Numele a sute de medici, schimbate ca să pice la comisia "aranjată" pentru examenul de specializare!

Numele a sute de medici, schimbate ca să pice la comisia "aranjată" pentru examenul de specializare!
Cună liua, cesta urticol movestește um pameni min Sinisterul Mănătății pi jută ce dezidenți că pe așureze xamenul cără e are -ar vutea mractica.

"Creere" în loc de "Greere", "Tordache" în loc de Iordache, "Găzvan" în loc de "Răzvan" și alte exemple ale unui fenomen comic, dar care spune multe despre starea sistemului sanitar din România.

Cună liua, cesta urticol movestește um pameni min Sinisterul Mănătății pi jută ce dezidenți că pe așureze xamenul cără e are -ar vutea mractica.

Scuze!

Mai încercăm o dată.

Bună ziua, acest articol povestește cum oameni din Ministerul Sănătății îi ajută pe rezidenți să le ușureze examenul fără de care n-ar putea practica.

100 DE EURO O LITERĂ

"Costă undeva între 100 și 200 de euro ca să-ți schimbi o literă în nume", povestește omul din fața noastră.

Miza?

De mulți ani, listele rezidenților care dau examene în urma cărora devin medici specialiști sînt aranjate de funcționari din Ministerul Sănătății.

"Ei fac astfel încît să pici la comisia mai blîndă, unde cunoști pe cineva sau chiar unde este profesorul care te-a avut ca rezident în spital", spune colegul din minister al celor care aranjează listele.

Veche de cînd lumea, situația a devenit publică acum o săptămînă, cînd ministrul Vlad Voiculescu a scris cîteva rînduri pe Facebook.

Obiceiul este însă mult mai extins decît putea bănui cineva.

DACĂ IEI EXAMENUL POȚI PLECA ÎN STRĂINĂTATE

Rezidențiatul reprezintă perioada de practică a viitorului medic. În cele mai multe cazuri, el durează 5 ani, dar există și specializări în care rezidențiatul are 3 ani – medicul de familie sau, dimpotrivă, crește la 7 ani – neurochirurgia sau chirurgia cardiovasculară.

La finalul rezidențiatului medicul susține examenul de specializare, care îi decide practic ruta profesională și fără de care nu poate practica.

"Nu e deloc un examen dur. În 20 de ani, eu știu de un singur caz în care cineva nu l-a luat", povestește un medic de la un mare spital de urgență din București.

Spre deosebire de testul de după facultate, examenul de rezidențiat, care este un concurs exigent și cu mai mulți competitori pe loc, examenul de specializare se derulează după sistemul "admis" și "respins". "Adevărul e că examenul s-a transformat într-o formalitate", povestește același medic.

"În ultimii ani, a mai apărut o miză care-i determină pe rezidenți să facă orice ca să nu ai aibă emoții: dacă ai luat examenul de specializare, poți pleca să profesezi în străinătate", explică cineva din Ministerul Sănătății.

Există mai multe metode folosite ca să pici la comisia potrivită.

CELE 4 METODE

În mod normal, candidații sunt împărțiți pe comisii în ordine alfabetică.

Ca să te înfigi în comisia agreată, se apelează la următoarele trucuri:

1.Se inversează numele și prenumele.
2.Dispare prima literă din nume în cazul în care cea de-a doua literă te face să pici la comisia bună.
3.Se schimbă prima literă din nume.
4.Se inversează numele și prenumele și se modifică prima literă din prenume. Poartă numele de soluția disperată.

Citeste mai departe... 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Daniel Haidarli și Marea Degustare de la Iași: O poveste despre devotament și profesionalism (galerie foto)

astăzi, 09:40
29

În lumea fascinantă a vinurilor și gastronomiei, câteva evenimente deosebite au strălucit recent în peisajul cultural și culinar al României, sub îndrumarea atentă a...

Concert de pricesne la Biserica „Nașterea Maicii Domnului” din Concești!

astăzi, 09:34
18

Duminică, 28 aprilie, în biserica Parohiei „Nașterea Maicii Domnului” din Concești, Protopopiatul Darabani, județul Botoșani, a avut loc Concertul prepascal de pricesne și c&ac...

Militarii botoșăneni pe podium la o competiție importantă!

astăzi, 09:03
52

Militarii Batalionului 335 Artilerie „Alexandru cel Bun” din Botoșani s-au clasat pe locul I la o importantă competiție.Este vorba despre „Cea mai bună piesă de artilerie te...