Ministerul Mediului a publicat joi în consultare publică proiectul de ordonanță de urgență privind declararea Barajului Vârfu Câmpului din Botoșani drept proiect major de importanță națională, potrivit unui comunicat. Barajul, început în perioada comunistă și terminat în proporție de 80%, ar urma să fie o sursă de apă pentru Botoșani, Dorohoi și Suceava, dar să funcționeze și ca protecție împotriva inundațiilor.
„Mi-am asumat, ca ministru al Mediului, Apelor şi Pădurilor, să fac din apă o prioritate naţională şi mă ţin de cuvânt. Am făcut încă un pas în deblocarea unei investiţii care garantează alimentarea cu apă potabilă pentru sute de mii de oameni din Botoşani, Dorohoi şi Suceava, un proiect pentru care nimeni, în ultimii 37 de ani, nu a venit cu o soluţie sigură, ci doar cu promisiuni goale. Barajul de la Vârfu Câmpului, de pe râul Siret, care asigură sursa de apă permanentă pentru locuitorii din judeţele Suceava şi Botoşani, este un obiectiv de importanţă naţională în domeniul gospodăririi apelor, iar acest lucru devine literă de lege printr-o Ordonanţă de Urgenţă care va ajunge în scurt timp şi pe masa Guvernului”, a declarat ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Mircea Fechet.
Botoșani este județul cel mai afectat de secetă în ultimii ani.
Obiectivul de investiţii „Amenajarea complexă Vârfu Câmpului pe râul Siret, judeţele Suceava şi Botoşani” se află în administrarea ANAR.
În ceea ce privește agricultura, sistemele de irigații din zonă își vor putea relua funcționarea la parametri normali pe o suprafață de peste 32.000 ha.
Cu o suprafaţă de aproape 600 de hectare şi o lungime de zece kilometri, construcţia sa a început în 1987 şi avea termen de finalizare anul 1992, potrivit Radio România Actualități.
„Când schimbările climatice bat la ușă, soluția e să-i asculți pe cei în nevoie, iar eu voi continua să fac acest lucru până când ne asigurăm că avem în primul rând apă potabilă în fiecare comunitate și apoi apă suficientă pentru industrie și agricultură. Pentru că apa nu e un lux, iar lipsa ei dă adevărata măsură a priceperii unei administrații”, a subliniat demnitarul.
Barajul de la Vârfu Câmpului apără împotriva inundațiilor prin atenuarea viiturilor, asigurând în mod direct, împreună cu cele două acumulări existente din amonte și aval, Rogojești și Bucecea, scoaterea de sub efectul inundațiilor a unui număr de 7 localități cu terenurile agricole aferente și indirect a localităților situate în aval de acumularea Bucecea prin evitarea supraîncărcării acestuia la tranzitarea undelor de viitură. De asemenea, amenajarea hidrotehnică asigură o scurgere salubră pe râul Jijia, în aval de Dorohoi, în special în perioadele secetoase, precum și îmbunătățirea condițiilor de calitate a apei pe sectorul aval de confluența cu râul Sitna (în prezent încadrat în categoria a III-a de calitate sau chiar degradat pentru anumiți indicatori) prin tranzitarea unor debite de diluții corespunzătoare.
Amenajarea complexă Vârfu Câmpului este prevăzută a fi amplasată pe cursul superior al râului Siret, la circa 1.500 m amonte de podul de pe DN 29 C Suceava–Botoșani, pe teritoriul administrativ al comunelor Vârfu Câmpului și Cândești, județul Botoșani și pe teritoriul administrativ al comunelor Zvoriștea și Zamostea, județul Suceava.