Pamantul fertil al Romaniei ajunge in mainile strainilor - noua ce ne ramane?

In presa din Occident au aparut, recent, articole in care s-a dezbatut problema terenurilor fertile din Romania si oportunitatile pe care le ofera. Pentru fermierii din Vest, pamantul agricol din Romania pare sa fie mana cereasca.

Astazi, este imposibil sa traversezi Romania fara sa intalnesti fermierii straini care fac agricultura. Tara noastra, inzestrata cu 15 milioane de hectare de teren cultivabil, este considerata noul Eldorado al agriculturii in Europa. Mii de francezi, italieni, spanioli, britanici, nemti si danezi isi fac bagajele si iau drumul Romaniei, pentru a exploata rentabil pamantul.

Fermierii din Vest nu sunt singurii interesati. Se pare ca si arabii, in special iranienii, au investit mult in pamanturile din sudul tarii. Dupa statisticile din 2011, 12% din terenul agricol al Romaniei apartine strainilor. Romania este prima tara in Europa in ceea ce priveste ponderea companiilor straine in agricultura.

Fermierii straini se grabesc. Incepand cu anul 2014, orice persoana rezidenta in UE va putea cumpara pamant in mod direct, iar atunci se anticipeaza o crestere mare a preturilor. Astazi, desi teoretic niciun cetatean strain nu poate detine teren in Romania, este suficient sa se infiinteze o societate comerciala in Romania si obstacolul este depasit.

La ora actuala, romanii vand strainilor pamantul la un pret in jur de 2.000 de euro/ha. Este un pret derizoriu pentru UE. Elvetienii, de exemplu, trebuie sa plateasca zeci de mii de euro, daca doresc sa cumpere un hectar de teren agricol in tara lor.

Succesele strainilor, durerea romanilor

Ziarul Le Monde a relatat succesul obtinut de francezul Maxime Laurent in agricultura romaneasca, care nu este unul izolat. La 19 ani, dupa ce si-a luat diploma de bacalauret in agricultura, a luat drumul Romaniei, directia Macesu de Sus, judetul Dolj. A venit cu utilaje de ultima generatie pentru a munci pamantul.

Tanarul francez fermier cultiva grau, orz, floarea soarelui si rapita. Are in vedere un proiect, pentru care va primi fonduri europene. Dupa realizarea acestuia va avea conditii bune pentru depozitarea a 7.000 tone de produse si va putea sa irige 500 de hectare de culturi. Impreuna cu partenera de viata din Romania, si-a construit o casa frumoasa in sat si au un apartament in Craiova.

Iata ce declara: "Aici, de la 19 ani, am inceput sa conduc o ferma de 1.400 ha. Pentru a face in Franta, ce am realizat in Romania in trei ani, era nevoie de munca a trei generatii. In primele luni m-am simtit depasit, marturiseste Maxim. Daca ramaneam in Franta, ce faceam astazi? Imi terminam studiile si gaseam un loc de munca pentru maximum 1.200 euro pe luna. Iti platesti impozitele, facturile, mananci, te imbraci, si la sfarsitul lunii nu te mai alegi cu nimic. Aceasta nu este viata, dupa mine".

Neputintele fermierilor romani

O frumoasa lectie de viata, am spune, la prima vedere. Insa, pentru toti romanii care ar vrea sa faca acelasi lucru, dar nu au cu ce, reprezinta doar un cutit intors in rana. Fermierii romani nu au bani sa cumpere mult pamant, iar cu tractoarele care se strica in fiecare zi fac agricultura la limita subzistentei. Pentru ei, utilajele agricole ale strainilor, dotate cu aer conditionat sau care pot fi chiar conduse prin satelit, reprezinta doar un vis.

Batranii satelor privesc cu respect prezenta strainilor si nu isi mai bat capul in ceea ce priveste viitorul, care, pentru ei, exista prea putin. Ramane doar grija ca nu isi mai pot munci peticul lor de pamant, din cauza neputintei varstei.

Nici pentru tinerii satelor, venirea strainilor nu reprezinta mare lucru. Datorita utilajelor performante, acestia nu au nevoie de multa forta de munca, deci nu poate fi vorba nici macar de crearea unor locuri de munca. Unii dintre acesti tineri chiar prefera sa vanda pamantul mostenit pe un pret de nimic si sa ia drumul strainatatii, pentru cateva sute de dolari. Ii poate invinui cineva?

Ignoranta autoritatilor

Astazi, autoritatile constata ca agricultura Romaniei a cunoscut o crestere de 11% in 2012. Strainilor veniti in Romaniei li se datoreaza o mare parte din aceasta crestere. Ei reinventeaza agricultura romaneasca si chiar se lauda ca pot face din tara noastra un nou granar al Europei, mizand in special pe agricultura ecologica.

Autoritatile evita sa dezbata problema vanzarii pamantului la straini. Dupa Revolutie, absenta unor politici viabile, pe termen lung, de dezvoltare in agricultura, a atras dezastrul.

Valeriu Tabara, fost ministru al Agriculturii, a atras atentia ca vanzarea pamantului la straini este periculoasa, deoarece nu mai exista control in agricultura, iar intreaga productie poate fi dirijata catre export.

Romania a semnat noua Politica comuna din agricultura (PAC) si s-a angajat pentru liberalizare, incepand cu 2014. Alte tari au sesizat pericolul. Lituania spune ca fermierii din tara nu isi permit, deocamdata, sa cumpere pamant si cer marirea perioadei si dupa 2014, pentru ca strainii sa nu poata achizitiona direct pamant.

Va face si Romania ceva in acest sens? Greu de spus. Cert este ca, in ritmul in care se vinde pamantul strainilor, avem toate sansele sa devenim o colonie. Ce le mai ramane romanilor? Sa se uite la strainii care o duc bine. Si sa plece capul. Din pacate, este lectia care ne-am insusit-o cel mai bine de-a lungul istoriei.

ziare.com

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

O nouă căsuță ridicată de o asociație din Botoșani oferă noi speranțe pentru persoanele aflate în dificultate!

astăzi, 17:50

După o săptămână de muncă dedicată amplasării acestei casute, în săptămâna următoare va fi amenajat interiorul, astfel încât să poată fi oferit un cămin pent...

O adolescentă de 15 ani din Botoșani a dispărut noaptea trecută de la domiciliu, sunați la 112 dacă ați văzut-o!

astăzi, 15:45

GURIUC CLAUDIA ELENA are următoarele semnalmente: 1,65 m înălțime, 60 de kg, păr castaniu, tuns la nivelul umerilor, ochi căprui. Vestimentație la momentul plecării: geacă de fâ...

Protestul polițiștilor de la ordine publică a dat rezultat: Zilele de sâmbătă și duminică lucrate vor fi plătite!

astăzi, 15:29

Mobilizarea sindicaliștilor a adus un prim rezultat imediat, Guvernul anunțand că va face o excepție pentru angajații din ordine publică, acceptând să plătească suplimentar pentru munca...