Nu iti achiti ratele de credit? Iata cum banca iti poate popri conturile

Clientii care nu isi achita ratele la credite se pot trezi cu conturile poprite de catre banca, fara sa fie instiintati si somati in prealabil, masura fiind in conformitate cu legislatia in vigoare. Totusi, pentru ca poprirea sa poate fi infiintata trebuie sa existe in mod obligatoriu o declaratie de scadenta anticipata a creditului, in caz contrar debitorul poate formula o contestatie. Atunci cand vine vorba despre poprire, nu doar conturile pot fi blocate, ci si alte venituri obtinute de debitor, insa doar in anumite limite. Chiar si asa, unele venituri nu pot fi blocate pentru nicio datorie.

Majoritatea bancilor au in contractele de credit anumite clauze privind neexecutarea de catre client (imprumutat/debitor) a obligatiilor, care pot declara creditul scadent anticipat, caz in care clientul va datora toata suma la momentul respectiv, a declarat la solicitarea noastra Madalina Pascu, avocat in cadrul forumului AvocatNet.ro.

Cu alte cuvinte, daca un client nu isi achita o rata la un credit contractat, atunci banca poate sa il execute silit si prin urmare, sa ii popreasca conturile.

Avocatul a atentionat ca pentru a se proceda la executarea silita, trebuie neaparat sa existe o declaratie de scadenta anticipata a creditului.

"Imprumutatii trebuie sa verifice atunci cand se gasesc in faza de executare silita daca au primit o scrisoare privind declararea scadentei anticipate a creditului. In caz contrar, trebuie formulata contestatie la executare", a subliniat aceeasi sursa.

Prin urmare, a continuat Madalina Pascu, pentru a se ajunge la masura popririi, este necesar sa fi fost demarata procedura executarii silite de catre banca prin intermediul unui executor, deoarece poprirea este o forma a executarii silite, respectiv unul din mijloacele de recuperare a creantei in cadrul procedurii de executare silita, alaturi de alte forme de executare, precum executarea silita mobiliara si cea imobiliara.

Alegerea intre formele de executare silita apartine creditorului, adica bancii, care se va raporta, desigur, in alegerea sa la natura si cantitatea activelor debitorului, adica ale clientului, a adaugat avocatul contactat de noi.

Cum se infiinteaza poprirea?

Potrivit art. 781 din Codul de procedura civila, poprirea se infiinteaza, la cererea bancii, de catre un executor judecatoresc al carui birou se afla in circumscriptia curtii de Apel unde isi are domiciliul sau sediul imprumutatul/clientul ori tertul poprit.

Daca poprirea se infiinteaza asupra unor conturi bancare, atunci competenta apartine executorului judecatoresc al carui birou se afla in circumscriptia curtii de apel de la domiciliul sau sediul clientului ori, dupa caz, de la sediul principal sau, dupa caz, de la sediile secundare ale bancii unde clientul si-a deschis contul.

Daca debitorul are mai multe conturi deschise, atunci competenta pentru infiintarea popririi asupra tuturor conturilor apartine executorului judecatoresc de la oricare dintre locurile unde acestea au fost deschise.

Prevederile din Codul de procedura civila, mentionate anterior, permit de cele mai multe ori alegerea unui executor agreat de banca, a punctat Madalina Pascu.

Aceasta considera ca procedura infiintarii popririi este inechitabila pentru client, pentru ca se realizeaza fara instiintarea si somarea prealabila a acestuia cu privire la obligatia de plata fata de banca, el urmand sa primeasca abia ulterior o copie a adresei de infiintare a popririi.

Asadar, poprirea se infiinteaza, conform art. 782 din Codul de procedura civila, fara somatie, doar in baza incheierii de incuviintare a executarii si a contractului de credit care constituie titlu executoriu.

Pot fi urmarite silit prin poprire urmatoarele bunuri:

-sumele de bani;
-titlurile de valoare;
-alte bunuri mobile incorporale urmaribile datorate imprumutatului ori detinute in numele sau de o a treia persoana sau pe care aceasta din urma i le va datora in viitor, in temeiul unor raporturi juridice existente. Din categoria bunurilor mobile incorporale fac parte drepturile de proprietate intelectuala sau drepturile de proprietate industriala, drepturile de creanta etc.

In cazul popririi sumelor de bani, poprirea se poate dispune chiar si atunci cand nu exista disponibil in contul tertului poprit pentru ca acesta vizeaza si incasarile viitoare, a explicat Madalina Pascu.

Citeste mai departe, pe avocatnet.ro

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Spitalul Județean de Urgență „Mavromati” Botoșani angajează medici pentru Botoșani, Săveni și Darabani: Lista locurilor de muncă a AJOFM Botoșani

Monday, 30 September 2024

Pentru medici primari specializați în Medicină internă este scos la concurs un post. Candidații trebuie să aibă studii superioare. Salariul este de 17162 lei. Postul este pe perioadă n...

Anunț AJOFM Botoșani: În atenția agenților economici!

Monday, 30 September 2024

„Pentru accesarea contului dumneavoastră din PULS este necesară setarea unei parole folosind link-ul: puls.anofm.ro și adresa de e-mail la care aveți acces (dacă ați avut un cont in SEMM) ...

Proiect USR: Imobilele pentru care s-au folosit 30% materiale reciclate nu vor mai plăti impozite locale 3 ani!

Monday, 30 September 2024

Proiectul are ca scop îmbunătățirea semnificativă a gestionării, reciclării și valorificării acestor deșeuri în România. Inițiativa vine ca răspuns la nevoile urgente de a...