Noi decizii pentru sprijinirea sinistraţilor şi reabilitarea zonelor afectate de inundaţiile produse la sfârşitul lunii iunie

Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Botoşani s-a întrunit joi în şedinţă extraordinară, pentru a lua noi decizii în vederea sprijinirii sinistraţilor şi reabilitării zonelor afectate de inundaţiile din perioada 22-30 iunie 2010. Şedinţa a fost condusă de preşedintele CJSU Botoşani, prefectul Cristian Constantin Roman.

Asigurarea asistenţei alimentare pentru persoanele sinistrate în urma inundaţiilor din 22 – 30 iunie 2010


Primul punct pe ordinea de zi s-a referit la asigurarea asistenţei alimentare pentru persoanele sinistrate în urma inundaţiilor din 22 – 30 iunie 2010. Potrivit hotărârii CJSU aprobate astăzi, obligativitatea asigurării produselor alimentare / hrănirii persoanelor afectate de inundaţiile de la sfârşitul lunii iunie revine Comitetului Local pentru Situaţii de Urgenţă pentru persoanele cu domiciliul pe raza unităţii administrativ teritoriale afectate. Sursele de asigurare a alimentelor sunt: achiziţii cu fonduri de la bugetul local, Administraţia Naţională a Rezervelor de Stat şi Probleme Speciale prin Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, donaţii şi sponsorizări.

Persoanele sinistrate cu nevoi de asistenţă alimentară se stabilesc nominal prin hotărâre a Consiliului Local, pentru fiecare unitate administrativ–teritorială în baza anchetelor sociale. Calculul necesarului de alimente, norma calorică şi valoarea financiară a acestora se stabilesc tot prin hotărâre a Consiliului Local, pentru fiecare unitate administrativ–teritorială, în baza următoarelor acte normative:

-H.G.R. nr. 421 din 16.04.2008 privind stabilirea nivelului minim al alocaţiei zilnice de hrană pentru consumurile colective din instituţiile publice de asistenţă socială;
-O.M.S. nr. 1955 din 18.10.1995 pentru aprobarea normelor de igienă privind unităţile pentru ocrotirea, educarea şi instruirea copiilor şi tinerilor;
-O.M.S.P. nr. 1563 din 12.09.2008 pentru aprobarea listei alimentelor nerecomandate preşcolarilor şi şcolarilor şi a principiilor care stau la baza unei alimentaţii sănătoase pentru copii şi adolescenţi.

Potrivit celor declarate de inspectorul şef al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă al Judeţului Botoşani, colonel Radu Anton, se impunea adoptarea unei astfel de hotărâri, având în vedere faptul că nu există nici un act normativ care să reglementeze norma de hrană pentru persoanele sinistrate.

Termenul limită până la care primarii şi Consiliile Locale ale unităţilor administrativ–teritoriale afectate trebuie să realizeze anchetele sociale, să stabilească lista persoanelor beneficiare şi să aprobe norma de hrană este de 26 iulie.

După inundaţiile de la sfârşitul lunii iunie, în judeţul Botoşani au rămas fără acoperiş deasupra capului 1.082 persoane. Asistenţă alimentară poate fi acordată, în baza anchetei sociale, inclusiv persoanelor care, deşi au rămas cu locuinţa, au pierdut culturile agricole şi celelalte bunuri materiale.

               
Funcţionarea taberelor de sinistraţi din Dorohoi (Dumbrava Roşie şi Drochia), Hilişeu Horia şi Broscăuţi

Gestionarea activităţilor în taberele de sinistraţi, constituite la nivelul municipiului Dorohoi (Dumbrava Roşie şi Drochia) şi comunelor Hilişeu Horia şi Broscăuţi, revine Comitetelor Locale pentru Situaţii de Urgenţă cu respectarea OMAI nr. 1494 din 07.11.2006 pentru aprobarea normelor tehnice privind organizarea şi funcţionarea taberelor pentru sinistraţi în situaţii de urgenţă. În acest sens, I.S.U. Botoşani, împreună cu Instituţia Prefectului - Judeţul Botoşani va preda locuinţele modulare, bunurile şi instalaţiile din taberele de sinistraţi către Comitetele Locale pentru Situaţii de Urgenţă din Dorohoi, Hilişeu Horia şi Broscăuţi până pe 28 iulie 2010. După această dată, coordonarea activităţilor administrative în taberele de sinistraţi se va asigura de către Comitetul Local pentru Situaţii de Urgenţă din fiecare unitate administrativ–teritorială unde sunt organizate acestea. Totodată, s-a aprobat structura cadru a Regulamentului de funcţionare internă a taberei de sinistraţi, care va fi difuzată primăriilor Dorohoi, Hilişeu Horia şi Broscăuţi pentru completare şi aprobare în Comitetele Locale pentru Situaţii de Urgenţă.

Permanent I.S.U. Botoşani va acorda asistenţă tehnică pentru organizarea activităţilor în taberele de sinistraţi şi funcţionarea acestora. Taberele de sinistraţi de la Dorohoi adăpostesc 290 de persoane (Dumbrava Roşie – 157 adulţi şi 87 copii – 80 module; Drochia - 26 adulţi şi 20 copii – 15 module), de la Broscăuţi 24 persoane (17 adulţi şi 7 copii) şi de la Hilişeu Horia 45 persoane (18 adulţi şi 27 copii).


Măsuri de coordonare a activităţilor de reabilitare în comuna Hilişeu Horia

"Având în vedere disfuncţionalităţile constatate în organizarea şi desfăşurarea activităţilor de recuperare, reabilitare şi restaurare a zonelor afectate în comuna Hilişeu Horia am luat decizia, în conformitate cu legislaţia în vigoare, înfiinţării unei grupe operative care să intensifice acţiunile de sprijinire a populaţiei. Este o mână de ajutor întinsă comunităţii, a precizat prefectul Cristian Constantin Roman, preşedintele CJSU Botoşani. Grupa operativă este constituită din reprezentanţi ai Instituţiei Prefectului – Judeţul Botoşani, Consiliului Judeţean Botoşani, Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă al Judeţului Botoşani, Inspectoratului de Poliţie Judeţean Botoşani, Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Botoşani, Direcţiei de Sănătate Publică Botoşani şi Direcţiei Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Botoşani. Persoana împuternicită de Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Botoşani să îndeplinească atribuţiile şefului grupei operative este  Şalgău Aniţei David, director în cadrul Prefecturii Botoşani.

Grupa operativă pentru coordonarea activităţilor de recuperare şi reabilitare a zonelor afectate de inundaţiile din luna iunie 2010 pe teritoriul comunei Hilişeu Horia îndeplineşte următoarele atribuţiuni:

a)coordonează activitatea Comitetului Local pentru Situaţii de Urgenţă pentru desfăşurarea acţiunilor de reabilitare a zonelor afectate, urmărind:
-asigurarea condiţiilor de cazare a persoanelor a căror locuinţe au fost distruse sau sunt în pericol de prăbuşire;
-modul cum sunt soluţionate solicitările cetăţenilor de către Primărie, Consiliul Local şi Comitetul Local pentru Situaţii de Urgenţă;
-efectuarea evaluărilor de către comisiile locale şi cele judeţene a distrugerilor din zonă;
-îndeplinirea şi respectarea reglementărilor în vigoare precum şi a hotărârilor Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, ordinelor prefectului pentru limitarea şi înlăturarea efectelor distructive produse de inundaţii;
-analizarea şi luarea deciziilor de reabilitare a zonelor afectate de către Consiliul Local şi Comitetul Local pentru Situaţii de Urgenţă;
-organizarea şi funcţionarea taberelor de sinistraţi;
-organizarea şi realizarea măsurilor igienico-sanitare şi epidemiologice la nivelul unităţii administrativ – teritoriale;
-asigurarea apei potabile pentru consumul populaţiei şi animalelor precum şi a apei menajere;
-organizarea primirii şi distribuirii ajutoarelor pentru populaţia afectată    (alimente, medicamente, îmbrăcăminte, materiale de construcţii etc.);
-activitatea Consiliului Local şi a Primăriei pentru stabilirea şi obţinerea   avizelor/ autorizaţiilor necesare  reconstrucţiei caselor distruse;
-asigurarea măsurilor de ordine şi siguranţă publică adaptate la specificul situaţiei.

b)coordonează activităţile tuturor forţelor locale precum şi a celor primite în sprijin pentru înlăturarea efectelor distructive produse de inundaţii;

c)informează periodic asupra acţiunilor desfăşurate, priorităţile pentru perioada următoare precum şi nevoile de sprijin din partea Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă;
d)Înaintează Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Botoşani raport pentru încetarea activităţii.
În comuna Hilişeu Horia, inundaţiile de la sfârşitul lunii iunie a lăsat fără case 147 de persoane. Potrivit evaluărilor au fost afectate 115 locuinţe. 47 dintre acestea au suferit avarii uşoare, 8 s-au prăbuşit, iar 60 sunt în pericol de prăbuşire.


Măsuri de coordonare a activităţilor de reabilitare în municipiul Dorohoi

Având în vedere amploarea efectelor distructive în municipiul Dorohoi, pentru continuarea activităţilor de recuperare şi reabilitare a zonelor afectate, s-a aprobat prin şedinţă de CJSU completarea grupei operative stabilită prin ordin al ministrului administraţiei şi internelor cu reprezentanţi ai Instituţiei Prefectului – Judeţul Botoşani, Consiliului Judeţean Botoşani, Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă al Judeţului Botoşani, Inspectoratului de Poliţie Judeţean Botoşani,  Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Botoşani, Direcţiei de Sănătate Publică Botoşani şi Direcţiei Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Botoşani.

Analiza cererilor înaintate de localităţi pentru alimente necesare populaţiei sinistrate şi produse pentru efectuarea lucrărilor de recuperare/reabilitare în zonele afectate.

Tot în cadrul şedinţei de astăzi s-a aprobat distribuirea altor 4 locuinţe modulare sinistraţilor din municipiul Dorohoi şi comuna Hilişeu Horia,  a  44  paturi, 44 pături, 44 saltele, 44 cearşafuri, 44 feţe de pernă, 5 frigidere,  100 pungi detergent, 1100 conserve carne, 1150 conserve pateu, 80 kg făină porumb şi 1000 litri apă minerală cetăţenilor din Hilişeu Horia, afectaţi de inundaţii, 4.750 kg cereale sinistraţilor din Hudeşti şi 1000 l apă celor din Ibăneşti.

Totodată, CJSU Botoşani a aprobat distribuirea a 1300 de litri motorină Primăriei Flămânzi şi instituţiilor implicate în înlăturarea efectelor inundaţiilor. Combustibilul este acordat de la rezervele statului pentru alimentarea utilajelor şi a motopompelor folosite la înlăturarea efectelor inundaţiilor.

La finalul şedinţei s-a analizat solicitarea Primăriei Municipiului Dorohoi privind reverificarea unor imobile afectate de inundaţiile produse în perioada 28 – 29 iunie. Această sarcină a fost trasată Direcţiei Judeţene de Control în Construcţii Botoşani. Prin ordin al prefectului judeţului Botoşani, comisiile de evaluare a pagubelor inundaţiilor se vor deplasa în localităţile Hudeşti, Manoleasa, Conceşti şi Rădăuţi Prut, pentru a stabili valoarea distrugerilor înregistrate în urma fenomenelor meteorologice periculoase (ploi şi vânt puternic) din 20 iulie 2010. Vă reamintim că cinci locuinţe şi un lăcaş de cult din patru comune, potrivit rapoartelor informative transmise de autorităţile locale Secretariatului Tehnic Permanent al Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Botoşani, au fost afectate din cauza ploilor şi a vântului puternic.


COMPARTIMENTUL INFORMARE ŞI RELAŢII PUBLICE AL CJSU BOTOSANI


 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

MM Stoica, atac dur la adresa botoșănenilor: „Îți riști integritatea corporală!”/ ”Faceți o filmare să vedeți vestiarul!”

astăzi, 08:30

FC Botoșani – FCSB 1-0 a fost meciul disputat joi seară și a contat în cadrul restanței din etapa a 4-a. Mihai Stoica a lansat un nou atac către echipa moldavă după eșecul suferit ...

Cutremur cu magnitudine însemnată a avut loc duminică dimineață, recomandări ISU Botoșani! (Video)

astăzi, 08:20

În dimineața de duminică, 24 noiembrie,  în jurul orei 07:16, în zona seismică Vrancea, s-a produs un cutremur cu magnitudinea de 4,0 pe scara Richter.  Potrivit Inst...

S-au deschis urnele: Botoșănenii votează!

astăzi, 07:30

375.747 de cetățeni cu drept de vot sunt așteptați la urne în cele 433 de secții de votare din județul Botoșani. În prima jumătate de oră, au votat deja 1680 de persoane pe lis...