Ministrul Familiei, Tineretului şi Egalității de Șanse, Natalia Intotero, a efectuat, joi dimineață, o vizită inopinată în mai multe centre sociale din subordinea Direcției Generale de Asistență Socială şi Protecția Copilului (DGASPC) din Botoşani, pentru a vedea „realitatea din teren”.
Ea a vizitat spațiile de cazare pentru copiii aflați în grija statului, dar şi un centru de protecție pentru victimele violenței domestice, purtând discuții cu beneficiarii și angajații. Oficialul a declarat că județul Botoșani reprezintă un exemplu de bună practică privind condițiile în care sunt acordate serviciile sociale de stat.
„Vreau să îi rog să nu se supere că nu am anunțat. Am ajuns aici în cursul dimineții. La intrare, domnul care se ocupă de paza acestei instituții m-a legitimat, m-a întrebat cine sunt, unde merg, pe cine caut. Efectiv nu m-a cunoscut. A sunat, a spus cine a ajuns şi apoi am avut o primă întâlnire cu doamna președinte, cu doamna subprefect, că domnul prefect era plecat. Am rugat să vină de îndată conducerea DGASPC, așa cum am făcut și în alte județe, chiar și ieri la Iași. Apoi am prezentat câteva dintre solicitările mele, unde am dorit să ajung, să stau la discuții cu beneficiarii, cu angajații și să vedem realitatea din teren. Dar aici, repet încă o dată, am întâlnit condiții extraordinare și vreau să mulțumesc tuturor angajaților, conducerii DGASPC și doamnei Președinte al Consiliului Județean pentru tot ce a făcut aici ca investiții, exemplu de bună practică”, a afirmat ministrul.
Natalia Intotero a atras atenția angajaților din sistemul de asistență socială cu privire la obligațiile pe care le au beneficiarii serviciilor furnizate de ei.
„Încă o dată, am transmis tuturor angajaților că nu este un domeniu ușor, dimpotrivă, este un domeniu în care grija celor care muncesc trebuie să fie cu maxima atenție 24 din 24 de ore. Nimeni nu i-a obligat să aleagă această meserie, dacă au ales această meserie, trebuie să fie foarte atenți. Nimeni nu are dreptul să ia viața cuiva sau să pună viața cuiva în pericol și de aceea aceste vizite, pe lângă a afla nevoile, ceea ce trebuie noi să facem mai mult pentru tinerii instituționalizați, tinerii cu probleme de sănătate, în special pe acest domeniu, aceste vizite au și acel rol de a vedea unde lucrurile trebuie să fie îmbunătățite”, a afirmat ministrul Familiei.
Ministrul a fost însoțit de președintele Consiliului Județean, Doina Federovici, şi de directorul executiv al DGASPC, Doina Nacu.