Munca la “negru” continuă să dea bătăi de cap autorităților de la Botoșani

Munca la “negru” continuă să dea bătăi de cap autorităților de la Botoșani

Firmele de la Botoșani continuă să dea bătăi de cap autorităților care încearcă să elimine total munca “la negru” din peisajul economic al județului.

Compartimentele Control Relaţii de Muncă şi Control Muncă Nedeclarată, din cadrul I.T.M. Botoșani a anunțat că de la începutul lunii septembrie a efectuat controale la un număr de 21 angajatori din județ, loc în care au fost identificate 3 persoane prestând muncă nedeclarată.

“S-au aplicat la 3 angajatori 3 sancţiuni cu amendă, în valoare totală de 60.000 lei”, a explicat Cristian Leo Kohut, inspectorul șef al Inspectoratului Teritorial de Muncă Botoşani.

Totodadă, într-un comunicat, acesta a mai precizat că s-a desfăşurat şi o amplă acţiune de informare a angajatorilor privind prevedereile legale privind încheierea contractului individual de muncă, perioada de probă, durata timpului de muncă, munca suplimentară, munca de noapte, repausul săptămânal şi cazurile considerate muncă nedeclarată, comunicând scrisori de informare la un număr de 280 de angajatori care desfăşoară activitate în domeniul construcţiilor.

Controalele au venit ca urmare a aplicării Programului Cadru de Acţiuni de contro pentru anul 2021, care în perioada 13-17 septembrie 2021 a desfăşurat Campania Naţională pentru identificarea cazurilor de muncă nedeclarată la angajatorii care îşi desfăşoară activitatea în domeniul construcţiilor, cod CAEN 41,42,43.

Aceasta a avut ca scop identificarea şi combaterea muncii nedeclarate şi luarea măsurilor care se impun pentru determinarea respectării de către angajatorii care desfăşoară activităţi în domeniul construcţiilor, a prevederilor legale în domeniul relaţiilor de muncă; identificarea angajatorilor care utilizează nelegal munca copiilor şi a tinerilor; determinarea angajatorilor de a încheia contracte individuale de muncă pentru persoanele depistate fără forme legale de angajare, de a le înregistra în REVISAL şi de a le transmite la inspectoratul teritorial de muncă; creşterea gradului de conştientizare a angajatorilor şi a angajaţilor în ceea ce priveşte necesitatea respectării prevederilor legale în domeniul relaţiilor de muncă; eliminarea neconformităţilor constatate, prin dispunerea de măsuri obligatorii de intrare în legalitate şi aplicarea de sancţiuni contravenţionale corespunzătoare.

 

Spune-ne opinia ta