Nervi printre mormane de pământ! Proiectul Nova Apaserv privind canalizarea lăsa locuitorii fără canalizare! FOTO- VIDEO

Mare bucurie a fost într-un colţ al municipiului Botoşani, atunci când s-a aflat că, printr-un proiect al Nova Apaserv din cadrul Master-planului de extindere şi reabilitare a sistemului de alimentare cu apă, canalizare- epurare, proprietarii din zonă vor avea parte de canalizare.

De luni, când în cartier au început lucrările, bucuria s-a transformat în frustrare, pentru ca mai apoi să devină enervare în toată regula, chiar disperare. Şi asta deoarece, pe strada Lalelelor, paralelă cu Puşkin, o stradă niciodată asfaltată, ci doar cu vagi urme de piatră, s-a săpat prin mijlocul drumului, s-a îngropat la doi metri canalul şi... cam atât.

Proprietarii de pe partea stângă a drumului erau curioşi să afle cum se vor putea lega şi ei la sistemul de canalizare, însă li s-a spus că nu se poate. Şi asta pentru că eventuala conectare la reţeaua de canalizare ar fi impus o adâncime mai mare a canalelor, or proiectul prevedea un canal de 2 metri.

"Iniţial, noi am crezut că vom avea şi apă aici pe stradă, dar am aflat că se pune numai canalizarea, iar reţeaua de apă se va extinde peste câţiva ani, când se va decoperta iar străduţa şi se vor face alte canale. Vorba aia, bani europeni. Acum ni se spune că nu ne putem înţepa nici la canalizare, că nouă ne-ar trebui o groapă de trei metri, iar a lor are doar doi metri. Mi se pare bătaie de joc. Mai mult, după cum vedeţi, îngroparea de jur împrejur a canalului ar presupune înălţarea străzii cu vreo zece centimetri, iar asta ştiţi ce înseamnă? Cum casele noastre sunt pe vale, toată apa de ploaie ne va veni în curte. Şi atunci, ce-am rezolvat? Nici cu canalizare, nici cu apă, ci doar cu glod", spunea proprietara unei case de pe stradă, casă situată pe partea stângă a drumului, în pantă.

Mai mult, oamenii reclamau că nu au nicio idee despre cum s-a făcut proiectul, din moment ce nu au văzut pe nimeni să măsoare, să studieze zona.

"Numai ieri am văzut pe cineva, de la Apă, de la proiectant, nu ştim exact, că adusese un aparat de măsură şi a făcut câteva măsurători. Dar până ieri nu. Mă întreb cum s-a făcut proiectul fără vizită în teren", susţinea un alt proprietar.

Pe stradă sunt în jur de 20 de case şi, până joi la prânz, doar două (nelocuite, de altfel) se puteau lega la reţeaua de canalizare, celelalte 10-12 imobile neavând această posibilitate. "Nici nu merg până în capătul străzii, ci numai câteva sute de metri. Nu mi se pare deloc normal ce se întâmplă. Atâta deranj şi pentru ce?", adăuga botoşăneanca.

În timpul discuţiei, în stradă, la câteva zeci de metri, un buldoexcavator astupa şanţul, iar muncitorii placizi, camuflaţi de un copac, urmăreau cu atenţie cum pământul era mutat dintr-un gard în şanţ. Proprietarii caselor de pe strada Lalelelor spun că au încercat să intre în vorbă cu ei, să le explice că ceva nu e bun la proiect şi că ar trebui să se oprească lucrările, dar nu au avut sorţi de izbândă.

Contactat de reporterii Ştiri.Botoşani.Ro, managerul Nova Apaserv, Gabriel Cârlan, a confirmat faptul că lucrarea de pe Lalelelor aparţine Nova Apaserv şi a cerut timp să se informeze asupra problemelor din zonă. Ulterior, a revenit şi a anunţat că lucrarea se va sista şi că săptămâna viitoare deficienţele vor fi corectate.

"S-a dat o dispoziţie de şantier prin care se coboară nivelul conductei astfel încât să prindă panta naturală de pe strada Lalelelor. Şi oricum, cei care se ocupă de proiect se gândiseră înainte să ne sesizaţi, astfel că sunt soluţii pentru toţi. Doar nu vom pune canale şi să-i lăsăm pe oameni nelegaţi. Se va mai săpa un metru-doi şi problema se va rezolva", susţine Gabriel Cârlan.

Sistarea lucrărilor ne-a fost adusă la cunoştinţă şi de oamenii de pe strada Lalelelor care ne-au garantat că ne vor ţine la curent cu stadiul şantierului.






 

 

Spune-ne opinia ta