Nu virezi la stat sumele retinute la sursa? Pedepsele pentru aceasta fapta s-au dublat

Pedepsele pentru infractiunile de evaziune fiscala cresc semnificativ, dupa ce un act normativ in acest sens a intrat in vigoare in 22 martie. Printre altele, conform noilor reglementari, cei care nu vireaza la stat banii retinuti la sursa risca o pedeapsa maxima de pana la 6 ani de inchisoare, si nu doar de 3 ani, asa cum era prevazut pana acum.

Legea pentru prevenirea si combaterea evaziunii fiscale nr. 241/2005 a fost modificata recent prin Legea nr. 50/2013, publicata in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 146, din 19 martie. Practic, incepand din 22 martie, data de intrare in vigoare a noului act normativ, contribuabilii care nu respecta regulile vor fi pedepsiti mai aspru pentru infractiunile legate de evaziunea fiscala.
 
Concret, noile prevederi ce se vor aplica incepand de astazi stabilesc sanctiuni mai mari pentru infractiunile de evaziune fiscala, mai multe articole din Legea nr. 241/2005 fiind actualizate, dupa cum urmeaza:
 
Prevederea noua: Art. 3. Constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 5 ani fapta contribuabilului care nu reface, cu intentie sau din culpa, documentele de evidenta contabila distruse, in termenul inscris in documentele de control (in acest caz, sanctiunea

Prevederea veche: Art. 3. Constituie infractiune si se pedepseste cu amenda de la 50.000.000 lei la 300.000.000 lei (…)

 
Prevederea noua: Art. 4. Constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la un an la 6 ani refuzul nejustificat al unei persoane de a prezenta organelor competente documentele legale si bunurile din patrimoniu, in scopul impiedicarii verificarilor financiare, fiscale sau vamale, in termen de cel mult 15 zile de la somatie.

Prevederea veche: Art. 4. Constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amenda (...)

 
Prevederea noua: Art. 5.
Constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la un an la 6 ani impiedicarea, sub orice forma, a organelor competente de a intra, in conditiile prevazute de lege, in sedii, incinte ori pe terenuri, cu scopul efectuarii verificarilor financiare, fiscale sau vamale.

Prevederea veche: Art. 5. Constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amenda (...)

 
Prevederea noua: Art. 6. Constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la un an la 6 ani retinerea si nevarsarea, cu intentie, in cel mult 30 de zile de la scadenta, a sumelor reprezentând impozite sau contributii cu retinere la sursa.

Prevederea veche: Art. 6. Constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la un an la 3 ani sau cu amenda (...)
 
In plus, reglementarile prevad si majorarea pedepselor in cazul prejudiciilor financiare. Astfel, daca se produce un prejudiciu mai mare de 100.000 euro, in echivalentul monedei nationale, limita minima a pedepsei prevazute de lege si limita maxima a acesteia se majoreaza cu 5 ani. Pana acum, limita a fost de 2 ani.
 
In cazul prejudiciilor mai mari de 500.000 euro, limita minima a pedepsei prevazute de lege si limita maxima a acesteia se majoreaza cu 7 ani. Pana acum, limita a fost de 3 ani.
 
In expunerea de motive a actului normativ, cei 4 senatori initiatori arata ca statul roman are obligatia de a actiona ferm in sensul combaterii eficiente a evaziunii fiscale. "Romania are resurse interne pentru a depasi criza economica, pentru a plati pensii si salarii corecte, pentru a sustine antreprenorii romani, pentru a moderniza sistemele nationale de sanatate si educatie, pentru a dezvolta un stat social authentic, capabil sa ofere sanse reale la un trai decent pentru toti cetatenii romani care muncesc cinstit", mentioneaza senatorii in document.
 
Totusi, continua demnitarii, pentru ca aceste lucruri sa se intample, este necesar ca resursele sa fie atrase in zona fiscalizata, atat prin incurajarea disciplinei fiscale, cat si prin inasprirea regimului sanctionator, in special in scop preventiv.
 
Legea care prevede masurile mentionate a fost adoptata de Camera Deputatilor, forul decizional in 19 februarie, cu 280 de voturi "pentru", 42 "impotriva" si 2 abtineri. Conform informatiilor de pe site-ul institutiei, propunerea a fost respinsa de Senat, prima camera sesizata, in toamna anului 2012.


avocatnet.ro/

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Nova Apaserv: Locuitorii din cartierul A.N.L Dorohoi rămân mâine fără apă!

astăzi, 19:06

Pentru realizarea acestor operațiuni, se impune sistarea furnizării apei potabile, mâine, 25 ianuarie 2025, în intervalul orar 08:30 – 16:00, către consumatorii din cartierul A.N....

Tehnica de tip spoofing, o altă metodă de înșelăciune: Cum vă puteți proteja!

astăzi, 18:45

În ultima perioadă, au fost înregistrate mai multe cazuri prin care au fost comise fapte de natură penală, utilizându-se tehnica „spoofing”. Autorii, folosind aplic...

Recomandarea săptămânii la Cinema Unirea: „Lumina pe care ne-o închipuim”, un film câștigător de Grand Prix!

astăzi, 18:10

Prabha trăieşte în Mumbai şi este infirmieră. Viaţa ei cotidiană, întotdeauna gândită la secundă, se dă peste cap când femeia primeşte un cadou de la soţul îns...