Sunt tot mai frecvente cazurile când persoanele care, în anii trecuţi, au căzut pradă tentaţiei de a lua "credit cu buletinul" au fost nevoite să achite de câteva ori banii împrumutaţi. De unde aceste costuri enorme?
Aceste credite presupun, pe lângă dobânzi foarte mari, şi penalizări usturătoare de întârziere, potrivit revistei "Capital", din această săptămână. De exemplu, Viorel B., clientul unei instituţii financiare nebancare (IFN), a cumpărat, cu doi ani în urmă, un computer şi un aparat foto, care costau 3.300 de lei.
Limita de credit i-a fost stabilită la 3.800 de lei, incluzând şi un comision iniţial de 500 de lei. Timp de doi ani, el a plătit 1.700 de lei în contul creditului. Cu toate acestea, bărbatul s-a trezit că mai are de returnat peste 4.100 de lei, din cauza depăşirii limitei de credit.
Datorii de 8.000 de lei pentru o maşină de spălat!
La fel a păţit şi o bucureşteancă. Pentru o maşină de spălat, în valoare de 900 de lei, ea a ajuns să aibă o datorie de 8.000 de lei, după ce şi-a plătit ratele cu unele întârzieri. Femeia a refuzat să mai plătească şi intenţionează să dea IFNul în judecată.
"În cazul ratelor, limita de credit este diminuată lunar cu rata datorată. În cazul în care clientul îşi achită ratele lunar, în intervalul de 18 zile acordat, nu există niciun motiv pentru care să se depăşească limita de credit", au declarat, pentru "Capital", reprezentanţii EFG Retail Services, emitentul cardului Euroline.
Cum se umflă dobânzile
Atunci când deţinătorul cardului emis de IFN are o întârziere mai mare de 18 zile la plata ratelor lucrurile se schimbă simţitor. Clientul va trebui să achite atât comisionul de penalizare, cât şi alte costuri provenite din depăşirea liniei de credit. Comisionul de penalizare se cifrează la 45 de lei pe lună şi este înregistrat în cont. Restanţele şi aceste comisioane pot duce la depăşirea limitei de credit. Acest lucru este sancţionat cu un comision de 5% din suma care depăşeşte limita de credit acordată.
Altfel spus, comisionul de întârziere conduce la plata unei dobânzi penalizatoare, care umflă suma restantă până la depăşirea limitei de credit.
Un alt exemplu este produsul "Cardulescu", emis de Cetelem, IFN care apraţine BNP Paribas şi acordă credite de consum. Compania aplică o dobândă penalizatoare de 4% pe lună din restanţă în prima lună de întârziere. Cei care nu şi-au stins datoria nici după 30 de zile sunt obligaţi să plătească o dobândă penalizatoare de 8%.
Penalităţi astronomice la creditul cu buletinul
Stiri Botosani Monday, 2 November 2009 ActualitateSpune-ne opinia ta
Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani
Amenzi de peste 100.000 de lei și numerar confiscat de polițiștii de la Serviciului de Investigare a Criminalității Economice!
astăzi, 14:10
În cadrul activităților desfășurate au fost controlate 13 agenți economici, prilej cu care au fost aplicate 7 sancțiuni contravenționale în valoare de 104.000 lei, pentru nerespecta...
Părinții din Botoșani despre cheltuielile de început de an: „Dacă nu ai copil care vrea totul numai de firmă, te descurci cu cheltuielile!”
astăzi, 13:11
Am stat de vorbă cu câțiva părinți din Botoșani despre cheltuielile de început de an și iată ce am aflat: Uniformele nu sunt în realitate o povară: nici financiar, nici pe...
Amendă uriașă aplicată unui bărbat din Botoșani care și-a abandonat pisicile!
astăzi, 12:23
Acesta a fost surprins, în luna august 2024, în timp ce abandona mai mulți pui de pisică în zona cu vegetație a Gării din municipiul Botoșani. În luna august a.c., &ici...