Un incendiu s-a produs, în această dimineață, în localitatea Cristești. Acoperișul școlii a fost cuprins de flăcări. Evenimentul a fost anunțat la ora 06:25, chiar de șeful Serviciului Voluntar pentru Situații de Urgență Cristești. La caz s-au deplasat, în cel mai scurt timp, patru echipaje din cadrul Detașamentului Botoșani, cu trei autospeciale de stingere și o ambulanță SMURD. La fața locului era Serviciul Voluntar pentru Situații de Urgență Cristești, cu o autospecială de stingere.
Aceștia au constatat faptul că ardea acoperișul școlii pe o suprafață de aproximativ 200 de metri pătrați și au acționat rapid astfel încât flăcările să nu se extindă la întreaga construcție. Fochistul, un bărbat în vârstă de 55 de ani, a fost preluat de echipajul SMURD și transportat la spital pentru îngrijiri medicale de specialitate, întrucât s-a intoxicat ușor cu fum.
Cauza probabilă a fost stabilită ca fiind coș de fum neizolat termic față de materialele combustibile.
Pompierii reamintesc faptul că în sezonul rece multe dintre incendii se produc din cauza coșurilor de fum defecte, necurățate de funingine sau neprotejate termic față de materialele combustibile din structura acoperișului.
-verificați coșurile de evacuare a fumului, pentru ca acestea să nu prezinte fisuri care să permită scânteilor să incendieze materialele combustibile ale planșeului sau acoperișului (grinzi, astereală etc.).
-curățați periodic coșurile de fum pentru eliminarea depunerilor de funingine care se pot aprinde sau pot obtura canalele de evacuare.
-tencuiți şi văruiți partea din pod a coșului de fum, în scopul sesizării imediate a fisurilor (căldura sau scânteile care ies prin fisurile unui coș de fum deteriorat constituie surse de aprindere, dacă în zona lor există elemente de construcție sau structuri din lemn).
-îngroșați zidăria coșului la trecerea prin planșee, lăsând un spațiu între această zidărie şi elementele combustibile ale planșeului.
-păstrați distanță dintre faţa exterioară a coșurilor şi elementele combustibile ale acoperișului.
,,De asemenea, pentru prevenirea intoxicațiilor cu fum se recomandă montarea detectoarelor de incendiu în locuințe, în vederea semnalizării din timp a utilizatorilor referitor la eventualele acumulări de fum și gaze toxice.” transmit reprezentanții ISU Botoșani.