Nasterea poetului Mihai Eminescu, inca o necunoscuta pentru botosaneni!

Nasterea poetului Mihai Eminescu, inca o necunoscuta pentru botosaneni!

Oficialii botosaneni au marcat, in urma cu ceva ani, locul unde s-a aflat casa nasterii poetului Mihai Eminescu

Cine il re-cunoaste pe Eminescu? La peste 150 de ani de la nastere si 120 de ani de la moarte, care se implinesc astazi, 15 iunie, site-ul oficial al Consiliului Judetean Botosani inca ofera date eronate despre locul unde s-a ivit in lume Mihai Eminescu.

Dincolo de faptul regretabil ca, la sectiunea Educatie, Cultura, Traditii, Eminescu nu se bucura decat de o insiruire alaturi de celelalte personalitati ale judetului, Poetul pare sa castige mai mult teren la capitolul Turism.

Redam fragmentul in intregime:

CASA MEMORIALA MIHAI EMINESCU - Ipotesti, (la 8 km de Botosani), casa in care s-a nascut Luceafarul poeziei romanesti, Mihai Eminescu. Casa, reconstruita dupa modelul original si deschisa publicului in 1940, adaposteste atat mobilier original, cat si din secolul al XIX-lea. Turistii pot vizita si bisericuta din lemn a familiei, in preajma careia se afla si mormintele parintilor si fratilor lui Eminescu. De asemenea, in curtea Casei Memoriale se afla Casa Papadopol, o locuinta taraneasca de epoca, ridicata in stil moldovenesc, proprietate a ultimului proprietar al mosiei Ipotesti, doctorul Papadopol. Ipotestiul gazduieste si Centrul de Studii Mihai Eminescu, iar la 4 km de Memorial se afla Lacul ce a aservit drept sursa de inspiratie pentru poeziile eminesciene.

Cum spuneam, regretabila si deopotriva acuzabila atitudinea sefilor judetului Botosani, in conditiile in care, in preajma Bisericii Uspenia, locul pe care s-a aflat casa nasterii copilului Eminescu este insemnata si marcata privitor la acest fapt: Pe locul acestei cladiri a fost casa lui Gheorghe Eminovici, in care s-a nascut si copilarit pana la varsta de 4 ani MIHAI EMINESCU.

Si apoi, nimic despre Biserica satului Ipotesti, aflata in aceeasi curte cu Bisericuta familiei Eminovici.

Biserica, purtand hamul Sfintilor Arhangheli Mihail si Gavril, este ctitorita de Nicolae Iorga, prin colecta publica. Lacasul este unic in lume, fiind singurul loc unde sfintii pictati in interior au aureole negre, in semn de doliu pentru poetul nascut la Botosani.

Insusi poetul Mihai Eminescu - fapt de asemenea extraordinar, este pictat pe unul dintre peretii bisericii, in marime naturala. Biserica nu este amintita nici la Edificii religioase.

Intr-un timp in care turismul cultural pare sa ne fie singura sansa de a ramane un punct important pe harta tarii, asemenea aspecte nu sunt deloc de neglijat. Dimpotriva!    

MAI MULTE DESPRE BISERICA SATULUI IPOTESTI, CTITORIA LUI NICOLAE IORGA
 

 

 

 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Specialiștii antidrog și polițiștii din Botoșani, în vizită educativă la elevii unui liceu din județ! (foto)

Thursday, 26 September 2024

Cu această ocazie, cei 70 de elevi prezenți și-au exprimat părerile cu privire la cauzele care conduc adolescenții către consumul de substanțe psihoactive și, împreună cu specialiștii ...

Un tânăr din Botoșani a rănit grav un câine, polițiștii l-au trimis în judecată!

Thursday, 26 September 2024

Din cercetări, a reieșit faptul că acesta, în luna martie a.c., în timp ce se afla în drumul public, ar fi lovit cu o bâtă un câine ce aparținea unui vecin. Exemplar...

Simona Popescu și Dumitru Crudu: Poeți în dialog la Memorialul Ipotești!

Thursday, 26 September 2024

Întâlnirea va avea loc, începând cu ora 10.00, în Sala de conferințe a Primăriei Botoșani și va fi moderată de Lucia Țurcanu. SIMONA POPESCU (n. 1965, Codlea, Br...