Polițiștii din penitenciare vor beneficia de condiții mai bune pentru acordarea concediilor după ce la finele săptămânii trecute a fost publicată vineri în Monitorul Oficial o Hotărâre de Guvern care a modificat condițiile în care polițiștii de penitenciare pot beneficia de concedii.
Conform HG nr. 604/2021, publicat în Monitorul Oficial nr. 588/2021, care a abrogat HG nr. 1.946/2004, polițiștii de penitenciare își pot lua concediul de odihnă plătit, la care au dreptul în fiecare an calendaristic, potrivit unei durate care se stabilește în raport cu vechimea în muncă împlinită în anul pentru care se acordă respectivul concediu, precum şi cu perioadele asimilate în vederea obținerii unei pensii, astfel:
- 32 de zile calendaristice, pentru cei care au o vechime cumulată (și nu în serviciu, cum era prevăzut anterior) de până la 10 ani;
- 38 de zile calendaristice, pentru cei care au o vechime cumulată (și nu în serviciu, cum era prevăzut anterior) de peste 10 ani.
De asemenea, potrivit aceluiași HG publicat, ca element de noutate, se prevede că“[z]ilele de sărbători legale în care nu se lucrează, stabilite prin legislația națională, precum și zilele libere plătite stabilite prin acordul colectiv de muncă aplicabil nu sunt incluse în durata concediului de odihnă anual”, relatează avocatnet.ro.
De asemenea, pentru polițiștii de penitenciare nou-încadrați și pentru cei care nu au lucrat pe tot parcursul anului, durata concediului de odihnă se stabilește proporțional cu perioada de activitate prestată și în raport cu vechimea în muncă, prevedere care nu era cuprinsă în HG-ul abrogat.
În egală măsură, perioadele de incapacitate temporară de muncă și cele aferente concediului de maternitate, concediului de risc maternal și concediului pentru îngrijirea copilului bolnav se consideră, la stabilirea concediului de odihnă anual, perioade de activitate prestată.