Se apropie noaptea de Revelion, a doua etapă a Sărbătorilor de iarnă. Trecerea în noul an este sărbătorită cu fast, fie că se alege participarea la unele petreceri în restaurante, baruri, cluburi sau spații publice, fie că este vorba despre evenimente organizate pe cont propriu, în cadrul mai intim, în grupul de prieteni. Întâmpinarea anului nou se face cu bucurie și optimism. Tradițiile românești pun accent tocmai pe dorința de a avea sănătate, belșug și fericire pe toate planurile în următoarele 12 luni.
Norocul este prețuit extrem de mult, iar acest lucru se poate observa prin diverse obiceiuri și tradiții cu o lungă istorie în spațiul românesc. Grupurile de colindători se spune că aduc tocmai norocul, cu urări de bine pentru cei colindați. Se evidențiază Sorcova - obicei popular românesc, practicat pe 1 ianuarie, pentru prosperitate și noroc în anul care începe.
Focurile de artificii, mai mult decât un simplu spectacol
Folosirea de artificii la miezul nopții de Revelion este un obicei global. În lumea modernă sunt organizate spectacole publice impresionante în marile orașe. Aceste focuri de artificii simbolizează speranța și bucuria pentru viitor. Zgomotele puternice se crede că alungă spiritele rele, iar lumina colorată creează un sentiment plăcut, cu speranțe pentru un viitor impresionant.
Superstiții și tradiții pentru noroc în Anul Nou
Credințele populare includ anumite superstiții cu privire la modul în care este întâmpinat anul următor. Spre exemplu, se spune că este bine să porți haine noi de Revelion, pentru o schimbare pozitivă în următoarea perioadă.
De asemenea, un obicei frecvent este și cel al consumului de struguri în noaptea dintre ani. Mai exact, 12 boabe de struguri la miezul nopții pot aduce îndeplinirea a 12 dorințe, câte una pentru fiecare lună din Anul Nou, cred unele persoane. Prin culoarea lor bogată și prin gustul dulce, strugurii simbolizează bogăție și plăcere. Mulți români consideră elementar ca aceste fructe să existe așadar pe masă, de Revelion. Strugurii nu lipsesc nici din meniul restaurantelor care organizează petreceri cu această ocazie. Tot în sfera culinară, un obicei tradițional este cel al plăcintei de Revelion. În unele zone din țară, în plăcintă se ascund chiar bani - găsitorii sunt norocoși, în mod evident.
Alte obiceiuri despre care se consideră că ar aduce noroc sunt săritul cu piciorul drept în noaptea de Revelion (gest care simbolizează saltul corect peste probleme) și aruncarea de monede în râuri, fântâni, lacuri sau mare, în același interval dintre ani (pentru prosperitate în plan financiar).
Acest din urmă obicei ne duce cu gândul la poveștile cu fântâni care îndeplinesc dorințe. De altfel, aruncarea de monede în apă este frecventă în mod curent în unele zone publice, tot în căutarea norocului. Cel mai bun exemplu este Fontana di Trevi din Roma, unde anual turiștii aruncă monede în valoare totală de peste 1 milion de euro.
Interesul crește adesea și pentru jocurile de noroc în jurul Revelionului. Dacă în deceniile trecute distracția principală de acest gen era reprezentată de jocurile de loterie, mai nou există și alte variante populare.
Se evidențiază jocurile de pacanele casino, adică sloturile video disponibile pe platforme de tip cazino online. Jocurile slots pot aduce premii jackpot spectaculoase, chiar și cu mize foarte mici. Este importantă însă abordarea echilibrată - joc responsabil, cu accent pe distracție și nu pe astfel de câștiguri.
De unde provine termenul de Revelion? În multe zone francofone (deci inclusiv Franța, Belgia și provincia Quebec din Canada), revelionul (în franceză: Réveillon) presupune o cină de lungă durată, care are loc în seara de dinaintea Crăciunului și în noaptea de Anul Nou. Numele acestei mese provine din cuvântul réveil, care are sensul de trezire), căci participarea la această masă înseamnă a sta treaz până cel puțin la miezul nopții, uneori chiar până spre dimineață.