O poveste cu miliţianul comunist, tatăl lui Eduard Hellvig care l-a făcut pe Corneliu Coposu să plângă

O poveste simplă și emoționată, dar și cu oarece tîlcuri, relatată nu demult în presa de provincie de către fostul secretar personal al lui Corneliu Coposu, l-am numit pe Ionuț Gherasim, care își amintește singurul moment din ultimii ani de viață ai Seniorului cînd acesta nu și-a putut stăpîni lacrimile.

Se întîmpla în luna mai 1990, pe vremea cînd mulți români încă băgau mîna-n foc că fostul deținut politic se relaxase, în comunism, la Paris, bîndu-și cafeluța sub turnul Eiffel, potrivit ticăloasei propagande feseniste a vremii.

Ion-Andrei Gherasim, aflat recent la Bădăcin, comuna natală a lui Iuliu Maniu, a relatat la o întîlnire publică o întâmplare de care a avut parte la prima vizită în Bădăcin, jud.Sălaj, alături de Corneliu Coposu, imediat după Revoluție, pe 3 mai 1990.
Faptele se petreceau în campania electorală pentru alegerile din 20 mai 1990, iar Seniorul, el însuși din Sălaj, comuna Bobota, alesese să facă o vizită la casa memorială a lui Maniu, al cărui secretar fusese, în tinerețe.

"Din păcate, în fiecare localitate a județului Sălaj, am fost întâmpinați cu pietre de către rromi atât la Șimleu, cât și la Bădăcin, Bobota și Zalău", relatează Gherasim.

El mai spune că, odată ajunși la Bădăcin, însoțiți fiind de către fostul șef al poliției județului Sălaj, un domn colonel, "a fost prima și singura dată, după 1990, când l-am văzut pe președintele Coposu cu lacrimi în ochi, în momentul în care a încercat să intre în casă, și nu a putut, deoarece conacul era închis cu lacăt. Mă aflam la 20 de metri de casă și lângă mine erau încă doi colaboratori ai Seniorului: Marius Lupuțiu, decedat din păcate, și Mișu Barcan, precum și colonelul Viorel Dumitraș, care îi spunea unui subaltern de-al său următorul lucru, și asta vă rog să o transmiteți mai departe, dragi sălăjeni: «Niciodată, cât voi fi eu șef al poliției Sălaj, Coposu nu va intra în această casă!» Aceste cuvinte le-am auzit eu personal, pe data de 3 mai 1990".

Ani mulți au trecut, de la întîmplarea relatată de secretarul Seniorului, iar eroii poveștii și-au urmat, fiecare, destinul propriu.
Corneliu Coposu s-a stins și a intrat în legendă.

Colonelul Viorel Dumitraș și-a văzut liniștit de carieră și s-a îmbogățit din leafa de polițai, pînă la a-și permite, la un moment dat, să-și împrumute cu lejeritate ginerele cu uriașa sumă de 150.000 de euro.

Un ginere care, mai ieri, tocmai a fost nominalizat de președintele Klaus Iohannis pentru șefia SRI.

La urma-urmei, nu spunea chiar președintele, acum cîtăva vreme, că trebuie să ne împăcăm cu trecutul? (Bogdan Tiberiu Iacob- Inpolitics)

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Șofer dus la spital după un control al Poliției de Frontieră!

astăzi, 14:34

În data de 28 septembrie a.c., în jurul orei 19.00, pe timpul desfăşurării unei misiuni specifice în zona de competenţă, un echipaj al poliţiei de frontieră din cadrul Sectoru...

Transformer de Botoșani. Cum face Valeriu Iftime trecerea de la patron la șef de județ

astăzi, 13:34

Proaspăt intrat în politică, prosperul om de afaceri Valeriu Iftime crede că nu este în incompatibilitate și în conflict de interese dacă își continuă contractele pe car...

Preasfințitul Nichifor Botoșăneanul va oficia Sfânta Liturghie și va sfinți casa parohială la o parohie din Botoșani

astăzi, 13:21

În data de 19 octombrie 2024, în Parohia „Sfântul Nicolae” din comuna Bălușeni, județul Botoșani, va avea loc un eveniment deosebit pentru comunitate și anume sfinț...