Un studiu făcut de Fundația Salvați Copiii arată că mai mult de o treime dintre familiile vulnerabile socio-economic au întâmpinat dificultăți în a procura alimentele necesare hrănirii copiilor în timpul stării de urgență, iar 23% nu au putut asigura copiilor medicamentele necesare.
Studiul efectuat de Salvați Copiii în rândul beneficiarilor programelor socio-educaționale ale organizației, în perioada 22 – 25 aprilie, care arată, totodată, că peste 40% dintre copiii din eșantion nu au beneficiat de educația online, ceea ce agravează clivajul social. Conform estimărilor Salvați Copiii, numărul copiilor de vârstă școlară aflați în risc de sărăcie sau excluziune socială care nu au participat la educația online poate trece de 400.000 de copii.
Iată datele anchetei sociologice efectuate de Fundația Salvați Copiii:
- 66% dintre respondenți afirmă că cel puțin o persoană din gospodărie a fost afectată pe plan profesional în timpul crizei pandemice și al măsurilor de carantină socială luate. Cei mai mulți spun că nu mai pot găsi de muncă ocazional (27%) sau că sunt în șomaj tehnic (17%);
- 7% dintre respondenți spun că au rămas fără loc de muncă ca urmare a acestei crize;
- 36% dintre respondenți afirmă ca nu au putut procura produse sau alimente de strictă necesitate;
- 23% dintre respondenți spun ca nu au putut procura medicamente necesare copiilor;
- 15% dintre respondenți menționează că nu au avut acces la medic.