Inspecția Tehnică Periodică (ITP) nu ar trebui să fie momentul în care descoperiți problemele mașinii, ci doar o confirmare oficială că vehiculul este în stare bună de funcționare. Proprietarii de autoturisme au obligația legală de a întreține mașina corespunzător între două vizite la ITP, astfel încât să nu existe surprize neplăcute în ziua verificării.
Reprezentanții Registrului Auto Român (RAR) au publicat o listă cu principalele defecțiuni care pot duce la respingerea unui vehicul la inspecție, multe dintre ele fiind ușor de observat și fără echipamente speciale, scrie antena3.ro.
”Inspecția tehnică periodică (ITP) nu este o ocazie pentru a afla dacă autovehiculul funcționează în parametri, ci ar trebui să fie doar o confirmare oficială a acestui fapt. Pornind de la această idee, vă reamintim că posesorul unei mașini are obligația legală de a-l menține în stare optimă de funcționare între două vizite la ITP. Vă dăm și câteva exemple de posibile neconformități pe care le puteți observa singuri, fără a fi nevoie de echipamente profesionale sau de multe cunoștințe tehnice:
- nefuncționarea anumitor componente ale instalației electrice de iluminare și semnalizare;
- nefuncționarea claxonului;
- fumul vizibil;
- uzura anvelopelor peste limitele permise;
- nefuncționarea ștergătoarelor;
- pierderile semnificative și repetate de lichide: ulei, lichid de frână, lichid de răcire etc;
- uzura accentuată a plăcuțelor și discurilor de frână;
- funcționarea defectuoasă a DPF;
- existența unor martori aprinși în bord;
- apariția vibrațiilor în volan la viteze mai mari;
- scăderea eficienței sistemelor de frânare și direcție;
- fisurile apărute în parbriz, oglinzi laterale etc;
- nefuncționarea frânei de mână;
- starea generală a caroseriei, degradarea unor elemente de caroserie;
- scurgerea de lichid din amortizoare.
Nu mai e nevoie să spunem că simpla constatare a neconformităților nu este suficientă pentru a fi siguri că nu vă puneți în pericol atunci când circulați cu autovehiculul. Defecțiunile trebuie remediate până la efectuarea ITP. În plus, dacă între două verificări tehnice periodice ați înlocuit motorul, ați montat instalație GPL pe autovehicul sau i-ați modificat culoarea, este necesar să mergeți întâi la o reprezentanță RAR, pentru a fi făcute mențiunile necesare în CIV”, scriu reprezentanții Registrului Auto Român pe o rețea socială.