Modificări ale Legii administraţiei publice locale şi ale Legii privind statutul aleşilor locali

Guvernul a adoptat în ÅŸedinÅ£a de ieri un proiect de lege care modifică Legea administraÅ£iei publice locale ÅŸi Legea privind statutul aleÅŸilor locali, care va fi trimis Parlamentului spre adoptare în procedură de urgenţă, a anunÅ£at premierul Emil Boc la finalul ÅŸedinÅ£ei de Guvern.

Åžeful Executivului a subliniat că schimbările aduse celor două acte normative au ca scop clarificarea raporturilor în interiorul administraÅ£iei publice locale, întărirea autorităţii primarului, clarificarea unor aspecte care Å£in de validarea mandatelor de consilieri locali, dar ÅŸi reglementarea modului de adoptare a Hotărârilor Consiliilor locale ÅŸi judeÅ£ene cu privire la patrimoniu.

"În Parlament, în momentul de faţă, există un proiect de lege pe care Guvernul îl susÅ£ine, în vederea alegerii primarilor dintr-un singur tur de scrutin, la fel cum sunt aleÅŸi ÅŸi preÅŸedinÅ£ii Consiliilor JudeÅ£ene", a mai precizat Emil Boc.
 
Ministrul AdministraÅ£iei ÅŸi Internelor, Traian IgaÅŸ, a adăugat că Guvernul a aprobat 4 modificări care au fost aduse celor două legi, iar acestea se referă la validarea mandatelor consilierilor locali ÅŸi judeÅ£eni, la conducerea ÅŸedinÅ£elor Consiliilor locale ÅŸi judeÅ£ene, la adoptarea hotărârilor în Consiliul local ÅŸi Consiliul judeÅ£ean ÅŸi la răspunderea autorităţilor locale în baza actelor administrative emise de acestea.

Astfel, referitor la validarea consilierilor, schimbarea operată porneÅŸte de la faptul că în multe unităţi administrativ-teritoriale se întâlnesc blocaje politice la vacantarea unui post.

"Prin această modificare, dăm posibilitatea alesului local să îÅŸi intre în atribuÅ£iuni printr-o hotărâre judecătorească a instanÅ£ei într-un termen de 5 zile", a explicat ministrul IgaÅŸ.

O altă modificare se referă la faptul că, spre deosebire de situaÅ£ia actuală, care permite consilierilor locali, prin rotaÅ£ie, să conducă ÅŸedinÅ£ele de consiliu local, începând din momentul în care această lege va produce efecte, primarul va conduce ÅŸedinÅ£ele de consiliu local, dar neavând drept de vot.

A treia schimbare vizează adoptarea hotărârilor în Consiliul local, pentru care va fi nevoie de votul a jumătate plus 1 din consilierii prezenÅ£i la ÅŸedinţă, cu excepÅ£ia hotărârilor care vizează patrimoniul, unde este nevoie de două treimi din votul consilierilor.

Ultima modificare are ca obiect răspunderea autorităţii locale în baza actelor administrative emise.

"Dăm posibilitatea primarului de a fi, oarecum, solidar în actul semnat cu co-semnatarii acestei hotărâri pe care el o semnează. Practic, dacă discutăm de o autorizaÅ£ie de construcÅ£ie, devine responsabil în egală măsură ÅŸi cel care contrasemnează alături de primar", a explicat ministrul de Interne.
 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Femeie acuzată de tentativă de omor, trimisă în judecată de magistrații botoșăneni!

astăzi, 10:03

Parchetul de pe lângă Tribunalul BotoÅŸani a dispus trimiterea în judecată în stare de libertate a inculpatei L.C., în vârstă de 47 de ani, din comuna CălineÈ™ti, jud...

Metoda prin care doi tineri din Botoșani au vrut să facă bani. Polițiștii din București le-au luat urma!

astăzi, 09:30

PoliÈ›iÈ™tii bucureÈ™teni au pus în aplicare două mandate de aducere, în judeÈ›ul BotoÈ™ani, emise pe numele a doi tineri, în vârstă de 19, respectiv 21 de ani. Față de ...

LOC DE DAT CU… EPIGRAMA (339)

astăzi, 08:53

BOEMA CA UN CONTEXT CULTURAL Traian  Calancia este o ramură viguroasă a arborelui  culturii din  zona Săveniului, alături de Stelică NemÅ£eanu, Ioan Cobâlă ÅŸi Emil Iorda...