Munca la negru ia amploare la Botosani !

Munca la negru ia amploare la Botosani !
In urma controalelor facute, in primul trimestru al anului, de catre inspectorii Serviciului Control Relatii de Munca, din cadrul Inspectoratului Teritorial de Munca Botosani, pe lina depistarii cazurilor de munca la negru, 81 de persoane au fost descoprite ca lucrau fara forme legale.

In acest sens, 65 de angajatori s-au ales cu amenzi in valoare totala de 243.000 de lei. In afara amenzilor apliacte, acestora le-au fost dispuse masuri obligatorii de incheiere a contractelor individuale de munca pentru persoanele respective si sa achite contributiile aferente, astfel incat perioadele lucrate de acestia sa constituie vechime in munca. ,

"Actiunile desfasurate au un impact deosebit in crearea unei atitudini corespunzatoare societatii civile fata de munca ilegala, determinand o mai buna cunoastere a actelor normative ce reglementeaza relatiile de munca. In toate controalele efectuate s-a pus un accent deosebit pe informarea atat a angajatorilor cat si a angajatilor, a prevederilor legale in materie de legislatia muncii cat a riscurilor pe care le presupune practicarea muncii fara forme legale’’, a declarat Stelian Metler, directorul ITM Botosani.

În acţiunile de control efectuate de către inspectorii de muncă din cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă Botoşani, odată cu identificarea cazurilor de muncă fără forme legale s-a urmărit în tematica de control şi evaluarea modului în care agenţii economici respectă dispoziţiile imperative ale Legii 53/2003, referitoare la executarea, modificarea, suspendarea şi încetarea contractelor individuale de muncă ale salariaţilor, precum si a altor acte normative din dreptul muncii.

In ceea ce priveste executare contractelor individuale de munca, la un număr de 189 unităţi au fost găsite deficiente legate de respectarea H.G. 161/2006, referitoare la completarea Registrului general de evidenţă al salariaţilor în formă electronică, precum şi la întocmirea dosarelor de personal ale salariaţilor.

Pentru deficienţele constatate au fost aplicate 189 sancţiuni contravenţionale din care 24 amenzi în valoare de 49.000 lei. Din verificările efectuate s-a constatat că 18 angajatori au fost atenţionaţi în legătură cu faptul că nu au achitat salariaţilor drepturile băneşti conform clauzelor din contractele individuale de muncă, stabilindu-se cu termen permanent măsura respectării datei de plată a salariilor.

Pentru neacordarea repausului săptămânal, au fost sancţionate cu amendă 3 unităţi cu amenzi în valoare totală de 4.500 lei.

Pentru nerespectarea prevederilor privind munca suplimentară au fost sancţionate 2 unităţi cu amenzi totale de 3.000 lei, iar pentru nerespectarea prevederilor privind munca de noapte a fost aplicată o amendă în valoare de 1.500 lei.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Alertă: O botoșăneancă a dispărut de acasă împreună cu copilul ei de 4 ani!

astăzi, 13:41
16

Polițiștii botoșăneni efectuează verificări pentru localizarea unei femei de 49 de ani, din comuna Hudești, care a părăsit domiciliul în data de 22 aprilie 2024, împreună cu fiul...

Care este starea lui Benzar, fotbalistul rănit grav la meciul cu Dinamo: ”Greu de crezut că-l mai putem folosi în etapele următoare!”

astăzi, 13:15
220

FC Botoșani a învins Dinamo, 2-1, într-un meci plin de evenimente. Au fost de toate: un autogol, un penalty ratat, un antrenor eliminat, un fotbalist trimis la cabine și un altul care a ...

Ediția a doua a Conferinței științifice „Hierasus – Cercetări arheologice în zona de nord a Moldovei”, la Botoșani

astăzi, 12:30
31

În intervalul 25-26 aprilie 2024, Muzeul Județean Botoșani, Secția Istorie-Arheologie, organizează conferința științifică „Hierasus – Cercetări arheologice în zona de ...