Noul Cod Civil: despagubiri si prestatii compensatorii in caz de divort!

Noul Cod Civil, care intra in vigoare pe 1 octombrie, prevede in materie de divort, fata de reglementarile anterioare, dispozitii clare privind desfacerea casatoriei prin acordul sotilor, indiferent daca din casatorie au rezultat copii si sunt minori la momentul pronuntarii divortului.
 
Presedintele Tribunalului Botosani, judecatorul Adrian Toporoscu, a prezentat in cadrul unei conferinte de presa noile prevederi ale Codului Civil.
 
Potrivit acestuia, incepand cu data de 1 octombrie sotii au la dispozitie trei cai de solutionare a divortului, respectiv pe cale administrativa, prin procedura notariala si pe cale judiciara.
 
“Numarul cauzelor la instanta de judecata va scadea", a declarat judecatorul Adrian Toporascu, presedintele Tirbunalului Botosani.
 
Astfel, potrivit art. 373 din noul Cod Civil, divortul pe cale administrativa poate fi solutionat prin acord, indiferent de durata casatoriei, daca sunt intrunite urmatoarele conditii: sotii isi exprima liber si neviciat consimtamantul, in fata ofiterului de stare civila la locul casatoriei sau al ultimei locuinte comune a sotilor; niciunul dintre ei nu este pus sub interdictie judecatoreasca; nu au copii minori nascuti din casatorie, din afara casatoriei sau adoptati;.
Cererea de divort se depune de catre soti impreuna, iar dupa un termen de gandire de 30 de zile de la inregistrarea cererii, sotii de prezinta personal si, daca ambii staruie sa divorteze, ofiterul de stare civila, dupa ce verifica valabilitatea consimtamantului, elibereaza certificatul de divort fara vreo mentiune cu privire la culpa sotilor.
 
Prin procedura notariala pot fi solutionate: divortul prin acord al sotilor care nu au copii minori; divortul sotilor care au copii minori nascuti din casatorie, din afara casatoriei sau adoptati, daca sotii convin asupra tuturor aspectelor referitoare la: numele de familie pe care il poarta dupa divort, exercitarea autoritatii parintesti de catre ambii parinti, stabilirea locuintei copiilor dupa divort, modalitatea de pastrare a  legaturilor persoanle dinttre parintele separat si fiecare dintre copii, stabilirea contributiei parintilor la cheltuielile de crestere, educare, invatatura si pregatire profesionala a copiilor.
Competent este notarul de la locul casatoriei sau al ultimei locuinte comune a sotilor. Si in acest caz niciunul dintre soti nu trebuie sa fie pus sub interdicitie, iar consimtamantul trebuie sa fie liber si neviciat. Cererea de divort se depune de catre soti, impreuna, dar poate fi depusa si prin mandatar cu procura autentica. Dupa un termen de gandire de 30 de zile, sotii de prezinta personal si, daca staruie sa divorteze, notarul public, dupa ce verifica valabilitatea consimtamantului, elibereaza certificatul de divort fara vreo mentiune cu privire la culpa sotilor.
 
Pe cale judiciara pot fi solutionate cererile de divort pentru oricare dintre motivele aratate, daca sotii se adreseaza direct instantei de judecata sau daca divortul administrativ sau notarial a fost respins. Competenta este instanta de tutela, iar pana la infiintarea sa, competenta apartine judecatoriei.
 
Noul Cod Civil prevede si despagubiri, prestatii compensatorii si obligatii de intretinere intre fostii soti.
 
Despagubiri: sotul nevinovat, care sufera un prejudiciu prin desfacerea casatoriei, poate cere sotului vinovat sa il despagubeasca. Instanta de tutela solutioneaza cererea prin hotararea de divort. Despagubirile pot fi cerute distinct de dreptul la prestatia compensatorie.
 

Obligatia de intretinere intre soti inceteaza prin desfacerea casatoriei. Sotul divortat are dreptul la intretinere, daca se afla in nevoie din pricina unei incapacitati de munca survenite inainte de casatorie ori in timpul casatoriei. Aceeasi obligatie intervine si atunci cand incapacitatea se iveste in decurs de un an de la desfacerea casatoriei, insa numai daca incapacitatea este cauzata de o imprejurare in legatura cu casatoria.
 

Prestatia compensatorie: in cazul in care casatoria a durat cel putin 20 de ani, iar divortul se pronunta din culpa exclusiva a sotului parat, sotul reclamant poate beneficia de o prestatie care sa compenseze, atat cat este posibil, un dezechilibru semnificativ pe care divortul l-ar determina in conditiile de viata ale celui care o solicita. Sotul care solicita prestatia compensatorie nu poate cere de la fostul sau sot si pensie de intretinere. Prestatia compensatorie nu se poate solicita decat odata cu desfacerea casatoriei. Prestatia compensatorie poate fi stabilita in bani, sub forma unei sume globale sau a unei rente viagere, ori in natura, sub forma uzufructului (beneficiul adus de folosirea unui bun) asupra unor bunuri mobile sau imobile care apartin debitorului.
 
In ceea ce priveste efectele divortului cu privire la raporturile dintre parinti si copiii lor minori, noul Cod Civil reglementeaza si exercitarea autoritatii parintesti de catre ambii parinti. Regula este aceea ca, dupa divort, autoritatea parinteasca revine in comun ambilor parinti (in limbaj obisnuit “custodie comuna"). Exceptia apare atunci cand exista motive intemeiate, avand in vedere interesul superior al copilului, instanta hotaraste ca autoritatea parinteasca sa fie exercitata numai de catre unul dintre parinti (parinte custodian). In aceasta situatie, celalalt parinte pastreaza dreptul de a veghea asupra modului in care copilul este crescut si educat, precum si dreptul de a consimti la adoptia acestuia.
 
In mod cu totul si cu totul exceptional, instanta de tutela poate hotari plasamentul copilului la o ruda sau la o alta familie ori persoana sau intr-o institutie de ocrotire. Aceastea exercita drepturile si indatoririle care revin parintilor cu privire la persoana copilului. In acest caz, instanta stabileste daca drepturile cu privire la bunurile copilului se exercita de catre parinti in comun sau de catre unul dintre ei.
 
Parintii se pot intelege asupra locuintei copilului dupa divort, iar daca parintii nu se inteleg si decid contrar interesului superior al copilului, instanta de tutela stabileste odata cu pronuntarea divortului, ca locuinta copilului minor sa fie la parintele cu care locuieste in mod statornic. Daca pana la divort, copilul a locuit cu ambii pariniti, instanta ii stabileste locuinta la unul dintre ei, tinand cont de interesul sau superior. In mod exceptional, si numai daca este in interesul superior al copilului, instanta poate stabili ca acesta sa locuiasca la bunici sau la alte rude ori persoane, cu consimtamantul acestora, ori la o instituie de ocrotire. Acestea supravegheaza copilului si indeplinesc tot ce este necesar pentru sanatatea, educatia si invatatura sa.
 
Cat priveste bunurile, potrivit noului Cod Civil sotii pot incheia intre ei o conventie, care cuprinde intelegerea acestora cu privire la situatia juridica a bunurilor in eventualitatea unui divort.
 
“Problemele care s-ar putea pune sunt cele legate de partaj, de impărtirea bunurilor dobandite inaintea si in timpul casatoriei. Aici s-a revenit la situatia antebelica in care sotii au dreptul, inainte de incheierea casatoriei sau pe parcursul ei, sa-si incheie un contract matrimonial referitor la bunurile lor", a precizat presedintele Tribunalului Botosani.  
 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Botoșăneni sancționați pentru continuarea propagandei electorale!

astăzi, 20:54

Cei peste 1.300 de polițiști, jandarmi, pompieri și polițiști de frontieră s-au asigurat că materialele necesare votării au ajuns în siguranță la secțiile de votare și au încep...

13 candidați: România își alege al cincilea președinte de după 1989!

astăzi, 18:24

România își alege cel de-al cincilea președinte de după 1989, după Ion Iliescu (trei mandate), Emil Constantinescu, Traian Băsescu (două mandate) și Klaus Iohannis (două mandate). ...

Pedepsit să muncească la Muzeul din Botoșani după ce a fost condamnat pentru deținere de droguri de mare risc!

astăzi, 17:12

Tribunalul Suceava l-a condamnat pe Costel Vlăduț I. la cinci luni de închisoare cu suspendare pentru săvârșirea infracțiunii de deținere de droguri de mare risc, pentru consum propr...