Parlamentul a votat proiectul de lege USR: câinii-ghizi își pot însoți stăpânii nevăzători oriunde!

Persoanele nevăzătoare vor putea intra oriunde însoÈ›ite de câini ghizi, inclusiv în mijloace de transport în comun, magazine È™i instituÈ›ii publice, potrivit unei legi iniÈ›iate de parlamentarii USR Oana Èšoiu È™i Silvia Dinică.

 Proiectul a fost adoptat marÈ›i de Parlament È™i mai este nevoie doar de promulgare de către preÈ™edintele Klaus Iohannis pentru ca măsurile să se aplice, potrivit g4media.ro

„Filosofia legii votate astăzi, cu unanimitate de voturi, vine din propunerile societății civile È™i este aceea că persoanele cu dizabilități trebuie să aibă acces la toate drepturile lor în societate, fie că vorbim de cultură È™i sport, fie de magazine sau transport. De acum încolo, va fi garantat accesul câinilor ghizi peste tot, inclusiv în autobuz, taxi, cafenele, magazine È™i instituÈ›ii publice, inclusiv în Parlament, cum a fost astăzi, în premieră. Avem în România aproape 3.000 de copii nevăzători È™i trebuie să le asigurăm accesul la un viitor în care să fie incluÈ™i în societate”, declară deputata USR Oana Èšoiu, membru în Comisia pentru muncă a Camerei DeputaÈ›ilor.

Proiectul USR votat marÈ›i modifică Legea 448/2006 privind protecÈ›ia È™i promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, în sensul acordării de acces liber È™i gratuit în toate locurile publice, inclusiv în mijloacele de transport în comun, taxiuri È™i mijloace auto de transport alternativ, pentru câinii-ghizi care însoÈ›esc persoanele cu handicap grav.

„Câinii ghizi vor putea fi alături de stăpânii lor acolo unde au nevoie aceÈ™tia. Din păcate, în România sunt doar 70 de câini ghizi È™i e nevoie de doi ani pentru pregătirea unui astfel de câine. Ceea ce s-a votat azi este doar o bucățică, un început pentru ca persoanele cu dizabilități să poată participa pe deplin la toate activitățile societății”, afirmă senatoarea USR Silvia Dinică, membru în Comisia pentru învățământ a Senatului.

Totodată, legea USR scuteÈ™te persoanele cu handicap de taxa de 1.600 de lei pe care trebuie să o plătească la Registrul Auto Român pentru omologarea autovehiculelor special modificate pentru ele.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Polițiștii botoșăneni au adus bucurie unor familii în preajma sărbătorilor pascale! (Foto, video)

astăzi, 09:11
33

Înaintea sărbătorilor pascale, poliÈ›iÈ™tii botoșăneni au avut o întâlnire specială cu o parte dintre copiii pe care i-au cunoscut în cadrul activităților profesionale È...

Calendar ortodox: Astăzi, în Sfânta şi Marea Vineri (Zi aliturgică. Denia Prohodului Domnului), îl cinstim pe Sf. Cuv. Irodion de la Lainici (Slujba lui se va săvârși marți, a treia zi de Paști)

astăzi, 08:11
37

 Cu multă dorire în suflet pentru viaÅ£a monahală, la vârsta de 22 de ani a intrat în monahism la Mănăstirea Cernica, o adevărată ÅŸcoală isihastă. Aici, tânărul ...

O nouă lege destinată părinților singuri a fost adoptată de Camera Deputaților. Ce beneficii aduce!

Joi, 2 Mai 2024
294

Proiectul de lege care propune eliminarea obligaÈ›iei părinÈ›ilor singuri de a lucra în ture de noapte È™i precizează că aceÈ™tia pot lucra doar dacă îÈ™i doresc a fost votat favorabil...