Noi restricții din cauza pandemiei. Măștile din materiale textile nu mai sunt permise

Comitetul Național pentru Situații de Urgență (CNSU) a decis, miercuri, 5 ianuarie, noi restricții, pentru a limita valul 5 al pandemiei de COVID-19. În spațiile publice pot fi purtate doar măști chirurgicale și FFP2, iar cele textile nu vor mai fi permise. Totodată, a fost prelungită și starea de alertă, începând cu data de 8 ianuarie. 

Potrivit hotărârii CNSU, masca de protecție de tip medical sau FFP2 va fi folosită, astfel încât să acopere gura și nasul, în toate spațiile publice închise și deschise.

De asemenea, elevii, profesorii și tot personalul din unitățile de învățământ nu vor mai putea veni cu măști din materiale textile, ci doar cu măști de tipul FFP2 sau măști chirurgicale de unică folosință.

Excepție fac următoarele categorii de persoane:

a) copiii cu vârsta mai mică de 5 ani;

b) persoanele care sunt singure în birou;

c) prezentatorii TV și invitații acestora, cu condiția respectării distanței de 3 metri între persoane;

d) reprezentanții cultelor religioase, în timpul slujbelor, cu condiția respectării distanței de 3 metri între persoane;

e) vorbitorii aflați în spații închise sau deschise cu condiția respectării distanței de minimum 3 metri între aceștia și oricare din celelalte persoane din public;

f) persoanele care desfășoară activități fizice intense și/sau în condiții de muncă solicitante (temperaturi ridicate, umiditate crescută etc.) sau activități sportive.

De asemenea, se propune ca, pentru preîntâmpinarea afectării activității autorităților/operatorilor economici deținători de infrastructuri critice, prin acte administrative ale conducătorilor acestora, să fie dispuse măsuri suplimentare pentru prevenirea răspândirii infecțiilor cu SARS-CoV-2 care să vizeze testarea săptămânală a tuturor angajaților, desfășurarea activității în schimburi sau ture cu evitarea contactului între acestea sau utilizarea unor măști cu un grad mai ridicat de protecție (FFP2) în zonele aglomerate.

Măsura este valabilă doar pentru angajații companiilor de stat și din infrastructura critică.

Potrivit Grupului de Comunicare Strategică (GCS), infrastructura critică reprezintă orice entitate economică funcțională, care oferă produse, bunuri și servicii de utilitate publică, vitale pentru întreaga societate și a cărei distrugere, degradare ori aducere în stare de nefuncționare produce un impact major în plan economico-social, la nivel micro și macro regional.

Vor exista noi limitări pentru activitatea restaurantelor, pentru spectacole și evenimente sportive, în funcție de incidența din fiecare localitate în parte. Magazinele și restaurantele vor fi deschise, în continuare, până la ora 22:00.

La incidența de sub 1 la mie, majoritatea activităților vor fi permise la o capacitate de 50%, pentru persoanele vaccinate, trecute prin boală sau care au un test COVID negativ. La incidență peste 3 la mie, capacitatea va fi de 30%.

Concertele și festivalurile în aer liber se pot desfășura cu cel mult 500 de spectatori, iar la mitinguri pot participa doar 100 de persoane.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Bianca Ciaicofschi

Start cu stângul pentru aleșii locali, ședință transformată în circ politic! (Foto, Video)

astăzi, 15:17

Putem spune că prima ședință (oficială) din mandatul 2024 – 2028 a început cu stângul. Consilierii locali nu au ezitat să își arunce replici acide și reproșuri î...

Povești din Botoșani: Gara noastră mică, o fată cochetă în straie jerpelite! (Galerie Foto)

Monday, 18 November 2024

În județul Botoșani există în prezent 19 gări sau halte funcționale și două gări sau halte dezafectate. Rețeaua feroviară de pe raza județului nu depășește 200 de kilometri. ...

Fără Târg de Crăciun la Botoșani, ne vom bucura doar de „instalații diferite”! (Galerie Foto)

Saturday, 16 November 2024

În acest an botoșănenii nu vor avea parte de Târgul de Crăciun, ci doar de niște „instalații diferite”, după cum anunță municipalitatea. Asta în condițiile &icir...