Municipiul Botoșani nu s-a angajat în „cursa către zero emisii”, care propune o viață fără carne, lapte și mașini

Administrația municipiului Botoșani nu este asociată coaliției internaționale „Cities race to zero”, care propune măsuri drastice de combatere a schimbărilor climatice, precum reducerea consumului de carne, de lapte, de haine noi și de mașini pentru locuitori. În fapt, niciun oraș din România nu s-a angajat în această „cursă către zero emisii de CO2”.

Primarul Cosmin Andrei declină orice formă de colaborare interinstituțională cu inițiatorii CO40, proiect având ca obiectiv atingerea nivelului de zero-net emisii CO2 până în 2040. În spațiul public circulă o listă de parteneri ai coaliției, publicată pe un site derivat, dar respectiva înșiruire reprezintă adeziuni libere, pe care orice persoană le poate exprima în numele comunității din care face parte. Printre orașele care figurează pe lista respectivă se numără 17 municipii din România, inclusiv Botoșani. Factual, registrul asumat de CO40 nu cuprinde niciunul dintre acestea.

„Până în momentul actual, nu s-a semnat nicio documentație oficială sau acord care să impună cetățenilor orașului Botoșani să respecte aceste reguli obligatorii menționate în proiectul <>. Această informație pare a fi prezentată într-un mod exagerat sau interpretată greșit în mass-media sau în alte surse de informare”, a precizat Andrei.

Edilul subliniază că implementarea oricărei măsuri pentru combaterea schimbărilor climatice necesită o consultare publică în prealabil.

„Înțeleg importanța reducerii emisiilor de CO2 și lupta împotriva schimbărilor climatice, însă orice decizie care ar afecta modul de viață al locuitorilor orașului Botoșani sau al altor orașe trebuie să fie luată în urma unui proces democratic și a unor consultări ample cu comunitatea. Este important să se țină cont de opiniile și nevoile locuitorilor în ceea ce privește măsurile de combatere a schimbărilor climatice. Voi lua în considerare orice inițiativă sau propunere care să contribuie la protejarea mediului înconjurător și la reducerea emisiilor de CO2 în oraș, însă aceste măsuri trebuie să fie luate cu responsabilitate și în strânsă colaborare cu cetățenii orașului”, a arătat primarul Cosmin Andrei.

Orașele CO40 s-au angajat ca, până în anul 2024, rezidenții lor să nu mai consume deloc carne și lactate, să cumpere cel mult trei articole vestimentare noi pe an, să nu mai dețină niciun autovehicul și să solicite un singur zbor pe distanță scurtă o dată la trei ani. Coaliția susține că aceste măsuri sunt justificate de unele cercetări științifice.

 

Spune-ne opinia ta