Cod Galbende ploaie, lapoviţă şi ninsoare,
Cod Portocaliude vânt puternic şi ninsori şi
Cod Galbende vânt puternic.
Botoşănenii au resimţit din plin efectele fenomenelor prognozate, în mod deosebit de ninsoarea viscolită cu viteză a vântului între 90 şi 100 km/h .
În acest interval de timp, la dispeceratul integrat pentru situaţii de urgenţă au fost înregistrate peste 250 de apeluri din partea cetăţenilor, conducători auto sau pasageri în diferite mijloace de transport, rămaşi înzăpeziţi pe drumurile naţionale sau judeţene din Botoşani.
Aceştia sesizau blocaje în trafic, în special pe Drumul Naţional 29 Botoşani – Săveni, perpendicular cu direcţia de deplasare a vântului.
În total, au fost salvate de către pompieri, poliţişti, poliţişti de frontieră, jandarmi, drumari şi autorităţi locale 221 persoane.
Dintre acestea 139 sunt cazate în spaţii amenajate, astfel:
- 21 persoane la sediul SPF Româneşi;
- 12 persoane într-un spaţiu amenajat la Agromec Dragalina;
- 58 persoane la Şcoala din satul Mihai Viteazu, comuna Ungureni;
- 7 persoane la Primăria Ungureni;
- 2 persoane la Primăria Coţuşca;
- 10 persoane la Primăria Săveni;
- 6 persoane la Spitalul Orăşenesc Săveni;
- 23 persoane în autogara Lyk, oraş Săveni. Prin grija autorităţilor locale, acestora li s-au asigura condiţii optime de cazare.
În zona fermei Popăuţi, un echipaj din cadrul Detaşamentului de Pompieri Botoşani, împreună cu drumarii şi jandarmii, au intervenit pentru deszăpezirea a cinci autoturisme şi o ambulanţă.
Pe timpul intervenţiei, din cauza vântului puternic, care sufla cu peste 100/ h, viscolind şi troienind zăpada, s-au înzăpezit de mai multe ori până la intrarea în municipiul Botoşani. Intervenţia a durat mai bine de patru ore. Misiuni de salvare dificile s-au desfăşurat pe tot parcursul nopţii de vineri spre sâmbătă, dar şi în prima jumătate a zilei de astăzi, şi între localităţile Mihai Viteazu şi Săveni.
Aproape 100 de persoane au fost preluate cu două buldoexcavatoare şi o ambulaţă SMURD şi transportate în localitatea Mihai Viteazu (comuna Ungureni) şi Săveni. În unele situaţii, salvatorii au mers pe jos, prin viscol, şi 3 km pentru a ajunge la persoanele care aveau nevoie de ajutor, înfruntând zăpada care pe unele locuri depăşea un metru. În alte situaţii, echipajele de salvare au ajuns la persoane cu ajutorul drumarilor, care le-au croit drum prin nămeţi.
Deosebit de dificilă a fost intervenţia pompierilor din Săveni pentru salvarea unui bărbat (66 ani) din Mitoc, care avea probleme cardiace, dintr-un microbuz rămas înzăpezit la patru kilometri de oraşul Săveni.
Întrucât din cauza drumului impracticabil nu au reuşit să ajungă că autospeciala SMURD până la microbuz, salvatorii au mers pe jos, prin viscol, trei kilometri şi s-au întors cu bărbatul, care a fost transportat pe o targă.
De patru ore au avut nevoie medicii de pe ambulanţă să transporte un băieţel de 11 luni, din comuna Todireni, până la Botoşani, în noaptea de 22 spre 23 martie. În condiţii normale, distanţa Todireni – Botoşani poate fi parcursă în maxim o oră.
Copilul avea nevoie de spitalizare şi a fost preluat de o ambulanţă aparţinând Substaţiei Truşeşti, care a mers în spatele unui utilaj de la Direcţia Judeţeană de Drumuri şi Poduri şi asta pentru că, în mai multe zone de pe traseu, zăpada viscolită a format adevărate bariere necesitând un efort deosebit din partea participanţilor la misiune, o misiune contracronometru.
Poliţiştii de frontieră botoşăneni au intervenit pentru salvarea a aproximativ 50 de persoane din zece maşini şi două microbuze rămase înzăpezite pe DN 29 A Smârdan – Darabani, DN 24 C între Dămideni şi Iliseni, comuna Santa Mare, DJ 291 E Racovăţ – Fundu Herţii şi DJ 291 B Mihăileni – Dersca.
În cursul zilei de astăzi, forţele şi mijloacele specifice în vederea salvării, evacuării persoanelor aflate în dificultate (înzăpezite, izolate), urgenţe medicale, au fost concentrate şi pentru evacuarea şi transportarea a cinci gravide, cu sarcina la termen din Mitoc (2 ), Coşula (1), Ungureni (1) şi Manoleasa (1). Gravidele din Coşula şi Ungureni au ajuns deja la Secţia de Obstetrică şi Ginecologie a Spitalului Judeţean Botoşani.
Celelalte trei au fost preluate de un echipaj SMURD, însoţit de o asistentă. Femeia însărcinată din Horia (Mitoc) a născut acasă o fetiţă, asistată de moaşa din comună. Atât mama, cât şi fiica, sunt bine şi urmează ajungă la spitalul de specialitate.
Poliţiştii, ca de fiecare dată, au fost prezenţi în teren în scopul prevenirii şi protejării participanţilor la traficul puternic afectat de viscol, zăpadă, temperaturi scăzute şi o vizibilitate apropiată de zero.
De menţionat că, în prima jumătate a intervalului prioritatea acţiunilor desfăşurate a constituit-o salvarea vieţii persoanelor surprinse şi blocate în trafic, precum şi a celor cu afecţiuni medicale şi nevoi de asistenţă medicală.