Modificări în Codul Muncii: Ce responsabilități vor avea angajatorii!

Ministerul Muncii a anunțat recent o inițiativă importantă care vizează îmbunătățirea condițiilor de muncă pentru angajați, prin clarificarea definiției hărțuirii la locul de muncă.

O modificare propusă în Codul Muncii va introduce obligații suplimentare pentru angajatori, având ca scop protejarea angajaților împotriva abuzurilor și asigurarea unui mediu de lucru mai sigur și mai sănătos.

Inițiatorii acestei propuneri subliniază importanța unui climat profesional în care fiecare individ să se simtă respectat și în siguranță, reafirmând astfel angajamentul față de drepturile și bunăstarea tuturor angajaților.

Conform legislației muncii în vigoare, discriminarea, fie ea directă sau indirectă, hărțuirea și victimizarea angajaților pe baza unor criterii precum rasa, etnia, religia, genul, vârsta, orientarea sexuală, dizabilitățile sau convingerile politice sunt strict interzise.

 

Responsabilitățile angajatorilor:

Noul proiect de lege stipulează că angajații trebuie să beneficieze de mecanisme eficiente pentru raportarea și soluționarea conflictelor. Aceasta înseamnă că angajatorii vor avea obligația de a implementa o serie de măsuri suplimentare.

Adoptarea și implementarea unei politici clare privind hărțuirea și violența la locul de muncă, elaborată în consultare cu sindicatele sau reprezentanții angajaților. Aceasta va include un mecanism confidențial de raportare a incidentelor.

Introducerea în regulamentul intern a unor reguli clare pentru prevenirea și combaterea acestor fenomene, precum și evaluarea riscurilor psihosociale asociate.

Identificarea și evaluarea riscurilor de violență și hărțuire la locul de muncă, inclusiv a celor generate de terți, și aplicarea unor măsuri pentru protejarea angajaților.

Organizarea de sesiuni de instruire pentru angajați, astfel încât aceștia să fie informați despre riscurile asociate hărțuirii și măsurile de prevenție disponibile.

Proiectul de modificare a Codului Muncii stipulează că violența și hărțuirea în relațiile de muncă se referă la comportamente și practici inacceptabile, precum și la amenințări cu aceste comportamente, fie că acestea se manifestă o dată sau în mod repetat. Acestea afectează demnitatea unei persoane și pot crea un mediu intimidant, ostil, degradant, umilitor sau ofensator, având ca scop generarea sau posibilitatea de a provoca un prejudiciu de natură fizică, psihologică, sexuală sau economică, scrie realitatea.net.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

O biserică din Botoșani și-a sărbătorit ”ziua de naștere” alături de credincioși! (Foto)

Thursday, 1 May 2025

Aniversarea a 28 de ani de la înființarea parohiei a fost un prilej de a mulțumi tuturor celor au fost alături, dar și împreună, de-a lungul timpului. Parohia Izvorul Tămăduirii ...

Ionică Nechifor, Moldoovis: ”Inevitabil trebuie să ne pregătim pentru a valorifica în carcasă sau carnea refrigerată”

Thursday, 1 May 2025

Inevitabil trebuie să ne pregătim pentru a valorifica în carcasă sau carnea refrigerată, trage un semnal de alarmă Ionică Nechifor, președintele Asociației Crescătorilor de Ovine și Ca...

Filmele care vor rula la Botoșani, în cadrul Festivalului Filmului European! Accesul în Cinema este gratuit

Thursday, 1 May 2025

Ediția din acest an a Festivalului Filmului European, curatoriată de criticul de film Cătălin Olaru, reunește peste 40 de lungmetraje (din care 28 prezentate în premieră națională) și două ...