Organele de control, rugate sa amane sanctionarea primariilor in problema salubrizarii!

Organele de control, rugate sa amane sanctionarea primariilor in problema salubrizarii!

 Mihai Tabuleac, presedintele Consiliului Judetean Botosani  

Mihai Ţâbuleac, preşedintele Consiliului Judeţean, transmite rugămintea către reprezentanţii instituţiilor ce au atribuţii în domeniu să sprijine, pe cât posibil, primăriile botoşănene pentru a-şi putea rezolva problema salubrizării.

Eforturile făcute de primari au făcut ca în şase luni gradul de deservire a populaţiei prin serviciul de colectare a deşeurilor menajere să crească substanţial. Dacă în octombrie 2009 acesta era în mediul urban de 76% iar în cel rural de 1%, în prezent deservirea populaţiei se face în proporţie de 100% în oraşele botoşănene şi de 39% în comune. Concret, 26 de comune aveau la sfârşitul lunii ianuarie contracte încheiate cu operatorii de salubrizare, unele organizând şi de câte trei ori licitaţiile pentru delegarea serviciului.

"Principala problemă de care se lovesc primarii constă în lipsa de pe piaţă a operatorilor. Îi anunţăm pe această cale că s-au mai înfiinţat trei astfel de firme ce pot acţiona în nordul, centrul şi estul judeţului. Ideal ar fi dacă instituţiile de control ar ţine cont de aceste dificultăţi şi ar mai amâna măsurile sancţionatorii", a declarat Mihai Ţâbuleac.
 
Gradul de acoperire a judeţului prin serviciul de salubrizare va creşte simţitor în câteva luni, după ce alte 12 comune vor beneficia de infrastructura necesară graţie unor proiecte finanţate din fondurile PHARE, aflate pe ultima sută de metri de implementare.

Rezolvarea integrală a problemei deşeurilor menajere din judeţ este aşteptată de la proiectul "Sistemului integrat de management al deşeurilor în Judeţul Botoşani", Studiul de Fezabilitate al acestuia fiind aşteptat în aceste zile de la Bucureşti.

Pe 16 iulie 2009 toate comunele din judeţ au fost nevoite să-şi închidă rampele locale de gunoi, conformandu-se astfel cerinţelor europene. Acestea trebuie să-şi rezolve problema deşeurilor prin contractarea unor operatori care să colecteze şi să transporte gunoiul menajer la rampele autorizate. Şi acestea vor trebui închise în anii următori, fiind înlocuite cu o rampă ecologică judeţeană şi alte câteva staţii de transfer. Rampa de gunoi de la Botoşani va trebui închisă în 2012, cea din Darabani în 2014, iar cea de la Săveni în 2016.


BIROUL DE PRESA AL CONSILIULUI JUDETEAN BOTOSANI
 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

O nouă lege destinată părinților singuri a fost adoptată de Camera Deputaților. Ce beneficii aduce!

astăzi, 17:05
155

Proiectul de lege care propune eliminarea obligației părinților singuri de a lucra în ture de noapte și precizează că aceștia pot lucra doar dacă își doresc a fost votat favorabil...

Carne de miel vândută direct de pe bancheta din spate a mașinii, la Botoșani. Polițiștii au aplicat amenzi!

astăzi, 15:34
165

În dimineața zilei de 1 mai, polițiștii locali din cadrul Serviciului Activitate Comercială și Cameră de Corpuri Delicte, pe durata îndeplinirii atribuțiilor de serviciu, în P...

Bărbat reținut de polițiști, nu a putut sta departe de soție în baza ordinului emis de organele legii!

astăzi, 14:47
246

La data de 1 mai 2024, polițiștii din cadrul Secției de Poliție Rurală nr. 1 Botoșani au emis ordonanță de reținere pentru 24 de ore pe numele unui bărbat de 51 de ani, din comuna Bălușeni...