Mii de imobile din Botoşani, evaluate pentru a fi impozitate diferenţiat

Nu a existat guvernare care să nu aducă o cât de mică modificare Codului Fiscal! Şi dacă e uşor să faci legi, e infinit mai greu să le aplici. Ultima "găselniţă" guvernamentală, inclusă în Codul Fiscal, desigur, este introducerea impozitului diferenţiat pentru clădiri, ceea ce dă de lucru evaluatorilor botoşăneni, proprietarilor de spaţii, dar mai ales funcţionarilor de la Direcţia de Taxe şi Impozite Locale.

Concret, proprietarii unor astfel de imobile trebuie să depună o declarație fiscală, în vederea stabilirii impozitului pe clădiri, acesta urmând să fie calculat în funcție de destinația unui spațiu. Astfel, contribuabilii care dețin clădiri nerezidențiale, care nu au destinația de locuință, sau dețin clădiri cu destinație mixtă, în sensul că au sedii de firme sau desfășoară activitate economică în apartamentele sau în casele care sunt cu destinația de locuință au obligația să depună declarație fiscală în care să declare exact care este spațiul cu destinația de clădire nerezidențială pentru a se calcula impozitul diferențiat pentru clădirile nerezidențiale.

Aceste declarații se depun până la data de 31 martie 2016.

Cine şi cum face evaluarea

În această situaţie, pe site-ul Asociației Naționale a Evaluatorilor Autorizați din România, http://nou.anevar.ro/, se găseşte lista tuturor evaluatorilor autorizaţi, pe judeţe, la care puteţi apela pentru evaluarea imobilului care trebuie raportat la Taxe şi Impozite Locale. Pe acea listă l-am găsit pe evaluatorul Alberto Gavrilescu.

"Procedura este foarte simplă. Cel ce este interesat de a efectua evaluarea pentru impozitare, conform Codului, contactează un evaluator autorizat. Toţi sunt postaţi pe site şi specializarea trebuie să fie de evaluare a proprietăţilor imobiliare. Deci nu toţi evaluatorii autorizaţi se pot ocupa de proprietăţi imobiliare, de tipul nerezidenţial sau rezidenţial. Unii pot să aibă specializarea de proprietăţi- întreprinderi şi proprietăţi imobiliare sau burse de valori şi proprietăţi imobiliare", explică Alberto Gavrilescu.

Procedura presupune prezentarea documentelor şi inspecţia la spaţiul ce urmează a fi evaluat.

"Proprietarul spaţiului solicită serviciile evaluatorului, se completează anexa conform standardului GEV500 (aici Ghidul de evaluare) în care el declară suprafeţele, adresa, codul poştal, valoarea impozabilă de anul trecut, o semnează, pune la dispoziţie documentele de proprietate- schiţă, suprafeţe, se încheie contract şi se înţeleg la preţ. Se face inspecţia, se fac fotografii, se verifică documentele care sunt necesare, se trece la popriu-zisa evaluare, se trece prin deprecierile tehnice şi funcţionale aprobate prin standarde, se întocmeşte raportul. La sfârşit se dă raportul de evaluare cu recipisa BIF, că e o noutate- Baza de Impozitare Fiscală, creată cu scopul de a introduce elementele valorii pe tip de proproetate. Evaluarea se face în două exemplare care se înmânează contribuabilului, acesta cu recipisa BIF depune evaluarea la Direcţia de Taxe Locale şi se completează declaraţia contribuabilului, susţine Alberto Gavrilescu.

Un alt evaluator botoşănean admite că noile modificări legislative îi dau de lucru. "Săptămâna asta, de exemplu, am avut două evaluări. Nu mai ştiu exact câte am făcut până acum, dar cert este că suntem destul de ocupaţi cu evaluările spaţiilor nerezidenţiale", explică specialistul.

Ce se întâmplă după evaluare

La Direcţia de Taxe şi Impozite Locale, personalul de la nouă ghişee se ocupă de primirea documentaţiilor proprietarilor de spaţii, după cum spune directorul adjunct Dumitru Neamţu.

"Nu avem o situaţie cu numărul evaluărilor depuse până acum, dar oricum, sunt multe, vom vedea la final dacă a depus toată lumea. Oricum, de regulă se lasă pe ultima sută de metri. Noi primim acum o mulţime de evaluări- de apartamente, de spaţii comerciale, de spaţii nerezidenţiale, orice fel. Primim sute de evaluări în fiecare zi. Până la 31 martie există obligativitatea declarării acelor clădiri care au o altă destinaţie decât cea rezidenţială. Aceste evaluări se primesc, se înregistrează, se calculează", declară Dumitru Neamţu.

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Tăieri dure la Guvern: Demnitarii rămân fără cafele și bufete, fără ospătari și își conduc singuri Daciile!

astăzi, 17:35

Demnitarii nu mai au voie la mese festive, bufete sau cafele pe bani publici, iar mașinile de serviciu vin fără șofer! Statul taie în carne vie la Cancelaria premierului, unde bugetul pe 202...

AJPIS Botoșani a efectuat astăzi, 18 iulie 2025, plățile pentru mai multe drepturi sociale!

astăzi, 17:00

Agenția Județeană pentru Plăți și Inspecție Socială (AJPIS) Botoșani a efectuat astăzi, 18 iulie 2025, plățile pentru mai multe drepturi sociale. Este vorba de: - alocația lunară d...

(P) Cum te poate ajuta un credit de nevoi personale să-ți transformi visurile în realitate

astăzi, 16:40

Fiecare dintre noi are o listă, mărturisită sau nu, cu dorințe amânate. Poate visezi la o mașină nouă sau ți-ai dori să-ți renovezi casa așa cum ai visat-o de ani de zile, poate vrei ...