Moment de respiro pentru Pământ: emisiile de dioxid de carbon din acest an ar putea scădea la nivelul celui înregistrat la sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial

Pauza planetară luată din cauza pandemiei de COVID-19 are şi efecte pozitive. În contextul scăderii producţiei industriale şi a reducerii semnificative a transportului, indicii de poluare au scăzut simţitor.

Practic, Terra respiră cum nu a mai făcut-o de multă vreme. Cantitatea de dioxid de carbon ar putea scădea foarte mult în cursul acestui an, cum nu s-a mai văzut de la finalul celei De-al Doilea Război Mondial, estimează oamenii de ştiinţă, potrivit Agerpres.

 

Emisiile de carbon la nivel planetar ar putea scădea cu peste 5% – o primă scădere după cea de 1,4% înregistrată după criza financiară din 2008, anunţă prof. Rob Jackson, Preşedintele reţelei Global Carbon Project, care produce estimări anuale cu privire la poluarea cu dioxid de carbon.

„Nu aş fi deloc surprins să constat o scădere de 5% sau chiar mai mult în emisiile de dioxid de carbon din acest an, așa ceva ce nu s-a mai văzut de la sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial. Nici măcar prăbuşirea Uniunii Sovietice, nici diferitele crize bancare şi petroliere din ultimii 50 de ani nu au afectat emisiile (de CO2) în modul în care o face această criză ” , a declarat Jackson care este şi profesor la Standord.

Totuși, procesul este reversibil, iar specialiștii se așteaptă ca volumul emisiilor să urce din nou până la valorile dinainte de criză imediat după terminarea Pandemiei Covid – 19.

În ultimii ani, climatologii au avertizat constant guvernele lumii că emisiile globale trebuie să înceapă să scadă cel mai târziu din 2020, pentru a limita impactul încălzirii globale.

Experţii însă mai avertizează că în absenţa modificărilor structurale, scăderea emisiilor va avea un impact minor asupra concentraţiilor de dioxid de carbon care s-au acumulat în atmosferă de-a lungul ultimelor decenii.

„Această scădere nu este provocată de schimbări structurale şi, imediat ce restricţiile privind izolarea vor fi înlăturate, mă aştept ca volumul emisiilor să urce din nou până la valorile dinainte de criză”, susţine şi Corinne Le Quéré, climatolog de la Universitatea Angliei de Est.

Avem deja exemplul Chinei unde s-a înregistrat o reducere cu aproximativ 25% a emisiilor poluante în urma închiderii fabricilor şi a restricţionării circulaţiei oamenilor şi bunurilor din cauza epidemiei. Imediat după ridicarea restricţiilor, însă, valorile de poluare din China au revenit la nivelul de dinainte de criză.

Pe de altă parte, o soluție optimistă ar fi ca imediat după Pandemia Covid-19 să se renunțe urgent la utilizarea combustibililor fosili.

 

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Calendar Ortodox: Cinstim astăzi pe Sf. Cuv. Macrina, sora Sf. Vasile cel Mare; Sf. Cuv. Die; Aflarea moaştelor Sf. Cuv. Serafim de Sarov

astăzi, 08:00

Din tinereţe şi-a închinat viaţa slujirii lui Dumnezeu, căci, murind logodnicul ei, şi-a ales fecioria, ajutând-o pe mama sa, Emilia, la treburile gospodăreşti şi la creşterea fra...

Guvernul vrea ca primăriile să folosească drone pentru a depista construcțiile ilegale.„E o metodă folosită și în alte state ale UE”!

Friday, 18 July 2025

Guvernul vrea ca primăriile să folosească drone pentru a depista construcțiile ilegale.„E o metodă folosită și în alte state ale UE”! Ministrul Dezvoltării, Cseke Attila, ...

Atenție! Cod Galben de instabilitate atmosferică în mai multe localități din județul Botoșani!

Friday, 18 July 2025

Meteorologii au actualizat prognoza și au emis o atenționare tip cod galben de instabilitate atmosferică accentuată pentru o parte din județul Botoșani, valabilă, astăzi, până la ora 20...