Parchetul si Judecatoria Darabani, in pericol de desfiintare!

Parchetul si Judecatoria Darabani, in pericol de desfiintare!

   Darabaneni.ro

După ce au suferit de pe urma închiderii Spitalului Orăşenesc Darabani, locuitorii din zona oraşului de pe malul Prutului trec printr-o nouă cumpănă. Diriguitorii justiţiei din România au propus desfiinţarea Parchetului şi Judecătoriei Darabani alături de alte 29 de instanţe şi parchete de pe lângă acestea.

Nicu-Paul Ioniţă, prim-procuror al Parchetului de pe lângă Judecătoria Darabani, consideră că prin această măsură statul român va cheltui şi mai mulţi bani, iar accesul la justiţie va fi îngrădit.

Costel Şoptică, deputatul Colegiului Darabani, este şi el revoltat şi spune că va face memoriu împotriva acestei decizii.

Grupul de lucru interinstituţional al Consiliului Superior al Magistraturii, Ministerului Justiţiei şi Parchetului General a propus, în urma unei analize efectuate, desfiinţarea a 30 de instanţe şi parchete de pe lângă acestea, precum şi menţinerea în funcţiune concomitent cu mărirea razei teritoriale a altor 25 de instanţe şi parchete, a anunţat Agerpres.

Concluziile de bază ale Grupului sunt în sensul eficientizării activităţii instanţelor şi parchetelor în condiţiile restricţiilor bugetare cu care se confruntă România.

Raportul acestui grup de lucru a fost aprobat de Plenul CSM în 4 iunie şi a fost trimis Ministrului Justiţiei în vederea iniţierii proiectului de lege privind desfiinţarea acestor instanţe şi parchete.

De asemenea, s-a apreciat că se impune menţinerea în funcţiune concomitent cu mărirea razei teritoriale pentru 25 instanţe şi parchete printre care şi cele din Săveni, unde ar trebui să se îndrepte pentru a li se face dreptate şi mulţi locuitori din zona oraşului Darabani. O altă concluzie se referă la menţinerea în funcţiune cu actuala circumscripţie pentru 15 instanţe şi parchete precum cele din Lehliu Gară, Videle, Gherla, Pătârlagele sau Pucioasa.

Nicu-Paul Ioniţă, prim-procuror al Parchetului de pe lângă Judecătoria Darabani, spune că este nevoie de reacţie rapidă în această zonă de graniţă, iar majoritatea angajaţilor acestor instituţii sunt localnici, un atu în dinamica cheltuielilor de personal de aici.

“Desfiinţarea unor astfel de instanţe şi parchete nu duce la economii, ci la creşterea cheltuielilor pe segmentul Poliţie-Poliţie de Frontieră pentru deplasări suplimentare la Parchetul şi Judecătoria Dorohoi sau Săveni. Ar creşte cheltuielile de transport plus mulţi timpi morţi ai oamenilor. Parchetul şi Judecătoria Darabani au sedii modernizate spre deosebire de Săveni", a precizat Ioniţă.

Parchetul de pe lângă Judecătoria Darabani instrumentează aproximativ 1000 de cauze anual şi are doar 8 angajaţi. În judeţul Suceava sunt propuse pentru desfiinţare instanţa şi parchetul din Gura Humorului care se află la 35 km de municipiul reşedinţă de judeţ, dar sunt menţinute cele din Vatra Dornei.

Faptul că avem volum mai mic de muncă decât Săveniul nu reprezintă o problemă, deoarece Săveniul e la 32 de km de Botoşani, iar noi la 75. E o parte din volum, pentru că se exclud cele 3 participări la şedinţele de judecată, pregătirea actelor care se cer în instanţă, percheziţiile, solicitările de arestare etc. Aici e o zonă pauperă, sunt oameni care mi-au venit din Mileanca sau alte localităţi pe jos. Unde mai vin? Dacă ai o urgenţă la Oroftiana sau Hudeşti, ce faci? Te duci la Săveni sau Dorohoi? Mă declar siderat. Asta este o blocare a accesului la justiţie. Aceasta este părerea mea personală din interiorul sistemului, nu de undeva de sus, dintr-un birou din Bucureşti a mai spus Nicu-Paul Ioniţă care propune mărirea razei teritoriale a parchetului şi instanţei din Darabani şi organizarea mai frecventă a concursurilor pe post.

Sursa: Darabaneni.ro


 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Adevărul despre răscoala de la 1907. Cum a început revolta și cât de antisemită a fost, de fapt!

astăzi, 10:30

 A fost un eveniment major al istoriei românilor, dar care a născut controverse, mai ales din cauza transpunerii ideologice a evenimentelor în perioada comunistă. Răscoala de la...

Chipuri ale eroismului: Pompierii botoșăneni au câștigat din nou lupta cu flăcările! (foto)

astăzi, 09:50

Ceea ce nu se vede este efortul susținut, care a durat aproape două ore, la temperaturi sub limita înghețului. Tura lor continuă până mâine dimineață și sunt gata să inte...

LOC DE DAT CU…EPIGRAMA (342)

astăzi, 09:20

Citesc  „Înconjurat de șefi proști și de angajați leneși” (Editura „Litera”, București, 2023), autor Thomas Erikson. Volumul face parte  din colecția &bd...