Ministrul Sănătății: Vor fi testați toți elevii cu simptome care vin în unitățile de învățământ

Ministrul Sănătății: Vor fi testați toți elevii cu simptome care vin în unitățile de învățământ

În eventualitatea în care cursurile vor fi reluate în format fizic în școli, începând cu 8 februarie, elevii cu simptome care vin la școală vor fi testați, a explicat secretarul de stat Andreea Moldovan, în cadrul conferinței de presă care a avut loc miercuri la Guvern.

De asemenea, și profesorii care prezintă simptome vor fi testați, a adăugat Moldovan.

Declarațiile principale legate de sistemul de învățământ făcute de secretarul de stat Andreea Moldovan, miercuri, la Guvern:

„Ne dorim cu toții să reînceapă școlile pentru că suntem cu toții conștienți că sistemul actual online nu este cel mai bun din punct de vedere al calității învățământului care li se oferă copiilor. Suntem mulți dintre noi părinți și suntem conștienți că educația este clar unul dintre punctele de bază pe care trebuie să le atingem, dar acest lucru trebuie să fie făcut în condiții de siguranță pentru copii, pentru cadrele didactice și implicit pentru familie, părinții sau bunicii care ajută copiii atunci când aceștia ajung acasă.

Astfel, un capitol important al dezbaterilor pe care le avem acum și al discuțiilor se referă la testarea în școli utilizând acele teste antigen rapide, pe care să le facem conform indicațiilor celor simptomatici și contacților celor pozitivi. Așa vom ști ce se întâmplă în școli și vom putea gestiona mult mai bine situația din aceste colectivități relativ închis. De asemenea, aceste măsuri de testare suplimentară se vor adresa și cadrelor didactice.

(…)

Triajul epidemiologic la intrarea din școală se face de către asistenul medical. De altfel, triajul epidemiologic a fost recomandat în școli și dinaintea pandemiei de corornavirus, dar pe ce ne bazăm cel mai mult este în primul rând sprijinul părinților care nu trebuie să trimită un copil cu simptomatologie respiratorie sau digestivă la școală. De asemenea, va fi și un triaj suplimentar al cadrelor didactice care trebuie să semnaleze orice stare de boală a copilului.

(…)

Ghidul este foarte avansat, ca elaborare, pornim de la un ghid european. Testarea va cuprinde elevii care prezintă simptome, în ideea în care aceștia vor ajunge totuși la școală. Profit de această ocazie pentru a face un apel părinților – atunci când va începe școala să le facă în primul rând copiiilor un triaj epidemiologic acasă, să nu lase copilul cu simptomatologie respiratorie să meargă la școală.

Dacă, totuși, un astfel de copil ajunge la școală, trece de triajul epidemiologic care se face la intrare și dezvoltă simptome pe parcursul zilei, atunci copilul respectiv va fi testat. Se va anunța părintele, se va anunța medicul de familie, se va anunța după aceea DSP-ul dacă testul este pozitiv. Vor fi testați toți copiii care au simptome”.

De altfel, pe 21 ianuarie, Vlad Voiculescu declara la Europa FM că vor fi protocoale de testare pentru elevi, iar în cazul în care un elev va fi confirmat, toată clasa va fi testată. De asigurarea acestor lucruri se va ocupa fie conducerea școlii, fie structurile din subordinea Ministerului Sănătății, a mai spus Vlad Voiculescu.

Sursa: Edupedu.ro

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

FC Botoșani - Dinamo 2-1! Meci nebun pe Stadionul Municipal

Marţi, 23 Aprilie 2024
502

Dinamo a primit un penalty, după o fază la care Țigănașu și-a spart capul. Mai apoi, Abdllah a ratat penalty-ul. Bogdan Andone a protestat vehement, și a fost eliminat.Ulterior, Dinamo a ma...

Proiect USR înaintat Senatului: Absolvenții de liceu care au promovat bacalaureatul ar putea să-și mărească nota la cel puțin una din probe!

Marţi, 23 Aprilie 2024
69

Absolvenții de liceu care au promovat examenul național de Bacalaureat ar putea să-și mărească nota la cel puțin una din probe, potrivit unui proiect depus la Senatul României de către U...

Polițiștii rutieri au verificat respectarea traseelor de deplasare stabilite pentru autovehiculele ”Școală”!

Marţi, 23 Aprilie 2024
89

Polițiștii din cadrul Serviciului Rutier au organizat luni, 22 aprilie 2024, o acțiune pentru prevenirea și combaterea abaterilor la regimul rutier de către instructorii autorizați din cadrul ș...