Pandemia, un chin pentru doamnele noastre vorbărețe

Pandemia, un chin pentru doamnele noastre vorbărețe

   Sursa foto ilustrativ: Avantaje.ro

Pandemia Covid-19 este un adevărat chin pentru majoritatea doamnelor din România, 64% dintre femei declarând că au fost afectate cel mai mult de izolarea impusă de măsurile de restricție.

Potrivit unui barometru realizat de Frames, 7 din 10 respondente au declarat că pandemia le-a schimbat semnificativ modul de viață.

Mai mult, 58% au declarat că munca de acasă a fost o corvoadă și numai 26% au considerat telemunca drept o măsură pozitivă.  16% au evitat să se pronunțe în această privință, potrivit unui sondaj realizat de compania de consultanță.

Ceea ce este trist cu adevărat este că 68% din doamnele din România au menționat degradarea relațiilor sociale (familie, prieteni, rude) drept principal efect negativ.

,,Pandemia a schimbat radical obiceiurile femeilor. Dacă înainte aveau un program de lucru strict, se îmbrăcau, se machiau, se pregăteau pentru job și socializau la locul de muncă, odată cu pandemia s-au trezit izolate acasă, nevoite să lucreze online. O schimbare care a generat frustrări, dezamăgiri și, în unele cazuri, probleme medicale’’, arată concluziile barometrului Frames & Amca Medical.

Pentru multe femei, schimbarea rutinei zilnice a generat inclusiv probleme în relațiile sentimentale.

Pentru cele căsătorite sau aflate într-o relație în care locuiesc împreună cu partenerul, pandemia le-a pus într-o situație inedită. 64% dintre ele au declarat că statul în casă le-a făcut să își cunoască mai bine partenerii. Numai 14% au declarat că această situație nu a adus niciun fel de schimbări în relație.

"Dacă înainte de pandemie, se vedeau mai mult seara și în weekend, odată cu restricțiile, partenerii au trebuit să locuiască împreună, să se cunoască mai bine. Munca de acasă, problemele de spațiu, cele gospodărești, frustrările generate de izolare au afectat puternic unele cupluri, de unde și numărul foarte mare de cazuri de divorț. Pe alții însă i-a unit, i-a făcut să fie mai apropiați, să conceapă copii, iar 2021 va fi, cu siguranță, un an în care vom vedea mai mulți nou-născuți decât în anul precedent’’, arată cercetarea, citată de startupcafe.ro

Pentru femeile neimplicate într-o relație, pandemia a generat, de asemenea, în principal efecte negative. 82% dintre femei au declarat că, în 2020, le-a fost dificil să își găsească un partener.

43% au apelat la serviciile online, numai 38% au ieșit la întâlniri și doar 24% au închegat o relație pe care o consideră serioasă.

Printre altele, pandemia COVID le-a făcut pe femei să fie mai atente la sănătate ca oricând.

Întrebate cât de des mergeau la medic înainte de pandemie, 61% au declarat că doar când aveau nevoie, 21% o dată pe an, 11% se prezentau la controale medicale trimestrial și numai 7% ajungeau la medic o dată pe lună.

83% dintre respondente au trecut pe lista de priorități, pentru 2021, pe primul loc starea de sănătate, incluzând aici și starea fizică, urmată de locul de muncă (67%), relație (54%), familie (47%) și activitățile gospodărești (41%) . Interesant este că din ce în ce mai multe femei sunt interesate de imaginea personală (31%).

Întrebate ce își propun, din punct de vedere al stării de sănătate, 52% dintre femei au declarat că vor să meargă la medic trimestrial, 23% lunar și 17% când au nevoie. Numai 8% au evitat să răspundă la această întrebare.

După un an 2020 cu un record negativ în privința natalității, percepția româncelor legate de acest subiect pare că se schimbă. 54% dintre femeile fără copii, chestionate în cadrul barometrului, spun că și-ar dori să rămână însărcinate, chiar și în condițiile grele de pandemie. Numai 23% spun că nu iau în calcul o sarcină, iar restul au evitat să răspundă.

În schimb, româncele privesc viitorul cu optimism, 78% dintre ele fiind de părere că vom depăși pandemia în 2021 și că lucrurile vor reveni la normal.

 

Spune-ne opinia ta