Nu ţi-ai primit salariul la timp? Poţi cere dobândă de la angajator!

Nu ţi-ai primit salariul la timp? Poţi cere dobândă de la angajator!
Angajaţii care ajung să-şi recupereze salariile restante în instanţă îi pot obliga pe angajatori la plata unei dobânzi pentru întârzieri, egală cu rata dobânzii de referinţă a BNR plus 4 puncte procentuale, spun avocaţii specializaţi în dreptul muncii.

Angajaţii pot obţine, în plus, actualizarea sumei datorate de companie cu indicele inflaţiei, reuşind astfel să recupereze creanţa la valoarea sa reală, a explicat pentru Realitatea.net Mara Moga-Paler, avocat în cadrul firmei Clifford Chance Badea.

"Salariatul are dreptul să primească şi dobanda aferenta sumei datorate de angajator. În cazul în care contractul de muncă nu prevede o dobândă convenţională, instanţa va aplica dobânda legală (rata dobânzii de referinţă a BNR plus 4 puncte procentuale). În plus, conform practicii unor instanţe, salariatul poate solicita şi actualizarea sumei datorate cu indicele inflaţiei, pentru a recupera astfel creanţa la valoarea sa reală", a declarat avocatul de la Clifford Chance Badea.

Potrivit legislaţiei muncii, salariatul are la dispoziţie un termen de trei ani de la data la care drepturile băneşti erau datorate pentru a introduce acţiunea în justiţie.

"Conform Codului muncii, angajatorul este obligat să îl despăgubească pe salariat în situaţia în care acesta a suferit un prejudiciu material ori moral din culpa angajatorului în timpul îndeplinirii obligaţiilor de serviciu sau în legătură cu serviciul", precizează Mara Moga-Paler.

Printre situaţiile care pot cauza prejudicii materiale: (i) neplata drepturilor băneşti ori de altă natură (concedii, zile libere pentru evenimente familiale) (ii) accident de muncă, (iii) emiterea unei decizii de concediere a cărei nulitate este constatată în instanţă.

De asemenea, un salariat poate suferi un prejudiciu moral in caz de aplicare (i) a unei sancţiuni disciplinare ilegale, (ii) a unei decizii de concediere ilegale, (iii) în cazul în care salariatul este lipsit de posibilitatea de a-şi exercita dreptul fundamental la muncă prin interzicerea accesului în companie de către angajator, (iv) în caz de discriminare, (v) în caz de încălcare de către angajator a obligaţiilor cu privire la protecţia datelor cu caracter personal.
 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

O nouă lege destinată părinților singuri a fost adoptată de Camera Deputaților. Ce beneficii aduce!

astăzi, 17:05
133

Proiectul de lege care propune eliminarea obligației părinților singuri de a lucra în ture de noapte și precizează că aceștia pot lucra doar dacă își doresc a fost votat favorabil...

Carne de miel vândută direct de pe bancheta din spate a mașinii, la Botoșani. Polițiștii au aplicat amenzi!

astăzi, 15:34
158

În dimineața zilei de 1 mai, polițiștii locali din cadrul Serviciului Activitate Comercială și Cameră de Corpuri Delicte, pe durata îndeplinirii atribuțiilor de serviciu, în P...

Bărbat reținut de polițiști, nu a putut sta departe de soție în baza ordinului emis de organele legii!

astăzi, 14:47
240

La data de 1 mai 2024, polițiștii din cadrul Secției de Poliție Rurală nr. 1 Botoșani au emis ordonanță de reținere pentru 24 de ore pe numele unui bărbat de 51 de ani, din comuna Bălușeni...