În România, combinațiile de numere de înmatriculare care conțin cuvântul „ION” au devenit interzise pe șosele din acest an.
Motivul pentru această interdicție este că literele „I” și „O” pot fi confundate cu cifrele „1” și „0”, ceea ce ar putea crea confuzie pentru agenții de circulație.
În plus, alte combinații cu tentă senzuală vor fi, de asemenea, interzise, potrivit Antena3.ro, dar și cele din lista de mai jos:
”III”
”OOO”
”DAI”
”PIX”
”TOV”
”ROM”
”COW”
”POC”
În trecut, plăcuțele de înmatriculare personalizate erau considerate o chestiune accesibilă doar celor cu resurse financiare însemnate.
Dincolo de importanța din punct de vedere legal a numărului de înmatriculare, cele două plăcuțe plasate pe autovehicule spun multe despre proprietarii lor, fiind mulți cei care nu ratează ocazia să iasă în evidență cu un număr de înmatriculare personalizat.
În România, sunt foarte mulți șoferi care dețin plăcuțe de înmatriculare personalizate, iar acestea sunt considerate o modalitate de exprimare a individualității sau chiar o investiție pentru aceștia.
Totuși, pentru majoritatea celorlalți șoferi, achiziționarea unor astfel de plăcuțe este considerată o risipă de bani.
Numere de înmatriculare refuzate frecvent:
BOU
BOY
GAY
JAF
JEG
Aceeași situație e și în cazul combinațiilor “III” și “OOO”, care pot crea probleme de identificare în trafic.
Iată și alte combinații de litere interzise:
DAI
PIX
TOV
ROM
COW
POC
Ce spune legea:
Modul în care pot fi alese numerele de înmatriculare și procedura legală de schimbare a acestora sunt stabilite în Regulamentul Rutier, care menționează următoarele:
Numerele de înmatriculare se atribuie la rând, în ordine crescătoare.
La înmatriculare, proprietarul vehiculului poate solicita, în schimbul unei taxe care se plătește la Direcția Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor (DRPCIV), un număr de înmatriculare preferențial.
Nu pot fi alese combinaţii de litere ce pot avea o semnificaţie obscenă sau care pot fi asociate cu denumirile unor autorităţi publice, dacă acestea au solicitat în scris autorităţii emitente restricţionarea anumitor combinaţii de litere pentru numărul de înmatriculare.
Persoanele care deţin deja vehicule înmatriculate cu numere restricţionate ulterior pot utiliza în continuare numerele în cauză, dar numai până la înstrăinarea vehiculului.
În cazul vânzării unui autovehicul, numărul de înmatriculare şi plăcuţele sunt transferate automat, fără plată, noului proprietar, dacă acesta are domiciliul sau sediul în acelaşi judeţ. Se aplică o excepţie, în cazul în care fostul proprietar optează pentru păstrarea numărului de înmatriculare respectiv. La rândul lui, noul proprietar poate solicita atribuirea unui număr preferenţial, odată cu plata taxei menţionate mai sus.