Managerul unităţii sanitare, Corneliu Mihai, i-a convocat miercuri pe reprezentanţii proiectantului, societatea Konsent Iaşi şi pe constructori, Electroalfa şi Victor Construct, pentru a găsi soluţii astfel încât astfel de incidente să nu se mai repete, iar securitatea medicală a pacienţilor să nu mai aibă de suferit.
"Lucrarea a avut loc în 2013 şi am stabilit cauzele incidentului, noi am analizat de ce s-a ajuns la această situaţie, de ce a cedat acea pompă. Se pare că au fost inclusiv probleme în folosirea acestei pompe. S-a intervenit pe instalaţia respectivă şi nu s-a aerisit. Doi: toată lumea a ajuns la concluzia că aceste pompe nu trebuiau să fie montate deasupra blocului operator. Trei: soluţiile pentru viitor, cum să evităm asemenea incidente. În prezent, echipa se deplasează la ultimul etaj să găsească soluţii pentru ca cele două pompe să nu mai fie montate acolo ci să fie coborâte în altă parte, să nu mai existe riscul. Persoanele vinovate sunt cele care au proiectat şi au executat", declară Corneliu Mihai, managerul Spitalului Judeţean.
Reprezentantul proiectantului se disculpă, susţinând că, potrivit normativelor, nu există nicio interzicere a montării acestor pompe deasupra anumitor obiective, fie ele chiar un bloc operator.
"Problema şi accidentul nu puteau fi prevăzute de către proiectant! Noi vom căuta să sprijinim Spitalul Judeţean pentru a găsi o soluţie astfel încât să preîntâmpinăm aceste situaţii nefericite", susţine Marian Rusu, reprezentantul SC Konsent SA Iaşi.
Cât despre achitarea costurilor impuse de mutarea pompelor, reprezentantul Konsent nu-şi asumă răspunderea, nici atunci când managerul Spitalului subliniază că suma este totuşi nesemnificativă comparativ cu valoarea proiectului. Mai complicată ar fi realizarea unei hidroizolaţii, fapt ce ar însemna mutarea operaţiilor într-o altă sală şi refacerea lucrărilor.
"Până la această întâlnire, noi am scos acea pompă de apă, am suspendat-o şi acum funcţionează cu agent de la Modern Calor. Executantul se ocupă de pornirea şi repornirea sistemului precum şi de aerisire. A fost chemat ieri dimineaţă pentru că i s-a sesizat că curge undeva apă, în altă parte, şi nu a aerisit conducta în mod corespunzător. Victor Construct", susţine Corneliu Mihai.
Dincolo de toate conflictele apărute între conducerea Spitalului, proiectant şi executant, situaţia nu este deloc plăcută pacienţilor sau cadrelor medicale ce lucrează în spital. Cel mai bine a sintetizat situaţia chirurgul Radu Laurian, care opera în sala alăturată celei de ortopedie şi care a susţinut că situaţia nu a fost deloc plăcută.
Este o situaţie dificilă şi pentru pacient, şi pentru familie şi pentru noi. Oricine se putea afla acolo la momentul respectiv. S-ar fi putut evita, susţine medicul chirurg.