Comisia Europeană (CE) va efectua, în perioada 7-16 decembrie, o misiune de audit, în sistem videoconferinţă, pentru evaluarea controalelor oficiale privind siguranÅ£a laptelui ÅŸi a produselor din lapte efectuate de către autorităţile competente din România, informează Autoritatea NaÅ£ională Sanitară Veterinară ÅŸi pentru SiguranÅ£a Alimentelor (ANSVSA).
AcÅ£iunea are loc în cadrul programului de audit planificat al DirecÅ£iei Generale Sănătate ÅŸi Siguranţă Alimentară (DG Sănătate ÅŸi Siguranţă Alimentară) È™i se va derula È™i în BotoÈ™ani.
„ExperÅ£ii misiunii de audit vor evalua sistemul de controale oficiale pe întregul lanÅ£ al laptelui, fiind vizate mai multe aspecte, dintre care menÅ£ionăm: prioritizarea, planificarea, organizarea ÅŸi efectuarea controalelor oficiale privind siguranÅ£a laptelui ÅŸi a produselor din lapte; controalele oficiale pentru verificarea cerinÅ£elor de sănătate ÅŸi de igienă pentru producerea laptelui crud; controalele oficiale pentru stabilirea criteriilor microbiologice ÅŸi a nivelurilor maxime admise de reziduuri ÅŸi contaminanÅ£i în lapte ÅŸi produse lactate; verificarea eficienÅ£ei controalelor oficiale, inclusiv activităţi de urmărire (follow-up) ÅŸi măsurile aplicate în cazul constatării unor neconformităţi; implementarea cerinÅ£elor relevante ale legislaÅ£iei europene cu privire la producerea laptelui crud ÅŸi a produselor lactate, inclusiv igiena, siguranÅ£a ÅŸi trasabilitatea alimentelor; implementarea permanentă a procedurilor bazate pe principiile HACCP (Sistemul de Analiză a Riscurilor în Punctele Critice de Control), precum ÅŸi testarea prin analize microbiologice", precizează ANSVSA.
Potrivit sursei citate, misiunea de audit se va desfăşura sub forma a cinci reuniuni de lucru în sistem video/teleconferinţă după cum urmează: în data de 7 decembrie 2020 va avea loc reuniunea de deschidere a misiunii; în zilele de 8,10 ÅŸi 14 decembrie 2020, inspectorii DG(SANTE) vor purta discuÅ£ii cu reprezentanÅ£ii DirecÅ£iilor Sanitare Veterinare ÅŸi pentru SiguranÅ£a Alimentelor (DSVSA) Dolj, Suceava ÅŸi BotoÅŸani; pe 16 decembrie 2020 va avea loc reuniunea de închidere a misiunii de audit ÅŸi prezentarea concluziilor preliminare.
ANSVSA precizează că, de la debutul pandemiei de COVID-19, a organizat mai multe videoconferinÅ£e cu reprezentanÅ£i ai operatorilor din domeniul alimentaÅ£iei publice, inclusiv cu operatori din industria laptelui, pentru a veni în sprijinul acestora ÅŸi a-i informa în timp util asupra măsurilor pe care trebuie sa le întreprindă.
Printre măsurile care trebuie aplicate de către operatorii din acest domeniu se află: verificarea stării de întreÅ£inere a tuturor spaÅ£iilor, echipamentelor ÅŸi ustensilelor necesare pentru desfăşurarea activităţilor permise, revizuirea planurilor de igienizare ÅŸi dezinfecÅ£ie, în sensul creÅŸterii frecvenÅ£ei acestor acÅ£iuni ÅŸi a realizării lor cu produse biocide adecvate, verificarea stocurilor de produse, eliminarea celor care ar putea produce toxiinfecÅ£ii alimentare ÅŸi instruirea personalului lucrător privind regulile generale de igienă necesare obÅ£inerii de produse alimentare sigure, precum ÅŸi cele suplimentare de prevenire a răspândirii virusului SARS - CoV2.
