Nu ţi-ai primit salariul la timp? Poţi cere dobândă de la angajator!

Angajaţii care ajung să-şi recupereze salariile restante în instanţă îi pot obliga pe angajatori la plata unei dobânzi pentru întârzieri, egală cu rata dobânzii de referinţă a BNR plus 4 puncte procentuale, spun avocaţii specializaţi în dreptul muncii.

Angajaţii pot obţine, în plus, actualizarea sumei datorate de companie cu indicele inflaţiei, reuşind astfel să recupereze creanţa la valoarea sa reală, a explicat pentru Realitatea.net Mara Moga-Paler, avocat în cadrul firmei Clifford Chance Badea.

"Salariatul are dreptul să primească şi dobanda aferenta sumei datorate de angajator. În cazul în care contractul de muncă nu prevede o dobândă convenţională, instanţa va aplica dobânda legală (rata dobânzii de referinţă a BNR plus 4 puncte procentuale). În plus, conform practicii unor instanţe, salariatul poate solicita şi actualizarea sumei datorate cu indicele inflaţiei, pentru a recupera astfel creanţa la valoarea sa reală", a declarat avocatul de la Clifford Chance Badea.

Potrivit legislaţiei muncii, salariatul are la dispoziţie un termen de trei ani de la data la care drepturile băneşti erau datorate pentru a introduce acţiunea în justiţie.

"Conform Codului muncii, angajatorul este obligat să îl despăgubească pe salariat în situaţia în care acesta a suferit un prejudiciu material ori moral din culpa angajatorului în timpul îndeplinirii obligaţiilor de serviciu sau în legătură cu serviciul", precizează Mara Moga-Paler.

Printre situaţiile care pot cauza prejudicii materiale: (i) neplata drepturilor băneşti ori de altă natură (concedii, zile libere pentru evenimente familiale) (ii) accident de muncă, (iii) emiterea unei decizii de concediere a cărei nulitate este constatată în instanţă.

De asemenea, un salariat poate suferi un prejudiciu moral in caz de aplicare (i) a unei sancţiuni disciplinare ilegale, (ii) a unei decizii de concediere ilegale, (iii) în cazul în care salariatul este lipsit de posibilitatea de a-şi exercita dreptul fundamental la muncă prin interzicerea accesului în companie de către angajator, (iv) în caz de discriminare, (v) în caz de încălcare de către angajator a obligaţiilor cu privire la protecţia datelor cu caracter personal.
 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Excelență și emoție – Festivitatea de Premiere a Olimpiadei Naționale de Matematică din Botoșani! (Foto, Video)

astăzi, 18:45

„Olimpiada punctului de la infinit”, așa cum a fost numită de domnul conf. univ. dr. Cătălin Liviu Gherghe, președintele comisiei centrale, a ajuns la final. Sâmbătă seară...

România are printre cele mai mici prețuri la ouă din Uniunea Europeană, la poarta fermei, chiar dacă consumul crește cu 50% de Paște!

astăzi, 17:52

România are printre cele mai mici prețuri la ouă din Uniunea Europeană, la poarta fermei, chiar dacă în această perioadă a Sărbătorilor Pascale consumul intern crește cu 50%, iar ...

Acesta este cel mai puternic motor din lume. Are 1850 de cai-putere și a fost creat de o companie puțin cunoscută!

astăzi, 16:18

A fost creat cel mai puternic motor V12 din lume. Deși multă lume s-ar aștepta să fie o marcă înregistrată Ferrari sau Lamborghini, surpriza e pe măsură. Asta, pentru că motorul minu...