Ordin intern ANAF: Cum calculeaza Fiscul contributiile la pensii datorate de persoanele fizice

Ordin intern ANAF: Cum calculeaza Fiscul contributiile la pensii datorate de persoanele fizice
De la 1 iulie, contributiile sociale la pensii si sanatate datorate de persoanele fizice au fost preluate in administrarea ANAF, Fiscul fiind cel care colecteaza acesti bani. Mai exact, Agentia Nationala de Administrare Fiscala prin organele fiscale teritoriale administreaza contributia de asigurari sociale (CAS) si contributia de asigurari sociale de sanatate (CASS) pentru veniturile obtinute de persoanele fizice din: activitati independente, inchirieri, investitii (dividende, dobanzi, transfer actiuni, parti sociale), din activitati agricole, din premii si din jocuri de noroc sau din alte surse.

Pentru a stabili cum trebuie calculate CAS si CASS de plata de catre organele fiscale, ANAF a emis Ordinul nr. 1176/2012, care nu a fost facut public niciodata. AvocatNet.ro va prezinta in exclusivitate prevederile acestui act normativ.

Concret, acest ordin cu caracter intern este un act normativ prin care se stabileste, printre altele, ce procedura aplica functionarii Fiscului pentru a calcula contributiile la pensii datorate de persoanele fizice prevazute la art. 296^21 ali (1), lit. a) – e), si anume:
a) intreprinzatorii titulari ai unei intreprinderi individuale;
b) membrii intreprinderii familiale;
c) persoanele cu statut de persoana fizica autorizata sa desfasoare activitati economice;
d) persoanele care realizeaza venituri din profesii libere;
e) persoanele care realizeaza venituri din drepturi de proprietate intelectuala, la care impozitul pe venit se determina pe baza datelor din evidenta contabila in partida simpla.

Declararea veniturilor care reprezinta baza lunara de calcul a contributiilor de asigurari sociale (pensii) se realizeaza prin depunerea la organul fiscal de domiciliu a unei Declaratii privind venitul asigurat la sistemul public de pensii (formularul 600, introdus prin Ordinul ANAF nr. 874/2012).

Ce se intampla mai departe cu aceasta declaratie? Ordinul ANAF nr. 1176/2012 precizeaza ca declaratiile privind venitul asigurat in sistemul public de pensii depuse de contribuabili se prelucreaza cu ajutorul unei aplicatii informatice, fiind efectuate verificari de coerenta a datelor declarate de contribuabili referitoare la datele de identificare declarate, precum si la incadrarea venitului baza de calcul intre limitele prevazute de lege. Reamintim ca venitul baza de calcul pentru determinarea contributiei la pensii nu poate fi mai mic de 35% din castigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat (2.117 lei) si nici mai mare decat echivalentul a de 5 ori acest castig. Practic, acest venit trebuie sa fie cuprins intre 741 de lei si 10.585 lei.

Declaratiile privind venitul asigurat la sistemul public de pensii se prelucreaza de catre organele fiscale pe masura primirii. Mai exact, declaratiile depuse anual, pana la termenul de 31 ianuarie, se prelucreaza in termen de 10 zile lucratoare de la data depunerii acestora, in timp ce termenul este de numai doua zile lucratoare pentru declaratiile depuse de contribuabilii care incep in cursul anului o activitate din cele definite la art. 296^21 alin a) – e) din Codul fiscal.

Mai mult decat atat, ordinul intern al ANAF mentioneaza ca se prelucreaza in ziua depunerii declaratiile depuse de contribuabilii care incep, dupa data de 1 decembrie, una dintre activitatile precizate mai sus.

Corectia bazei de calcul

Potrivit prevederilor din Ordinul nr. 1176/2012, in cazul in care venitul declarat nu se incdreaza in limitele prevazute de lege, corectarea bazei lunare de calcul a CAS se face din oficiu prin intocmirea unui referat, care trebuie sa contina obligatoriu sumele avute in vedere la emiterea deciziilor de impunere.

Daca venitul declarat este mai mic de 35% din castigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat (2.117 lei), organul fiscal stabileste venitul baza de calcul la plafonul minim prevazut de lege, precizeaza actul normativ al ANAF. In schimb, daca venitul declarat este mai mare decat echivalentul a de 5 ori acest castig (10.585 lei), organul fiscal stabileste venitul baza de calcul la plafonul maxim prevazut de lege.

Ulterior, dupa intocmirea referatului si aprobarea lui de catre conducatorul unitatii fiscale, organele fiscale emit o notificare catre contribuabil, prin care acesta este informat de corectarea venitului baza de calcul.

In cat timp se emit deciziile de impunere

In baza declaratiei 600 depusa de contribuabili, organul fiscal emite decizia de impunere in care stabileste CAS anual datorata si termenele de plata.

Ordinul ANAF citat stabileste ca deciziile de impunere se emit in termen de 10 zile de la depunerea declaratiilor, in cazul acelor formulare depuse anuale pana la termenul de 31 ianuarie.

Pentru cei care incep in cursul anului o activitate din cele prevazute la art. 296^21 alin a) – e) din Codul fiscal, emiterea deciziei de impunere se face in doua zile lucratoare de la data depunerii declaratiei 600, iar pentru cei care incep una dintre aceste activitati dupa 1 decembrie, emiterea deciziei de impunere se face chiar in ziua depunerii declaratiei.

Cum se calculeaza CAS

Potrivit Ordinului ANAF nr. 1176/2012, pentru stabilirea obligatiei lunare privind CAS se aplica acea cota de CAS corespunzatoare conditiilor normale de munca (31,3%) la venitul baza de calcul declarat in formularul 600 sau, daca este cazul, la venitul corectat de organele fiscale.

"Pentru stabilirea obligatiei trimestriale de plata privind contributia de asigurari sociale, compartimentul de specialitate insumeaza obligatiile lunare privind contributia de asigurari sociale aferente unui trimestru calendaristic", se mai arata in actul normativ emis de ANAF. (Compartimentul de specialitate este structura cu atributii privind administrarea impozitului pe venit din cadrul organului fiscal in a carui raza teritoriala se afla adresa de domiciliu a contribuabilului sau adresa unde acesta locuieste efectiv, in cazul in care difera de cea de domiciliu).

Decizia de impunere privind obligatiile de plata cu titlu de CAS se emite in doua exemplare , dintre care unul este comunicat contribuabilului.

Ordinul ANAF mai precizeaza ca documentele primite de la contribuabil, precum si cele emise de organele fiscale pentru aplicarea procedurii de stabilire a CAS se arhiveaza la dosarul fiscal al contribuabilului.

Surs: avocatnet.ro

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Cu lumânări aprinse în mâini, la slujba Înmormântării lui Hristos. Bisericile din Botoșani au fost pline în Vinerea Mare! (Foto, Video)

Vineri, 3 Mai 2024
332

Cu lumânări în mâini, ”dar cu inima aprinsă de dragoste”, cu chip smerit și cu decența cuvenită, credincioșii au asistat la una dintre cele mai tulburătoare moment...

Incendiu violent pornit de la scânteia unui flex! (Foto, Video)

Vineri, 3 Mai 2024
470

Un incendiu violent s-a produs, vineri după-amiază, într-o gospodărie din localitatea Plopenii Mici.Proprietarul tăia, cu ajutorul unui flex, o bucată de tablă, iar scânteile au ...

Plouă de Paşte în jumătate de ţară, e cald în cealaltă jumătate. Prognoza meteo de la ANM

Vineri, 3 Mai 2024
595

"Este posibil ca în ziua de duminică, de Paşte, mai ales în jumătatea estică a țării, să avem o vreme frumoasă, exceptând partea de vest, acolo unde este posibil la nive...