Penalităţi astronomice la creditul cu buletinul

Sunt tot mai frecvente cazurile când persoanele care, în anii trecuţi, au căzut pradă tentaţiei de a lua "credit cu buletinul" au fost nevoite să achite de câteva ori banii împrumutaţi. De unde aceste costuri enorme?

Aceste credite presupun, pe lângă dobânzi foarte mari, şi penalizări usturătoare de întârziere, potrivit revistei "Capital", din această săptămână. De exemplu, Viorel B., clientul unei instituţii financiare nebancare (IFN), a cumpărat, cu doi ani în urmă, un computer şi un aparat foto, care costau 3.300 de lei.

Limita de credit i-a fost stabilită la 3.800 de lei, incluzând şi un comision iniţial de 500 de lei. Timp de doi ani, el a plătit 1.700 de lei în contul creditului. Cu toate acestea, bărbatul s-a trezit că mai are de returnat peste 4.100 de lei, din cauza depăşirii limitei de credit.

Datorii de 8.000 de lei pentru o maşină de spălat!

La fel a păţit şi o bucureşteancă. Pentru o maşină de spălat, în valoare de 900 de lei, ea a ajuns să aibă o datorie de 8.000 de lei, după ce şi-a plătit ratele cu unele întârzieri. Femeia a refuzat să mai plătească şi intenţionează să dea IFNul în judecată.

"În cazul ratelor, limita de credit este diminuată lunar cu rata datorată. În cazul în care clientul îşi achită ratele lunar, în intervalul de 18 zile acordat, nu există niciun motiv pentru care să se depăşească limita de credit", au declarat, pentru "Capital", reprezentanţii EFG Retail Services, emitentul cardului Euroline.

Cum se umflă dobânzile

Atunci când deţinătorul cardului emis de IFN are o întârziere mai mare de 18 zile la plata ratelor lucrurile se schimbă simţitor. Clientul va trebui să achite atât comisionul de penalizare, cât şi alte costuri provenite din depăşirea liniei de credit. Comisionul de penalizare se cifrează la 45 de lei pe lună şi este înregistrat în cont. Restanţele şi aceste comisioane pot duce la depăşirea limitei de credit. Acest lucru este sancţionat cu un comision de 5% din suma care depăşeşte limita de credit acordată.

Altfel spus, comisionul de întârziere conduce la plata unei dobânzi penalizatoare, care umflă suma restantă până la depăşirea limitei de credit.

Un alt exemplu este produsul "Cardulescu", emis de Cetelem, IFN care apraţine BNP Paribas şi acordă credite de consum. Compania aplică o dobândă penalizatoare de 4% pe lună din restanţă în prima lună de întârziere. Cei care nu şi-au stins datoria nici după 30 de zile sunt obligaţi să plătească o dobândă penalizatoare de 8%.

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Un botoșănean agresiv cu propria mamă, reținut de polițiști pentru încălcarea ordinului de protecție!

Wednesday, 18 September 2024

În urma probatoriului administrat s-a stabilit faptul că acesta, în cursul zilei de marți, 17 septembrie a.c., a încălcat obligațiile impuse prin ordinul de protecție emis de o ...

Produse susceptibile a fi contrafăcute, confiscate de polițiști în Botoșani și alte două localități!

Wednesday, 18 September 2024

Imobilele aparțineau unor persoane din Botoșani, Dorohoi și Șendriceni, bănuite de comiterea infracțiunii de punerea în circulaţie a unui produs purtând o marcă identică sau simil...

Spectacolul „Piese de rezistență” se joacă în acest sfârșit de săptămână la Teatrul „Mihai Eminescu” Botoșani

Wednesday, 18 September 2024

Regia artistică: Andrei Măjeri Scenografia: Șteff Chelaru Coregrafia: Victoria Bucun Sound design: Adrian Piciorea Video design: Andrei Cozlac Corepetitor: Incze Katalin Asistent ...