Nu ignora: Beneficii si atentionari legate de consumul de ceai!
Stiri Botosani Thursday, 7 January 2016 ActualitateUnii cercetatori afirma ca ceaiul este o foarte buna alternativa pentru cafea. In primul rand, ceaiul are mai putina cofeina. Este destul de bine de stiut ca flavonoidele – compusi din ceai – sunt bune pentru inima si poate reduce cancerul.
Ceaiul provine din frunzele plantei Sinensis Camellia, un arbust peren, nativ din Asia de Sud si de Est. Ceaiul a fost consumat cu mii de ani in urma in Asia, care in acele locuri reprezinta o parte importanta de culturi. In China si Japonia, in special, pregatirea si prezentarea ceaiului au ajuns pana la nivelul de forma de arta.
Beneficiile ceaiului
Cercetarile continua si in ziua de azi pentru a afla toate beneficiile ceaiului. Mai jos se vor enumera cateva castiguri ale consumului de ceai, si anume:
1. Ceaiul poate stimula rezistenta la efort. Oamenii de stiinta au descoperit ca antioxidantul catechine din extractul de ceai verde creste capacitatea organismului de a arde grasimile drept combustibil, astfel ca veti avea o mai buna rezistenta musculara.
2. Consumul de ceai reduce riscul de aparitie a atacului de cord. Dintre toate beneficiile potentiale ale ceaiului, exista si cele care implica bolile cardiovasculare. Studiile au descoperit ca persoanele care consuma cantitati moderate sau mari de diferite tipuri de ceaiuri au un risc redus de a avea boli cardiovasculare sau accident vascular cerebral. In plus, cercetarile au aratat ca ceaiul scade colesterolul si tensiunea arteriala, precum si imbunatatirea functionarii vaselor de sange, reducand inflamatia care inhiba coagularea sangelui sau alte efecte cardiovasculare.
3. In timp ce mai multe studii sugereaza ca ceaiul nu are beneficii in combaterea cancerului, mai nou, studiile prezente sunt in impas si tind sa creada ca antioxidantii din ceaiuri ajuta la protejarea impotriva cancerului, inclusiv a cancerului mamar, cancerului de colon, cancerului colorectal, de piele, plamani, esofag, stomac, intestin subtire, pancreas, ficat, cancerului ovarian, de prostata sau cancerul oral. Nu totul se bazeaza pe consumul de ceai pentru a mentine un corp sanatos; pana la urma, ceaiul nu este un leac minune.
4. Ceaiul ajuta la combaterea radicalilor liberi. Ceaiul este folosit la absorbtia de oxigen radical, cu alte cuvinte, este un mod mai fantezist de a spune ca acesta ajuta la distrugerea radicalilor liberi (ce deterioreaza ADN-ul) din organism. In timp ce corpurile noastre sunt facute sa lupte impotriva radicalilor liberi pe cont propriu, ceaiurile nu sunt 100% eficiente.
5. Ceaiul ajuta la hidratarea corpului.
6. Consumul de ceai este strans legat de reducerea riscului bolii Parkinson. Ceaiul este asociat cu riscul redus de aparitie a bolii Parkinson atat la sexul masculin, cat si cel feminin. Potrivit unor documente, studiile umane si de laborator sugereaza ca ceaiul sau constituentii acestuia pot ajuta la protejarea impotriva unor boli neurodegenerative.
7. Ceaiul ofera protectie impotriva razelor ultraviolete. Este foarte important pentru dumneavoastra sa va limitati expunerea la razele UV si stim cu totii cum este sa ne simtim arsi de soare. Vestea buna este ca ceaiurile actioneaza ca un ecran solar de rezerva.
8. Ceaiul tine circumferinta taliei sub control. Intr-un studiu, participantii care au consumat in mod regulat ceai fierbinte nu au avut nicio problema cu talia fata de cei care nu au consumat aceasta bautura. Oamenii de stiinta speculeaza ca ceaiul reduce riscul de sindrom metabolic (care creste probabilitatea de diabet zaharat, boala arterelor sau accident vascular cerebral).
9. Ceaiul poate contracara, de asemenea, unele dintre efectele negative ale fumatului si poate reduce riscul de cancer pulmonar.
10. Consumul de ceai poate fi benefic pentru persoanele cu diabet de tip 2.
11. Ceaiurile ajuta la refacerea pielii afectate de radiatii. Un studiu a constatat faptul ca a ajutat la protejarea impotriva degenerescentei celulare prin expunerea la radiatii.
12. Ceaiul este un agent eficient in prevenirea si tratarea bolilor neurologice, in special a bolilor degenerative (Alzheimer). In timp ce multi factori influenteaza sanatatea creierului, polifenolii din unele ceaiuri pot contribui la mentinerea in starea de sanatate a unor parti din creier, acelea care regleaza procesele de invatare si de memorie.
13. Consumul de ceai este benefic sanatatii dentare. Cercetatorii au descoperit ca ceaiul are efecte antibacteriene si astfel poate reduce nivelul de bacterii ce cauzeaza carii si contribuie la boli ale gingiilor. Ca si oasele, dintii extrag fluorul din ceaiuri. Doua studii japoneze au legat consumul de ceai cu reducerea pierderii dintilor.
14. Ceaiul face bine sanatatii oaselor. Studiile de laborator arata ca polifenolii din ceai au efecte benefice asupra factorilor ce afecteaza masa osoasa si rezistenta oaselor si astfel ar putea ajuta la protejarea impotriva osteoporozei. Oasele utilizeaza fluorul din ceaiuri. Cele mai multe studii realizate pe femei in postmenopauza au legat pe termen lung consumul de ceai sau extracte din ceai cu o densitate osoasa mai mare, insa exista si discrepante intre aceste rezultate.
15. Ceaiurile ajuta la sanatatea creierului si a starii de spirit. Ceaiul poate creste vigilenta, datorata in mare masura cofeinei prezenta in acesta. Poate contribui si la cresterea concentrarii si a capacitarii de invatare, intrucat contine teanina (aminoacid), care ne facem totodata sa fim relaxati.
Pentru fiecare tip de ceai, s-au gasit in parte cateva beneficii potentiale pentru sanatatea corpului:
- Ceaiul verde – popular din Asia, este prelucrat prin aburirea, laminarea si uscarea frunzelor. Antioxidantii ceaiului verde pot interfera cu dezvoltarea vezicii urinare. Astfel, se previne si colmatarea arterelor, arderea grasimilor, contracararea stresului oxidativ asupra creierului, reducerea riscului de tulburari neurologice, cum ar fi bolile Parkinson si Alzheimer, reducerea riscului de accident vascular cerebral si imbunatatirea nivelului de colesterol.
- Ceaiul negru – are continut de cofeina si formeaza o baza pentru ceaiurile aromate, cum ar fi chai, impreuna cu alte ceaiuri instant. Studiile au aratat ca ceaiul negru poate proteja plamanii de la unele daune cauzate de expunerea la fumul de tigara. Astfel, mai poate reduce riscul de accident vascular cerebral.
- Ceaiul alb – este recoltat primavara devreme, iar frunzele sale tinere si mugurii alb-argintii sunt aburiti, apoi uscati. Un studiu a aratat ca ceaiul alb are proprietati foarte bune impotriva cancerului, comparativ cu alte tipuri de ceaiuri.
- Ceaiul Oolong – este un ceai partial fermentat. Intr-un studiu s-a aratat ca antioxidantii dati de ceaiul oolong s-au dovedit a avea un nivel scuzat de colesterol. Un singur soi de oolong, Wuyi, este foarte puternic comercializat ca un supliment pentru pierderea in greutate, insa stiinta nu prea este de acord cu acest lucru.
- Ceaiul Pu-erh – este fabricat din frunze fermentate si maturate. Considerat un tip de ceai negru, frunzele sale sunt presarate in prajituri. Un studiu facut pe animale a aratat ca ceaiul pu-erh a avut diverse beneficii, si anume scaderea in greutate si reducerea colesterolului.
Ceaiurile de plante sunt fabricate din plante, fructe, seminte sau radacini inmuiate in apa calda, aceste tipuri de ceaiuri avand concentratii mai mici de antioxidanti decat ceaiul verde, alb, negru sau oolong. Compozitiile chimice ale acestora variaza foarte mult in functie de planta folosita. Soiurile incluse sunt ghimbirul, ginkgo biloba, ginseng, hibiscus, iasomie, macese, menta, musetel sau echinaceea.
- Ceaiul de musetel – antioxidantii sai ajuta la prevenirea complicatiilor de diabet, pierderii vederii, leziunilor renale sau a cresterii celulelor canceroase.
- Ceaiul de echinaceea – acest tip de ceai lupta impotriva racelii, insa cerecetarile nu sunt foarte concludente.
- Ceaiul de hibiscus – un mic studiu a constatat ca daca beti trei cesti de ceai de hibiscus pe zi, veti reduce tensiunea arteriala, mai ales daca suferiti de aceasta boala.
- Ceaiul Rooibos (ceaiul rosu) – Rooibos este o planta fermentata din Africa de Sud. Flavonoidele ajuta la combaterea cancerului, insa ca si in cazul ceaiului de echinaceea, cercetarile sunt limitate.
Ceaiurile instant pot contine cantitati foarte mici de ceai real si o multime de zaharuri sau indulcitori artificiali. Pentru sanatatea dumneavoastra, cititi ingredientele de pe eticheta inainte de a le consuma.
Ceaiul – bautura sau supliment?
Efectele ceaiului in organism nu sunt pe deplin intelese, dar nu trebuie sa va asteptati sa previna bolile de inima sau cancerul pe cont propriu. Exista doar o doza de flavonoide la unele ceaiuri. Cu toate acestea, ceaiul aduce un plus de sanatate in dieta de zi cu zi, mai ales in cazul in care ia locul bauturilor bogate in calorii.
Toate tipurile de ceaiuri au ceva de oferit pentru corp, deoarece includ cantitati mici de minerale, cum ar fi potasiul. Nu se cunoaste exact daca suplimentele ce contin ceai verde au beneficii sau daca, mai important decat orice, sunt sigure.
Suplimentele ce contin niveluri ridicate de catechine pot interactiona cu unele medicamente si exista preocupari continue legate de leziunile hepatice. Unele, in special cele comercializate, sunt folosite la pierderea in greutate, dar pot contine doze foarte mari de cofeina.
Poate dauna ceaiul sanatatii dumneavoastra?
Cele mai multe ceaiuri sunt benefice sanatatii, insa potrivit unor asociatii acestea au emis avertismente cu privire la ceaiurile "dieter" ce contin senna, aloe, catina sau alte laxative derivate din plante.
Aceeasi asociatie avertizeaza consumatorii ca ar trebui sa se fereasca de anumite suplimente ce contin plante care sunt folosite in a alina durerea si a lupta cu cancerul.
Urmatoarele plante, administrate in doze prea mari nu sunt foarte bune pentru sanatate :
- tataneasa;
- ephedra;
- scoarta de salcie;
- sclipet;
- lobelia;
- chaparral.
Asemenea cafelei, produsului cacao si a mai multor alimente vegetale, ceaiul contine sute de substante chimice biologice active, in special o gama larga de flavonoide si alti polifenoli, acestea pot fi absorbite si utilizate de catre organism in diferite grade.
Reprezentand o treime din greutatea de frunze uscate de ceai, polifenolii au antioxidante si alte proprietati potential benefice pentru organismul dumneavoastra.
sfatulmedicului.ro
Spune-ne opinia ta
Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani
Ciprian Manolache: „PSD e singurul partid care are programe pentru pregătirea forței de muncă înalt calificată pentru industriile competitive”
Ciprian Manolache, inspector scolar general adjunct și profesor de limba și literatura română la Liceul Pedagogic "Nicolae Iorga" din Botoșani, candidat PSD pentru Camera Deputați...
Zi neagră pentru muzica românească: Marius Bațu și Gabriel Cotabiță s-au stins din viață! (Foto, Video)
Ne-a părăsit Marius Bațu! Unul dintre cei mai apreciați cântăreți de muzică folk din România, Marius Bațu, a murit la vârsta de 65 de ani. Nicu Alifantis a transmis un mes...
Ieșenii îi laudă pe botoșăneni, dar speră la o victorie în derby-ul Moldovei: ”Vor fi orgolii mari!”
Politehnica Iași va întâlni luni, la Botoșani, formația locală FC, într-o partidă din etapa a XVII-a a Ligii I de fotbal. Ieșenii și-au prezentat punctul de vedere legat de me...
Newsletter
Abonează-te la Newsletter-ul Stiri Botoșani pentru a fi la curent cu cele mai noi știri și reportaje!
© 2024 WEB EMOTION SRL | Toate drepturile rezervate.
Web Emotion, Live.Botosani.ro, Botosani.ro Stiri.Botosani.ro si logo-urile acestora sunt marci inregistrate ale Web Emotion. Toate celelalte marci sunt proprietatea companiilor detinatoare. Reproducerea continutului din acest site este permisa numai cu acordul Web Emotion.
Termeni și condiții | Politica de confidențialitate | Despre Cookie-uri
Pagină generată în 2.45 secunde
Acest website foloseşte cookie-uri pentru a furniza vizitatorilor o experienţă mult mai bună de navigare şi servicii adaptate nevoilor şi interesului fiecăruia. Apăsând Accept sau navigând pe acest website, ești de acord să permiți colectarea de informații prin cookie-uri sau tehnologii similare. Mai multe detalii despre cookie-uri aici