O universitate din Iaşi acceptă elevi care au picat examenul de Bacalaureat

O universitate privată din Iaşi şi-a propus să revoluţioneze, într-un stil pur românesc, sistemul de învăţământ, aflat, la rândul său, în plin proces de reformare. După situaţia fără precedent la un examen de bacalaureat din România, când rata de promovabilitate a scăzut la cote istorice, Universitatea Apollonia vine cu o nouă metodologie de admitere: va permite şi elevilor de clasa a XII-a care nu au luat examenul de bacalaureat să devină studenţi, cu condiţia ca până la sfârşitul celui de-al II-lea an de studii să aducă diploma de BAC.

"Nicio facultate din România şi din Europa nu admite candidaţi fără bacalaureat. Condiţia de admitere în învăţământul superior din România, dar şi din Europa, este promovarea bacalaureatului. Există ţări în UE unde, din cauza bacalaureatului diferenţiat, sunt acceptate la admitere documente echivalente bacalaureatului. Aşadar, nu există admitere la facultate fără bacalaureat", au declarat reprezentanţi ai Ministerului Educaţiei.

Declaraţiile lui Cătălin Baba, secretarul de stat în ministerul Educaţiei, au fost făcute în baza Legii Educaţiei Naţionale care prevede la art. 151, aliniatul 1, că "la admiterea din ciclul I de studii universitare pot participa absolvenţii de liceu cu diplomă de bacalaureat sau diplomă echivalentă".

Conducerea Universităţii Apollonia din Iaşi a schimbat metodologia de admitere astfel încât bugetul instituţiei să nu fie afectat de faptul că aproape jumătate din tinerii care urmau să fie studenţi nu au promovat examenul de bacalaureat. Astfel, potrivit noii metodologii de admitere a instituţiei, absolvenţii care nu au diplomă de bacalaureat vor prezenta la admitere adeverinţa de absolvire a doisprezece sau treisprezece clase, cu precizarea mediei de absolvire a liceului, urmând ca diploma de bacalaureat să fie depusă până la sfârşitul anului al doilea de studiu, relatează publicaţia electronică ziaruldeiasi.ro.

Pentru a justifica decizia luată de universitate, rectorul instituţiei, Vasile Burlui a declarat că "problema Bac-ului este o chestiune socială". "Nu cred că 60% dintre copiii noştri sunt lipsiţi de capacităţi intelectuale. Trebuie să le oferim şansa să intre în sistem şi să nu aşteptăm ca bolnavul să decedeze. La universităţile din afară este perfect normal ca un tânăr să fie admis la universitate şi să-şi aducă diploma de bacalaureat pe parcurs", a mai precizat acesta pentru ziaruldeiasi.ro. Burlui a recunoscut că înainte de a lua acestă decizie nu s-a consultat cu Ministerul Educaţiei, ci cu părinţi şi membri ai corpului profesoral din cadrul Universităţii pe care o reprezintă.

Ce te poate învăţa universitatea la care poţi intra fără bacalaureat

Cele trei specializări ale Universităţii Apollonia sunt: medicină dentară, tehnică dentară şi ştiinţe ale comunicării.

În ceea ce priveşte taxele de studiu pe an, în 2010-2011, au fost de 1.200 de euro la medicină dentară şi de 600 de euro la celelalte două specializări.


evz.ro
 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

„Cum se promovează o traducere?”: Traducători și scriitori în dialog la Memorialul Ipotești!

astăzi, 18:40

În cadrul proiectului, un traducător din limba română într-o limbă străină are carte blanche pentru a găzdui și modera discuția cu un scriitor invitat de el, într-un di...

Sancțiuni aplicate de Garda de Mediu Botoșani unui operator economic care polua zona cu zgomot și praf! (foto)

astăzi, 17:55

La data controlului, pe amplasament se desfășura activitate de aprovizionare cu materii prime pentru stațiile de mixturi asfaltice și betoane, activitate care genera disconfort olfactiv și emisii...

Tinerii din Botoșani, invitați să decidă viitorul centrelor de tineret!

astăzi, 17:10

Prin intermediul unui chestionar anonim, tinerii pot contribui la conturarea unor centre de tineret adaptate nevoilor și așteptărilor lor. Răspunsurile colectate vor fi utilizate de FJTB pentru a ...