Nicio primarie din judet nu a intocmit programul de actiune impotriva poluarii cu nitrati!

Nicio primarie din judetul Botosani nu are intocmit programul de actiune pentru protectia apelor impotriva poluarii cu nitrati, proveniti din surse agricole.

Pana la sfarsitul anului 2010, primarii unitatilor administrativ teritoriale, declarate zone vulnerabile la nitrati proveniti din surse agricole, au avut obligatia intocmirii, cu sprijinul Directiei pentru Agricultura, a Oficiului de Studii Pedologice,  precum si a Camerei Agricole, a  planului de actiune la nivel local si a programului de actiune. Scopul acestei directive este acela de reducere a poluarii cu nitrati, prevenirea poluarii apelor cu nitrati, rationalizarea si optimizarea ingrasamintelor chimice si organice.

Situatia este cu atat mai ingrijoratoare cu cat, in afara municipiului Botosani, toate celelalte unitati administrativ teritoriale din judet au fost declarate vulnerabile la acest tip de poluare.
Lista zonelor vulnerabile la poluarea cu nitrati, respectiv a localitatilor din judetul Botosani unde exista surse de nitrati din activitatii agricole, a fost stabilita prin ordin comun al Ministerului Mediului si cel al Agriculturii.

Prefectul Cristian Roman i-a atentionat pe primari ca programul de actiuni impotriva poluarii cu nitrati va trebui definitivat pana pe data de 30 august, dar a anuntat si anchete la primarii pentru a vedea cine se face vinovat si care sunt motivele pentru care aceste programe nu s-au intocmit pana la termenul stabilit initial, respectiv finalul anului 2010.

“Trebuie sa intelegem cu totii importanta acestor lucruri pe care trebuie sa le facem. Este important pentru judetul nostru, pentru ca agricultura este una din principalele ramuri de activitate si cu totii vom fi responsabili daca fermierii nostri nu-si vor putea vinde produsele, care au sanse sa fie in multe locuri din judetul nostru, produse ecologice,  la un pret bun, pentru ca nu reusim sa ducem la indeplinire aceasta sarcina. Sa nu uitam, in al doilea rand, de sanctiunile la care suntem pasibili, este procedura de infrigement, care pana la urma poate lua bani din bugetul fiecarei primarii, in cazul nerespectarii acestor Directive ale Comisiei Europene. 77 din 78 unitatii administrativ teritoriale din judetul Botosani sunt vulnerabile din acest punct de vedere. Probabil, voi demara si o ancheta pe aceasta problema, pentru ca nu pot sa risc sa lasam judetul in astfel de situati", le-a spus prefectul primarilor in sedinta de Colegiu Prefectural.

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Botoșăneni sancționați pentru continuarea propagandei electorale!

Saturday, 23 November 2024

Cei peste 1.300 de polițiști, jandarmi, pompieri și polițiști de frontieră s-au asigurat că materialele necesare votării au ajuns în siguranță la secțiile de votare și au încep...

13 candidați: România își alege al cincilea președinte de după 1989!

Saturday, 23 November 2024

România își alege cel de-al cincilea președinte de după 1989, după Ion Iliescu (trei mandate), Emil Constantinescu, Traian Băsescu (două mandate) și Klaus Iohannis (două mandate). ...

Pedepsit să muncească la Muzeul din Botoșani după ce a fost condamnat pentru deținere de droguri de mare risc!

Saturday, 23 November 2024

Tribunalul Suceava l-a condamnat pe Costel Vlăduț I. la cinci luni de închisoare cu suspendare pentru săvârșirea infracțiunii de deținere de droguri de mare risc, pentru consum propr...