Ministerul Sanatatii: In judetul Botosani nu este epidemie de meningita

La solicitarea ministrului Sănătăţii, dr. Vasile CEPOI, o echipă de specialişti epidemiologi din Ministerul Sănătăţii şi Institutul Naţional de Sănătate Publică a evaluat situaţia epidemiologică din judeţele Suceava şi Botoşani privind cazurile de meningită acută virală înregistrate în ultima perioadă.

Pe baza evaluărilor efectuate şi a datelor colectate atât din sistemul sanitar, cât şi din cel de învăţământ local, specialiştii epidemiologi au constatat că, în prezent, nu există în aceste două judeţe o epidemie cu risc major pentru starea de sănătate a populaţiei, dar se înregistrează un număr crescut de cazuri de îmbolnăvire, se arata intr-un comunicat al Ministerului Sanatatii.

Din această cauză, este necesară menţinerea cu rigurozitate a măsurilor de igienă privind aprovizionarea cu apă potabilă, prelucrarea şi neutralizarea apelor reziduale de canalizare cu deversare în apele de suprafaţă, precum şi respectarea normelor de igienă personală (spălatul frecvent pe mâini) pentru a evita apariţia focarelor epidemice în comunităţile urbane şi rurale din aceste zone.

Conform ultimelor date din data de 4 iulie 2012, în judeţul Suceava erau înregistrate 146 de cazuri de îmbolnăvire, iar în judeţul Botoşani un număr de 44 cazuri. Cele mai numeroase cazuri au fost înregistrate în cele 2 municipii reşedinţă de judeţ -Suceava, respectiv Botoşani, aproape în exclusivitate la copii şi adolescenţi.

În majoritatea cazurilor, boala a fost precedată de îmbolnăviri digestive, iar transmiterea infecţiei s-a realizat prin deficienţe de igienă (mână murdară, scăldat în ape de suprafaţă necontrolate, evacuare necorespunzătoare a rezidurilor în sistemul de canalizare etc), respectiv prin număr crescut de evenimente generate de festivităţile colectivităţilor preşcolare şi şcolare de sfârşit de an şcolar cu participarea unui număr crescut de copii de pe teritoriul judeţelor, sau interjudeaţean.

Evoluţia situaţiei epidemiologice din regiune rămâne în monitorizarea autorităţilor sanitare şi a celor ale administraţiei publice locale pentru stingerea transmiterii bolii în comunitate.

Toate cazurile de meningită acută virală înregistrate au fost cazuri uşoare sau medii, fără deces.

Mulţi dintre cei afectaţi au fost complet vindecaţi şi externaţi după ce au primit îngrijiri medicale în unităţile sanitare cu paturi. Foarte important, pentru aceste tipuri de infecţii nu există vaccin sau medicamente, motiv pentru care igiena personală şi comunitară rămân sigurele modalităţi de prevenţie.

În condiţiile atmosferice din ultima perioadă (căldură extremă, vijelii, ploi torenţiale etc), enterovirusurile cauzatoare de infecţii digestive, în special la copii, s-au înmulţit rezultând în unele teritorii un număr crescut de îmbolnăviri.

Aceste infecţii transmise pe cale digestivă cauzează o varietate mare de îmbolnăviri, ca de exemplu:infecţiile gastroenterale (febră, crampe abdominale, greaţă, vărsături, diaree), infecţii oculare (conjuctivite), infecţii orofaringiene (angine) şi, în situaţii mai grave, meningite acute virale.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Leo Grozavu, după 1-1 cu CFR Cluj: ”Nu aș vrea să fiu arogant, dar am fost mai buni!”

Sunday, 19 January 2025

Meriton Kirenica a deschis scorul pentru ardeleni rapid (minutul 10), însă moldovenii au avut forța să egaleze pe final prin Enzo Lopez (minutul 85). ”Cred că puteam să obținem ma...

FC Botoșani - CFR Cluj 1-1. Cu Leo Grozavu pe bancă, botoșănenii scot un punct și impresionează în jocul cu „feroviarii”!

Sunday, 19 January 2025

FC Botoșani a „smuls” un punct pe final, punându-i o nouă piedică CFR-ului, 1-1. „Feroviarii” n-au excelat în Moldova și irosesc puncte importante în lupt...

O nouă căsuță ridicată de o asociație din Botoșani oferă noi speranțe pentru persoanele aflate în dificultate!

Sunday, 19 January 2025

După o săptămână de muncă dedicată amplasării acestei casute, în săptămâna următoare va fi amenajat interiorul, astfel încât să poată fi oferit un cămin pent...