După minivacanța de 1 Mai, angajații din sistemul public se pregătesc pentru un nou weekend prelungit. De data aceasta vorbim de liberele acordate pentru sărbătoarea creștină a Rusaliilor, celebrată în zilele de 8 și 9 iunie.
Astfel, vorbim de o nouă minivacanță pentru salariații din sectorul bugetar. Iar pentru cei care își vor lua liber și ziua de vineri, 7 iunie, sub formă de concediu de odihnă, minivacanța se poate extinde la patru zile.
Zilele libere legale rămase în 2025
În total, anul 2025 are 17 zile libere legale, dintre care 13 cad în timpul săptămânii.
După Rusalii, următoarele zile nelucrătoare vor fi în:
- 15 august (vineri) – Adormirea Maicii Domnului
- 30 noiembrie (duminică) – Sfântul Andrei
- 1 decembrie (luni) – Ziua Națională a României
- 25 decembrie (joi) și 26 decembrie (vineri) – Crăciunul
Pe lângă aceste zile, angajații care aparțin unor culte religioase recunoscute oficial, altele decât cel creștin ortodox, beneficiază de două zile libere suplimentare pentru fiecare dintre cele trei mari sărbători religioase proprii.
În situațiile în care activitatea la locul de muncă nu permite acordarea zilelor libere legale, angajatorii sunt obligați să ofere compensații. Codul muncii prevede un spor de cel puțin 100% din salariul de bază pentru munca prestată în zilele declarate nelucrătoare.
Cine nu respectă prevederile legale riscă o amendă cuprinsă între 5.000 și 10.000 de lei, conform bugetul.ro.
Ce reprezintă Rusaliile
-Rusaliile, cunoscute și sub numele de Cincizecime sau Pogorârea Duhului Sfânt, sunt o sărbătoare creștină importantă, celebrată la 50 de zile după Paște. Potrivit tradiției, marchează momentul în care Duhul Sfânt s-a pogorât asupra Apostolilor, fiind considerată ziua întemeierii Bisericii creștine.
-Inițial, până în secolul al IV-lea, sărbătoarea era celebrată împreună cu Înălțarea Domnului. Ulterior, cele două au fost separate în calendarul bisericesc.
-Conform tradiției și a obiceiurilor creștin-ortodoxe, nu se spală haine și nu se fac alte treburi casnice în aceste zile, care sunt marcate cu cruce roșie în calendar, fiind considerate sărbători de mare importanță. Interdicția se aplică atât în prima, cât și în a doua zi de Rusalii și tocmai de aceea gospodinele obișnuiesc să amâne spălatul rufelor până după terminarea sărbătorii, pentru a nu atrage ghinion, potrivit superstițiilor populare.
-În Duminica Rusaliilor, la sfârșitul Sfintei Liturghii se face o slujbă specială, „Vecernia plecării genunchilor”, când toată lumea îngenunchează de Rusalii pentru a arăta smerenie față de Pogorârea Sfântului Duh.
În cadrul acestei slujbe se citesc șapte rugăciuni de binecuvântare a ramurilor verzi de tei sau nuc, care apoi sunt împărțite credincioșilor și care simbolizează darurile Sfântului Duh. Ramurile semnifică limbile de foc prin care s-a arătat harul Duhului Sfânt apostolilor pentru ca aceștia să vestească Evanghelia lui Iisus în toate limbile lumii.