Noile criterii medicale pentru care spitalele vor accepta internarea pacienţilor de la 1 iunie

Pierderea subită a cunoştinţei, a vederii sau auzului, puls şi tensiune anormale, febră persistentă câteva zile, de peste 38 de grade Celsius, hemoragie continuă şi deshidratare severă sunt printre criteriile care permit internările din 1 iunie, potrivit unui proiect al CNAS.

Internările în spitale vor fi realizate din 1 iunie cu respectarea unor criterii stabilite de normele la contractul cadru privind acordarea asistenţei medicale în 2011-2012, se arată în proiectul Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), postat pe site-ul instituţiei, scrie Gandul.

Unul dintre aceste criterii este pierderea subită a cunoştinţei, care include comă sau incapacitate de răspuns la stimuli, schimbare acută în starea de conştientă a pacientului şi pierderea cunoştinţei ca urmare a traumelor, mai puţin dezorientare sau confuzie.

De asemenea, conform acestor criterii, va putea fi internat un bolnav cu puls anormal, adică frecvenţă periferică sub 50 pe minut sau mai mare de 140 pe minut, înregistrată cu două ocazii separate la distanţă de cel puţin cinci minute.

Proiectul mai prevede că pot fi internate persoanele cu tensiune anormală (presiune sistolică sub 90 sau peste 200 mmHg şi o valoare diastolică de sub 60 sau peste 120 mmHg), cele care au suferit o pierdere acută a vederii sau a auzului (pierdere severă parţială sau totală şi care s-a instalat rapid şi a persistă în momentul internării) sau a capacităţii de a mişca o parte importantă a corpului.

De asemenea, vor fi internate persoanele care au suferit răni cauzate de traume majore (fractură a oaselor membrului pelvin, paralizie a piciorului sau braţului, fractură a coloanei vertebrale în zona cervicală, disfagie acută cu risc de aspiraţie), dar nu şi cele care au răni izolate ale mâinilor sau picioarelor.

Proiectul mai prevede că pot fi internaţi bolnavii cu febră persistentă de cel puţin cinci zile (trei zile cu temperatură de peste 38 de grade Celsius), cei cu sângerare abundentă (hemoragie continuă cu orice localizare, care nu se poate trata în Departamentul de urgenţă) şi orice caz în care există suspiciune de sângerare internă.

Totodată, vor putea fi internate persoanele care au o deshidratare severă la momentul sosirii la spital, cele cu anomalii ale electrocardiogramei, cele care prezintă durere paralizantă sau durere severă cu suspiciune de urgenţă medicală şi care nu poate fi diagnosticată sau tratată adecvat în Departamentul de urgenţă.

Potrivit proiectului, mai poate fi decisă internarea în cazul persoanelor care trebuie să primească anumite tratamente intraarteriale sau pentru stabilizarea tinerilor cu diabet sever. (Gandul.info)

 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Aplauze pentru Simona Nae și Lora & Band la Zilele Orașului Botoșani! (Foto)

Saturday, 10 May 2025

Încurajați de soarele care a strălucit sâmbătă, botoșănenii au ieșit în număr ceva mai mare în Parcul Cornișa, pentru a se bucura de încă o seară de muzică. ...

Primul loc pentru România într-un sport care crește în popularitate: „Drumul nostru merge mai departe”!

Saturday, 10 May 2025

România s-a clasat pe locul 1 pe naţiuni la Campionatele Europene de Culturism, la competiție fiind 28 de ţări participante. Imnul național al României a răsunat de 25 ori, î...

Evenimente care vor avea loc în perioada 11 – 15 mai 2025, în parohiile din Botoșani!

Saturday, 10 May 2025

În perioada 11- 15 mai, în parohiile din județul Botoșani vor avea loc următoarele evenimente: Duminică, 11 mai   Preasfințitul Părinte Nichifor Botoșăneanul, Episcop-v...