O categorie de firme, obligata sa nu concedieze peste 25% din angajati

Firmele care beneficiaza de ajutor de stat intr-un anumit domeniu de activitate nu vor putea sa concedieze mai mult de 25% din numarul angajatilor, pe o perioada de zece ani, se mentioneaza intr-un act normativ recent. Aceste reguli ar fi urmat sa intre astazi in vigoare, insa conform unui document publicat joi in Monitorul Oficial, termenul a fost prelungit pana la 1 octombrie 2014.

Potrivit HG nr. 495/2014, publicata in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 500 din 4 iulie 2014, anumite firme vor beneficia de o schema de ajutor de stat, insa vor trebui sa indeplineasca o serie de conditii. Printre acestea se numara si aceea potrivit careia, societatile nu vor putea sa concedieze mai mult de 25% din numarul angajatilor pe o perioada de zece ani.

Mai exact, prin HG nr. 495/2014, se instituie o schema de ajutor de stat prin care consumatorii finali nu vor mai plati o parte din certificatele verzi.

HG nr. 495/2014 ar fi trebui sa intre in vigoare astazi, insa data a fost amanata pentru 1 octombrie 2014, ca urmare a publicarii HG nr. 620/2014 privind prorogarea termenului de intrare in vigoare a HG nr. 495/2014, publicata in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 573, din 31 iulie 2014.

Ajutorul de stat se va acorda cu conditia ca beneficiarii ajutorului sa plateasca cel putin 15% din numarul certificatelor verzi aferente cotei obligatorii, fara reducerea acordata prin schema de exceptare.

De asemenea, in functie de electro-intensitatea intreprinderilor, beneficiarii vor plati urmatoarele procente din numarul certificatelor verzi aferente cotei obligatorii:

-15% in cazul unei electro-intensitati mai mari de 20%;
-40% in cazul unei electro-intensitati cuprinse intre 10—20%;
-60% in cazul unei electro-intensitati cuprinse intre 5—10%.

Ajutorul de stat se va acorda daca beneficiarul a depus la autoritatea responsabila cu administrarea schemei de ajutor de stat o cerere de acord pentru exceptare, si daca Ministerul Economiei a confirmat ulterior incadrarea beneficiarului in conditiile de eligibilitate stabilite in schema, se mentioneaza in actul normativ care va intra in vigoare la 1 august.

Perioada de valabilitate a schemei de ajutor de stat este de 10 ani. Numarul estimat al beneficiarilor de ajutor de stat este 300, iar bugetul total estimat alocat schemei reprezinta echivalentul in lei al sumei de 750 milioane euro.

Ce conditii trebuie sa indeplineasca firmele care vor beneficia de schema de ajutor de stat?

Conform HG nr. 495/2014, vor putea beneficia de exceptari, in baza schemei de ajutor de stat, intreprinderile care indeplinesc cumulativ, la data solicitarii, urmatoarele criterii de eligibilitate:

-sunt inregistrate conform Legii societatilor nr. 31/1990, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare;
-activitatea principala sau una dintre activitatile secundare se incadreaza in codurile CAEN prevazute in anexa nr. 1 din "Orientarile privind ajutoarele pentru mediu si energie pentru perioada 2014-2020", elaborate de Comisia Europeana;
-nu inregistreaza debite restante la bugetele componente ale bugetului general consolidat;
-asigura realizarea in mod independent, de catre experti acreditati, a activitatii de auditare energetica, anterior aplicarii masurilor de eficienta energetica si ulterior realizarii acestora. Auditul initial reflecta stadiul implementarii masurilor de eficienta energetica si/sau planul de masuri de eficientizare a consumului de energie electrica rezultate din respectivul audit si asumate de beneficiar. Ulterior, auditul energetic se realizeaza cu o periodicitate de 4 ani, cu exceptia auditului energetic final, care se realizeaza in ultimul an de valabilitate a schemei;
-pe durata schemei, mentin activitatea in Romania si eventualele disponibilizari nu depasesc 25% din numarul angajatilor la momentul calificarii in schema de sprijin;
-incheie parteneriate cu institutii de invatamant pentru realizarea de specializari in domeniul de activitate precum: scoli profesionale, calificare la locul de munca, burse de studii etc., finanteaza dotari de laboratoare din invatamantul liceal si universitar, programe de pregatire profesionala pentru elevi si profesori, in vederea reducerii decalajului intre teorie si practica si cresterii nivelului profesional si atragerii de personal calificat.

avocatnet.ro

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Centrul Județean de Excelență Botoșani organizează testare pentru admiterea în anul școlar 2024-2025!

astăzi, 20:40

Testarea elevilor va avea loc sâmbătă aceasta, pe data de 12 octombrie 2024, la ora 9:00. Elevii vor trebui să fie prezenți în sala de examen între orele 8:30 - 8:45. Centr...

AJPIS: Bani în avans pentru persoanele cu nevoi speciale din Botoșani!

astăzi, 20:05

Suma totală platită este  de 10.754.639  de lei. Beneficiarii acestor sume sunt cei care primesc: - Indemnizația lunară acordată persoanei cu handicap grav - Bugetul personal c...

Ansambluri folclorice din țară, Ucraina și Republica Moldova, pe scena unui festival dintr-o localitate din Botoșani!

astăzi, 19:27

Evenimentul, programat pentru 13 octombrie 2024, marchează o revenire mult așteptată, ediția anterioară având loc în 2009. Această reluare a festivalului aduce și o noutate: evenime...