Noi modificări legate de înscrierea la ora de Religie. Ce au decis senatorii

Senatorii din Comisia pentru Învăţământ au decis ca înscrierea la ora de Religie să se facă pe un ciclu de învăţământ (4 ani de şcoală), printr-o cerere scrisă, iar retragerea de la oră se va putea face numai la sfârşit de an şcolar, tot prin cerere scrisă.

Proiectul de lege va mai trece pe la Comisia Juridică, raportul fiind unul comun între cele două comisii, urmând ca apoi să ajungă în plenul Senatului, care este cameră decizională, scrie Adevarul.ro.

Proiectul de lege privind înscrierea la ora de Religie a ajuns marţi la Comisia de Învăţământ din Senat, care a adus o serie de amendamente pe textul aprobat de Comisia de învăţământ de la Camera Deputaţilor (prima cameră sesizată). Astfel, în loc ca înscrierea la Religie să se facă pe o perioadă nedeterminată, retragerea putând să se facă oricând ar fi dorit elevul/părinţii, senatorii au decis ca înscrierea să se facă pe ciclu de învăţământ, aşa cum a dorit Patriarhia Română în recomandarea trimisă la Parlament în urmă cu trei luni.

Mai departe, dacă elevul care frecventează ora de Religie va hotărî că vrea să se retragă va putea face asta numai la sfârşit de an şcolar, prin cerere scrisă. Asta pentru a nu dezechilibra structura posturilor profesorale în mijlocul anului şcolar, a explicat senatorul Dumitru Oprea pentru Adevărul.

O variantă venită din partea Bisericii Ortodoxe Române (BOR) vizează dreptul de înscriere la ora de Religie pe ciclu de învăţământ, dar în cadrul ciclului de învăţământ, elevii pot să-şi schimbe opţiunea. Astfel, ca să nu fie probleme cu personalul angajat (profesorii de Religie), elevii pot opta pentru retragere la sfârşit de an şcolar. Schimbarea opţiunii se face tot prin cerere de către elevul major sau părintele/tutorele elevului minor, a explicat Oprea decizia senatorilor, care au aplicat practic ceea ce a vrut Patriarhia.

Următorul pas pentru punerea Legii Educaţiei în acord cu decizia Curţii Constituţionale (CCR) privind înscrierea la ora de Religie va fi făcut de Comisia Juridică de la Senat, care va prezenta un raport comun cu senatorii de la Învăţământ, în plen.
 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Starețul unei mănăstiri din Botoșani și-a aniversat ziua de naștere în mijlocul oamenilor nevoiași! (Foto)

astăzi, 08:03

Arhimandritul Calinic Chirvase, starețul Mănăstirii Coșula, și-a petrecut ziua de naștere în mijlocul nevoiașilor de la Casa Nicolae. ”La acest moment aniversar, ne aducem aminte...

4 octombrie pe Știri Botoșani. Revoltă la Vorona, proces cu ușile închise la Tribunal, o botoșăneancă impresionează la Vocea României!

astăzi, 07:45

4 octombrie 2008 Voronenii au blocat trecerea masinilor de mare tonaj Voronenii au iesit astazi in strada, dupa cum au promis! Locuitorii Voronei au blocat trecerea masinilor de trafic greu, sc...

Poliţistul vrea să-i pună fiola unui şofer!

astăzi, 07:25

Poliţistul vrea să-i pună fiola unui şofer. – Nu pot să suflu, am astm. – Atunci hai să-ţi luăm sânge. – Nu pot, sunt hemofilic. – Atunci hai să umbl...