Munca în folosul comunității, doar pe hârtie la Botoșani!

Munca în folosul comunității, doar pe hârtie la Botoșani!
Mii de ore de muncă în folosul comunității, care ar fi trebuit făcute în municipiul Botoșani de persoane certate cu legea, au fost “șterse cu buretele".

Directorul Direcției Servicii Publice, Sport și Agrement (DSPSA), Eugen Țurcanu, a tras un semnal de alarmă cu privire la faptul că persoanele care ar fi trebuit să execute muncă în folosul comunității nu au făcut acest lucru, iar întrucât pedepsele li s-au prescris nici nu se va mai întâmpla acest lucru.

“Persoanele care prestează muncă în folosul comunității sunt de două categorii, cele care au contravenții și neputând să plătească solicită în instanță comutarea amenzilor în ore în folosul comunității și persoane care fac infracțiuni și sunt condamante cu suspendare și executare de ore în folosul comunității sau persoane care au doar amendă și ore de muncă în folosul comunității. Toate acestea au niște termene de prescripție în ce privește finalizarea acestor ore de muncă în folosul comunității. În anul 2013, au fost un număr de 4.800 de ore de efectuat de muncă în folosul comunității și s-au efectuat patru ore. Aceste ore s-au prescris, practic municipalitatea a primit un număr de oameni care au greșit, dar s-a șters cu buretele. De ce? Era obligația municipalității. În anul 2014 au fost 4.748 de ore de muncă și s-au efectuat numai 96, în 2015 au fost 72 de ore și 0 efectuate", a spus Eugen Țurcanu.

Directorul DSPSA a mai menționat că multe lucrări din municipiul Botoșani, în special pe partea de edilitare, ar fi putut fi făcute de aceste persoane care au primit ca pedeapsă muncă în folosul comunității. Țurcanu consideră că cei responsabili din cadrul municipalității cu ducerea la îndeplinire a acestor pedepse trebuie să se aplece mai mult asupra situației, pentru a nu fi realizată doar pe hârtie această muncă în folosul comunității. 

Directorul DSPSA a făcut referire și la activitatea Serviciului de Probațiune Botoșani, care funcționează în subordinea Ministerului Justiției, Serviciu care a încetat săptămâna aceasta activitatea, una dintre nemulțumirile angajaților fiind numărul mic de personal în comparație cu volumul mare de muncă.

“Sunt alături de cei de la Serviciul de Probațiune dacă într-adevăr sunt surmenați și nu fac față, trebuie să se facă ceva pentru că sunt niște oameni care au săvârșit niște infracțiuni (n.red. persoanele care trebuie să presteze muncă în folosul comunității). Nu trebuie lăsați, pentru că dacă au greșit față de societate serviciul trebuie să anunțe instanța și să transforme în închisoare zilele respective. Este vorba de puterea exempului, dacă au greșit să plătească", a mai afirmat Eugen Țurcanu.

 

 

Spune-ne opinia ta