Nu va mai dati demisia cu acordul partilor. Nici angajatorul nu va concediaza cu acordul partilor!

Observam foarte des demisii notificate incorect. "Va rog sa-mi aprobati cererea de demisie...". Angajatorul este obligat sa aprobe cererea de demisie. Nu exista situatie in care sa fii obligat sa ramai la un loc de munca nedorit.

"Va rog sa imi aprobati cererea de demisie prin acordul partilor". Din nou, ajungem in acelasi punct. Demisia reprezinta un act unilateral de vointa al angajatului, prin care el pune capat unui raport juridic de munca. Nimic nu il ingradeste sa termine acest raport de munca.

Sa trecem in revista cateva aspecte esentiale cu privire la demisie:

Demisia reprezinta un act unilateral de vointa. Este de ajuns ca angajatul sa doreasca sa isi dea demisia pentru ca acest lucru sa se poata produce! Indiferent care este dorinta angajatorului.

Nu exista obligatia de a nu-ti da demisia pe o anumita perioada de timp pentru ca asa scrie in contract...

Nu exista posibilitatea de a forta un angajat sa ramana pe pozitie in cadrul unei companii, nici macar in schimbul unei indemnizatii sau a unei clauze, scrie legislatiamuncii.manager.ro.

Desigur, pot exista clauze care spun ca daca ai participat la diverse tipuri de formare profesionala, in cazul in care inceteaza raporturile de munca din vointa ta, atunci poti fi obligat sa returnezi anumite sume de bani ce acopera eforturile financiare realizate de angajatorii tai. Cu alte cuvinte, acoperi formarea profesionala direct proportional cu perioada de timp care a trecut din clauza contractuala.

Exemplu. Exista contracte in care se stipuleaza ca pe o perioada de 1 an de zile de la data formarii profesionale, angajatul care isi da demisia, este obligat sa returneze taxele de formare profesionala in cuantum proportional cu timpul scurs.
Asadar, daca angajatul ar trebui sa returneze suma de 300 de ron pentru cursurile de formare profesionala (investitie asigurata de angajator), insa din acel an de zile contractual au trecut deja 6 luni, angajatul mai trebuie sa achite inca 150 de ron. Si tot asa...

Dar acest lucru este total diferit fata de a spune ca nu iti poti da demisia de la un angajator pentru ca ti-a asigurat formare profesionala si pentru ca ti se interzice incetarea raporturilor de munca. Nu ti se interzice initiativa incetarii raporturilor de munca, insa se prea poate sa fii nevoit sa acoperi anumite cheltuieli pe care angajatorul le-a realizat cu formarea ta profesionala.

Raporturile de munca inceteaza astfel:

- de drept
- ca urmare a acordului partilor, la data convenita de acestea;
- ca urmare a vointei unilaterale a uneia dintre parti (DEMISIE si CONCEDIERE)

Asadar, demisia si concedierea reprezinta acte juridice unilaterale. Incetarea raporturilor prin acordul partilor reprezinta un act juridic bilateral. Este nevoie de acord din partea ambelor parti, deci doua semnaturi.

Nu uitam faptul ca demisia nu reprezinta o simpla notificare din partea salariatului. Lucrurile nu se termina aici, fiind mai complexe de atat.

Salariatului ii revine obligatia legala de a-si continua activitatea profesionala pe toata durata preavizului. In caz contrar, salariatul este pasibil de sanctiuni, in cazul nerespectarii legislatiei, riscand inclusiv sa ajunga in punctul in care poate fi concediat disciplinar.

Nu se intampla des, insa este de ajuns si o singura speta pentru a retine pentru totdeauna ca angajatul nu are intotdeauna ultimul cuvant de spus. Ti-ai dat demisia si ai uitat ca inca ai obligatii de indeplinit? Un angajator care avea nevoie de ultimele zile de preaviz in care sa iti indeplinesti sarcinile ar putea sa te concedieze disciplinar.

Nu uitam faptul ca salariatii isi pot da demisia fara sa mai respecte perioada de preaviz atunci cand angajatorii lor nu isi mai indeplinesc obligatiile din contract.

Evident, exista si situatia in care angajatorul decide ca nu mai are nevoie de serviciile angajatului care demisioneaza. In aceasta situatie, angajatorul poate renunta la termenul de preaviz iar incetarea contractului de munca este posibila chiar in ziua notificarii inregistrarii demisiei.

Ce act realizeaza angajatorul care primeste notificarea de demisie din partea salariatului sau?

Dupa cum va spuneam mai sus, demisia reprezinta un act unilateral de vointa al salariatului, asadar nu necesita aprobarea angajatorului.

Nu este nevoie ca angajatorul sa emita o decizie privind incetarea raporturilor de munca, CI o decizie de constatare a incetarii raportului de munca prin demisie sau prin care ia act de demisia salariatului sau.

Atentie mare la faptul ca in cazul demisiei, angajatorul poate renunta total sau partial la preaviz. In consecinta, se prea poate ca angajatul sa isi faca un calcul gresit cu privire la data de la care poate incepe activitatea la noua firma, in cadrul careia si-a gasit un nou loc de munca. Poate tine cont ca are 20 de zile de preaviz si apoi poate descoperi cu stupoare ca angajatorul nu are nevoie decat de 2 zile de preaviz sau niciuna. Cu alte cuvinte, poate aparea o discontinuitate in activitatea sa profesionala, cu repercusiuni posibile.

Citeste mai departe, pe legislatiamuncii.manager.ro

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Au început încrierile la Concursul Regional de creație literară și plastică „Dumnezeu, Biserica și eu"

astăzi, 20:18

„Acest concurs este o parte din sufletul meu! Vă invit pe toți să vă alăturați sufletului meu! Să adunăm copiii în numele credinței, să-i învățăm să se roage, să re...

Lansare de carte: Constantin Iftime, „Eseul carnivor”, la Galeriile de Artă din Botoșani!

astăzi, 19:30

Poet, prozator și publicist, Constantin Iftime prezintă în noua sa carte, apărută în 2025 la Editura Gri din București, o serie de 45 de eseuri care se deschid ca un evantai de lumin...

Sfârșit de săptămână cu două spectacole la Teatrul „Mihai Eminescu” din Botoșani! (foto)

astăzi, 18:40

Sâmbătă, 25 ianuarie de la ora 19:00, la Teatrul „Mihai Eminescu” din str. Teatrului nr. 5, va avea loc spectacolul „Ivan Turbincă” după Ion Creangă, în regia ...