Norul cu resturi aruncate în aer de erupția vulcanului din La Palma atinge luni intensitatea maximă în România. Regiunea Moldovei este protejată de lanțul carpatic dar efectele se vor simți și în această zonă.
Norul a intrat în țară prin zona de vest, a acoperit Banatul și Transilvania și partea de sud a țării. Norul de cenușă de origine vulcanică reprezintă un amestec de vapori de apă, gaze vulcanice și particule fine și solide de magmă pulverizată, solidificată și răcită.
”Din informațiile primite de Administrația Națională de Meteorologie a RA, transmise de către Serviciul Copernicus EU de Monitorizare a Atmosferei, se constată că, în ultimele zile, în sudul și vestul Europei, valorile concentrațiilor de dioxid de sulf pe întreaga coloană de aer (între sol și altitudinea de 10.000 de metri) se mențin în continuare la niveluri înalte” au scris pe Facebook, reprezentanții Ministerului Mediului.
Intensitatea maximă este luni dimineață deasupra județelor din Transilvania, pe culoarul dintre Bihor și Alba, spre Vâlcea.
”O cantitate mare de SO2 este injectată spre Europa. De luni intră și în România, în zona de vest (vor fi- n.red.) concentrațiile cele mai mari. SO2 aduce poluare suplimentară, o potențială răcire a solului și compuși chimici secundari (acizi, sulfați, etc) care sunt aduși la sol prin precipitare, precipitații, influențează concentrația ozonului, etc” a scris pe contul său de Facebook Silviu Gurlui, profesor la Facultatea de Fizică a Universității ”Alexandru Ioan Cuza” din Iași.
Norul a avansat însă mai rapid, atingând vestul țării duminică după-amiază, iar luni a atins intensitatea maximă. Specialiștii spun că cel mai probabil norul va trece peste spațiul țării timp de două zile.
Vulcanul din La Palma a emis între 6.000 și 9.000 de tone de dioxid de sulf (SO₂) pe zi, conform calculelor preliminare ale Institutului de Vulcanologie din Canare (Involcan).
Gazele evacuate în atmosferă pot fi periculoase în combinație cu umiditatea din atmosferă, pentru că se pot transforma în ploi acide, potrivit ziarului El Pais, care a discutat cu mai mulți specialiști de la National Geographic Institute.
”Gazele pot declanșa dureri de cap, vărsături, sufocări și iritarea pielii și a ochilor, precum și deteriorarea culturilor și a structurilor metalice. Aceste emisii, care pot ajunge la sute de kilometri, pot provoca și poluarea aerului și a apei” scriu jurnaliștii publicației. Totuși, pentru zonele îndepărtate, impactul prognozat ”nu corespunde unei situații critice”, consideră specialiștii.
Imagini live cu deplasarea norului pe deasupra României, pot fi accesate AICI.