Palpitatiile inimii: cand sunt normale si cand devin motiv de ingrijorare

Daca inima ta obisnuieste sa bata mai tare chiar si atunci cand nu esti emotionata sau chiar sa se opreasca atunci cand iubitul tau intra pe usa, inseamna ca experimentezi ceea ce se cheama palpitatii ale inimii.

 Aceste senzatii pot semnala o anumita insuficienta cardiaca, insa pot aparea si daca esti perfect sanatoasa, in urma consumului unor substante excitante. Citeste ce sunt palpitatiile inimii si cand este cazul sa te ingrijorezi, informatii oferite de ele.ro.

Ce sunt palpitatile inimii

 Palpitatiile sunt senzatiile in care ai impresia ca inima sta sa-ti sara din piept, ca ritmul cardiac este neregulat, fiind ori prea rapid, ori prea lent. Palpitatiile nu dor, de cele mai multe ori sunt inofensive, insa exista si situatii care tradeaza o afectiune cardiaca.

 Odata ce le experimentezi, vei incerca un sentiment de teama si neliniste care te va trimite la medic pentru un consult de specialitate. Frecventa medie pentru un adult este de 60 de batai pe minut.

Care sunt cauzele palpitatiilor

 Atunci cand ai palpitatii nu inseamna neaparat ca ai probleme cu inima. Ele nu sunt motive de ingrijorare daca sunt cauzate de alti factori externi, cum ar fi stresul, efortul fizic intens, emotiile puternice, consumul de cafea, alcool, tutunul sau bauturile energizante.

 Toti acesti factori cresc frecventa cardiaca, chiar si in cazul acelor persoane care sunt sanatoase.

 Bataile neregulate pot fi date si de anemie, bolile tiroidiene, schimbarile hormonale atunci cand esti in perioada menstruatiei sau in sarcina.

Cand trebuie sa ajungi la medic

 In principiu, daca stii ca nu ai probleme cu inima, iar palpitatiile apar brusc, insotite de perioade subite de ameteli sau chiar lesin, inseamna ca este cazul sa dai fuga la doctor. Palpitatiile pot ascunde o afectiune cardiaca, o aritmie, iar medicul va recomanda o serie de teste pentru monitorizarea cardiaca.

Cum se depisteaza

 Cea mai rapida cale prin care poti afla de unde provin palpitatiile este o electrocardiograma (EKG). Uneori este necesar un test de efort sau purtarea pentru 24 de ore a unui monitori - denumit Holter - care iti masoara ritmul cardiac pe parcursul unei zile. Alte moduri prin care se poate ajunge la sursa problemei sunt radiografiile pulmonare si examinarea cu ultrasunete.

Cu ce boli de inima sunt asociate

 Aritmiile sau tulburarile de ritm cardiac sunt asociate cu palpitaiile inimii. Atunci cand ritmul cardiac este accelerat se numeste tahicardie, iar atunci cand ritmul este incetinit se cheama bradicardie. Insuficienta cardiaca, cardiopatia ischemica, reprezinta alte boli de inima care pot fi asociate cu bataile neregulate ale inimii.

 Uneori, palpitatiile se pot asocia cu dureri sub inima, greutate in respiratie si ameteli. Extrasistolele ventriculare se manifesta prin faptul ca nu exista o regularitate a batailor inimii, iar aceasta ori se opreste, ori bate mai rapid.

 In caz fibrilatiei atriale, o aritmie frecventa la persoane in varsta, bataile sunt neregulate, iar atriile, camerele superioare ale inimii, tremura sau fibrileaza, iar sangele nu poate fi pompat in cantitati suficiente. De aici si riscul pentru un accident vascular cerebral.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Momente de mândrie pentru învățământul botoșănean: Prof. Ioana Cristina Pașcău a câștigat trofeul „Profesorul Anului din mediul rural”!

Monday, 24 February 2025

Gala „Profesorul Anului din mediul rural” aduce în prim-plan și aplaudă eforturile și rezultatele oamenilor excepționali, care lucrează în învățământul din ...

Cel mai așteptat film de comedie românesc al anului, „Mentorii”, ajunge în avanpremieră la Botoșani!

Monday, 24 February 2025

Filmul are parte de două proiecții speciale care vor avea loc de la ora 17:30, la Happy Cinema și de la ora 19:00 la Cinema Unirea. Tot pe 28 februarie, „Mentorii”, primul lungmetraj pr...

Tot mai puține locuri de muncă pentru absolvenții de studii superioare: LISTA completă transmisă de AJOFM Botoșani!

Monday, 24 February 2025

Astfel, pe nivel de studii, 24 de locuri de muncă se adresează candidaților cu studii superioaare, în timp ce 433 sunt pentru cei cu studii medii. Pe nivel de calificare, calificații au l...