Nicolae Manolescu, presedintele Uniunii Scriitorilor din Romania, critica modul in care a ajuns sa se vorbeasca limba romana, atat in emisiunile de televiziune, cat si in opinia publica, precum si nivelul extrem de scazut al dezbaterilor politice.
In calitatea sa de ambasador al Romaniei la UNESCO, Nicolae Manolescu traieste si la Paris, unde, spune el, "este mai multa civilizatie a relatiilor dintre formatiunile politice, dintre adversarii sau partenerii politici".
"Nu auzi ceea ce auzim noi la televiziune indeosebi din gura unor oameni care ar trebui - prin functie, prin, stiu eu, prin demnitatea pe care o ocupa - sa aiba o anumita retinere. Ca sa nu spun ca, totusi, limba franceza pe care o asculti la televizor in fiecare seara - o aud si eu la stiri - este chiar limba franceza pe care imi place sa cred ca am invatat-o inca de multa vreme cu toate schimbarile de vocabular, eventual.
Spre deosebire de limba romana pe care, cand deschid televizorul in Romania, cand mi se intampla sa ajung sa n-o mai recunosc. Sigur ca exista si aici patimi, exista si aici partide ostile, exista si aici majoritati si minoritati, legi impuse cu de-a sila si abrogate ulterior", a declarat acesta intr-un interviu acordat Agerpres.
Scriitorul este de parere ca oricat de impartita va fi politic societatea romaneasca si oricat de mari interesele clientelare ale partidelor, ar fi normal sa existe o "strategie pe termen ceva mai lung si care sa constea in a evita, pe cat posibil, numirile politice in anumite functii de mare raspundere".
"A pune omul potrivit la locul potrivit, indiferent de politica lui. Cand lui Mitterand i s-a propus - si era presedintele Frantei - sa numeasca intr-o functie un intelectul, un economist care provenea din partidul de dreapta de atunci, Mitterand a acceptat imediat si, desi i s-a atras atentia: `Vedeti, nu este de-al nostru`, acesta a raspuns: `Ma intereseaza sa fie bun, nu sa fie al meu`. Ceea ce mi se pare foarte corect.
Aici pot sa spun, in paranteza, ca ma invita un lider de partid, care acum este in inchisoare, pe vremuri, sa candidez la Senat, pe primul loc, la Bucuresti. Si eu i-am spus: `Bine, dar n-ai in partidul ala pe nimeni? N-ai clientela?` Zice: `Nu. Partidul sunt eu`", a dezvaluit Nicolae Manolescu, facand trimitere la Adrian Nastase.
Educatie precara, diplome castigate prea usor
Pe de alta parte, acesta este de parere ca este extrem de importanta ridicarea nivelului invatamantului romanesc si a educatiei in general.
"O mare parte din pacatele politicii romanesti de astazi provine din educatia precara, diplomele castigate prea usor la universitati particulare, liceul care a cazut, ce sa mai vorbim, scoala primara sau gimnaziul care nici ele n-o duc prea bine. Sunt foarte multe, incepand cu masacrul limbii si terminand cu lipsa de cultura generala care este extrem, extrem de raspandita in clasa politica, nu neaparat cea conducatoare, ci chiar in intelectualitate.
Mai saptamanile trecute o auzeam pe o doctorita la Bucuresti, care era sefa de sectie la un mare spital din tara, vorbind ca o troglodita. Nu mai spun ca vorbesc in halul asta oamenii de pe strada, oamenii simpli care n-au avut parte de scoala, dar cand un mare medic vorbeste asa - medici care erau reputati, pentru cultura lor umanista, au scris literatura, avem mari scriitori care erau scriitori de profesie - atunci la ce ne putem astepta de la ceilalti?", a intrebat retoric presedintele Uniunii Scriitorilor.
Nicolae Manolescu: Cand deschid televizorul, nu mai recunosc limba romana
Stiri Botosani Monday, 3 February 2014 ActualitateSpune-ne opinia ta
Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani
ISU Botoșani: Încă o noapte cu temperaturi extreme. Respectați recomandările!
Saturday, 22 February 2025
Grija față de modul în care acestea sunt exploatate este foarte importantă. Pentru a preveni incendiile, ISU recomandă respectarea următoarelor recomandări: - verificați sobele, can...
Doliu în Educație: Un profesor iubit de elevi, dintr-un liceu din județ, a trecut în neființă!
Saturday, 22 February 2025
Colectivul de cadre didactice al Liceului Tehnologic „Ștefan cel Mare și Sfânt” Vorona regretă trecerea la cele veșnice a fostului coleg: „Cu profundă tristețe a...
Dar din dar pentru botoșăneni de toate vârstele, la Casa „Irina” din Botoșani: „La mine nu mă mai gândesc, ci doar la el, să-i asigur cele necesare!”
Saturday, 22 February 2025
Au venit și mame care au mai mulți copii sau cu copii cu grave probleme de sănătate. Oameni în vârstă au venit și și-au ales haine călduroase, de care s-au bucurat tare mult, iar c...