Nicolae Manolescu: Cand deschid televizorul, nu mai recunosc limba romana

Nicolae Manolescu: Cand deschid televizorul, nu mai recunosc limba romana
Nicolae Manolescu, presedintele Uniunii Scriitorilor din Romania, critica modul in care a ajuns sa se vorbeasca limba romana, atat in emisiunile de televiziune, cat si in opinia publica, precum si nivelul extrem de scazut al dezbaterilor politice.

In calitatea sa de ambasador al Romaniei la UNESCO, Nicolae Manolescu traieste si la Paris, unde, spune el, "este mai multa civilizatie a relatiilor dintre formatiunile politice, dintre adversarii sau partenerii politici".

"Nu auzi ceea ce auzim noi la televiziune indeosebi din gura unor oameni care ar trebui - prin functie, prin, stiu eu, prin demnitatea pe care o ocupa - sa aiba o anumita retinere. Ca sa nu spun ca, totusi, limba franceza pe care o asculti la televizor in fiecare seara - o aud si eu la stiri - este chiar limba franceza pe care imi place sa cred ca am invatat-o inca de multa vreme cu toate schimbarile de vocabular, eventual.

Spre deosebire de limba romana pe care, cand deschid televizorul in Romania, cand mi se intampla sa ajung sa n-o mai recunosc. Sigur ca exista si aici patimi, exista si aici partide ostile, exista si aici majoritati si minoritati, legi impuse cu de-a sila si abrogate ulterior", a declarat acesta intr-un interviu acordat Agerpres.

Scriitorul este de parere ca oricat de impartita va fi politic societatea romaneasca si oricat de mari interesele clientelare ale partidelor, ar fi normal sa existe o "strategie pe termen ceva mai lung si care sa constea in a evita, pe cat posibil, numirile politice in anumite functii de mare raspundere".

"A pune omul potrivit la locul potrivit, indiferent de politica lui. Cand lui Mitterand i s-a propus - si era presedintele Frantei - sa numeasca intr-o functie un intelectul, un economist care provenea din partidul de dreapta de atunci, Mitterand a acceptat imediat si, desi i s-a atras atentia: `Vedeti, nu este de-al nostru`, acesta a raspuns: `Ma intereseaza sa fie bun, nu sa fie al meu`. Ceea ce mi se pare foarte corect.

Aici pot sa spun, in paranteza, ca ma invita un lider de partid, care acum este in inchisoare, pe vremuri, sa candidez la Senat, pe primul loc, la Bucuresti. Si eu i-am spus: `Bine, dar n-ai in partidul ala pe nimeni? N-ai clientela?` Zice: `Nu. Partidul sunt eu`", a dezvaluit Nicolae Manolescu, facand trimitere la Adrian Nastase.

Educatie precara, diplome castigate prea usor

Pe de alta parte, acesta este de parere ca este extrem de importanta ridicarea nivelului invatamantului romanesc si a educatiei in general.

"O mare parte din pacatele politicii romanesti de astazi provine din educatia precara, diplomele castigate prea usor la universitati particulare, liceul care a cazut, ce sa mai vorbim, scoala primara sau gimnaziul care nici ele n-o duc prea bine. Sunt foarte multe, incepand cu masacrul limbii si terminand cu lipsa de cultura generala care este extrem, extrem de raspandita in clasa politica, nu neaparat cea conducatoare, ci chiar in intelectualitate.

Mai saptamanile trecute o auzeam pe o doctorita la Bucuresti, care era sefa de sectie la un mare spital din tara, vorbind ca o troglodita. Nu mai spun ca vorbesc in halul asta oamenii de pe strada, oamenii simpli care n-au avut parte de scoala, dar cand un mare medic vorbeste asa - medici care erau reputati, pentru cultura lor umanista, au scris literatura, avem mari scriitori care erau scriitori de profesie - atunci la ce ne putem astepta de la ceilalti?", a intrebat retoric presedintele Uniunii Scriitorilor.

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Doliu la Școala „Mihai Eminescu Ipotești: o profesoară dedicată Educației a trecut la cele veșnice!

astăzi, 13:35
1

Maricica Hluscu și-a dedicat mai bine de jumătate din viață Educației, în calitate de profesor și secretară a Școlii „Mihai Eminescu” Ipotești. Astăzi a fost înmorm&a...

Propunere a Ministerului Educației: Cursuri de prim-ajutor pentru personalul didactic din școli, grădinițe și creșe!

astăzi, 13:11
10

Personalul didactic al unităților de învățământ va fi instruit cu noțiuni de prim-ajutor, în cadrul unor cursuri de specialitate, propune Ministerul Sănătății în proi...

„Reinventing poetry”, proiectul care aduce arta și moda la Memorialul Ipotești!

astăzi, 12:13
40

Proiectul de artă și modă aduce în lumina reflectoarelor fashion designeri, artiști și creatori de frumos, cu toții animați de aceeași provocare, tema comună a acestei ediții fiind &bd...