Nu ţi-ai primit salariul la timp? Poţi cere dobândă de la angajator!

Angajaţii care ajung să-şi recupereze salariile restante în instanţă îi pot obliga pe angajatori la plata unei dobânzi pentru întârzieri, egală cu rata dobânzii de referinţă a BNR plus 4 puncte procentuale, spun avocaţii specializaţi în dreptul muncii.

Angajaţii pot obţine, în plus, actualizarea sumei datorate de companie cu indicele inflaţiei, reuşind astfel să recupereze creanţa la valoarea sa reală, a explicat pentru Realitatea.net Mara Moga-Paler, avocat în cadrul firmei Clifford Chance Badea.

"Salariatul are dreptul să primească şi dobanda aferenta sumei datorate de angajator. În cazul în care contractul de muncă nu prevede o dobândă convenţională, instanţa va aplica dobânda legală (rata dobânzii de referinţă a BNR plus 4 puncte procentuale). În plus, conform practicii unor instanţe, salariatul poate solicita şi actualizarea sumei datorate cu indicele inflaţiei, pentru a recupera astfel creanţa la valoarea sa reală", a declarat avocatul de la Clifford Chance Badea.

Potrivit legislaţiei muncii, salariatul are la dispoziţie un termen de trei ani de la data la care drepturile băneşti erau datorate pentru a introduce acţiunea în justiţie.

"Conform Codului muncii, angajatorul este obligat să îl despăgubească pe salariat în situaţia în care acesta a suferit un prejudiciu material ori moral din culpa angajatorului în timpul îndeplinirii obligaţiilor de serviciu sau în legătură cu serviciul", precizează Mara Moga-Paler.

Printre situaţiile care pot cauza prejudicii materiale: (i) neplata drepturilor băneşti ori de altă natură (concedii, zile libere pentru evenimente familiale) (ii) accident de muncă, (iii) emiterea unei decizii de concediere a cărei nulitate este constatată în instanţă.

De asemenea, un salariat poate suferi un prejudiciu moral in caz de aplicare (i) a unei sancţiuni disciplinare ilegale, (ii) a unei decizii de concediere ilegale, (iii) în cazul în care salariatul este lipsit de posibilitatea de a-şi exercita dreptul fundamental la muncă prin interzicerea accesului în companie de către angajator, (iv) în caz de discriminare, (v) în caz de încălcare de către angajator a obligaţiilor cu privire la protecţia datelor cu caracter personal.
 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Alegeri prezidențiale 2025. AEP anunță când începe votarea în străinătate și unde se deschide prima secție!

astăzi, 20:45

Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) anunță că începând de mâine, 15 mai, votarea pentru turul al doilea al alegerilor prezidențiale din 2025 va începe în străi...

Un șofer s-a ales cu o amendă uriașă în urma unui control. Cu ce nereguli l-au prins polițiștii botoșăneni!

astăzi, 20:20

Polițiștii din cadrul Secției de Poliție Rurală nr. 10 Ștefănești au oprit pentru control, pe drumul național DN 24C, în comuna Ripiceni, un ansamblu de autovehicule. În urma v...

Două spectacole excepționale, în weekend la Teatrul „Mihai Eminescu” Botoșani! (Foto)

astăzi, 19:30

Teatrul „Mihai Eminescu” Botoșani invită botoșănenii în acest sfârșit de săptămână, la spectacolele „Bani din cer” de Ray Cooney și „Watch dogs...