Mii de agricultori au protestat la Roma împotriva "brânzei italiene falsificată în România"

Mii de agricultori au protestat la Roma împotriva "brânzei italiene falsificată în România"
Principala ţintă a protestatarilor este brânza făcută în România şi vândută drept produs italian autohton. "Italienii finanţează brânza de tip pecorino, dar românească" - a fost unul din sloganurile protestatarilor, care au declanşat o adevărată campanie în apărarea produselor alimentare "made in Italy".

Mii de protestatari, în mare parte agricultori, au manifestat ieri în faţa Camerei Deputaţilor, împotriva finanţării din partea statului italian a "brânzei italiene" produsă în România. Protestul face parte dintr-o campanie de amploare pentru apărarea brandului "Made in Italy".

Iniţiativa aparţine organizaţiei Coldiretti - care reuneşte agricultorii italieni la nivel naţional, şi a fost susţinută de sute de primari şi reprezentanţi ai asociaţiilor de consumatori şi ecologiste, care s-au alăturat manifestanţilor.

În ultimii ani, statul italian a contribuit, prin fonduri publice, la susţinerea producţiei unor alimente tradiţionale, care, "în loc să fie prelucrate integral în Italia, sunt aduse din România".

În vizorul Coldiretti a intrat societatea românească "Lactitalia", cu 69,5% capital privat italian. Restul de 29,5% aparţine societăţii de stat Simest, controlată de Ministerul Dezvoltării Economice din Italia. "Lactitalia" ar beneficia astfel, direct, de subvenţii de stat pentru promovarea produselor italiene originale.

Reprezentanţii Coldiretti au expus în faţa jurnaliştilor mostre de produse "tradiţionale" italieneşti- caşcaval "cacciotta" şi "pecorino", făcute însă în România.

"Iată un exemplu edificator de cum statul favorizează delocalizarea şi, în acest mod, face concurenţă neloială directă producătorilor italieni, exploatând valoarea brandului "Made in Italy", care este adevăratul patrimoniu al ţării noastre, dar este deseori banalizat, uzurpat şi copiat", a spus Sergio Marini, preşedintele Coldiretti.

Potrivit organizaţiei, mutarea producţiei în România a creat un prejudiciu enorm italienilor care lucrează în industria brânzeturilor, nu doar la nivelul brandului.

"Am pierdut 300.000 de locuri de muncă anul trecut, din cauza faptului că statul nu apără brandul Made in Italy, iar cele mai mari pierderi s-au înregistrat în sectorul agroalimentar, unde ele pot fi cuantificate la o sută de miliarde de euro anual, în venituri neîncasate", au mai declarat reprezentanţii Coldiretti.

Protestatarii au cerut interzicerea prin lege a oricărei forme de finanţare publică a produselor contrafăcute, realizate în străinătate şi care le imită pe cele autohtone.

Bătălia pentru apărarea brânzeturilor "made in Italy" a început în 2010 şi, iniţial, s-a îndreptat împotriva producătorilor de brânză care folosesc lapte adus din România, în loc de cel naţional. Laptele românesc este folosit pentru producerea unor brânzeturi tradiţionale, cum ar fi "pecorino romano" sau cel produs în Sardinia, alimente care beneficiază de protecţia din partea Uniunii Europene ca branduri autentice italiene.


Citeste mai mult pe gazetaromaneasca.com

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

FC Botoșani – FC Voluntari, astăzi de la ora 14:30

astăzi, 10:40
36

FC Botoșani și FC Voluntari se întâlnesc astăzi în etapa a opta a play-out-ului Superligii.Vezi oferta Superbet pentru meciul cu Voluntari!FC Botoșani are un total de 2...

Măsuri de ordine publică la meciul de fotbal dintre F.C. Botoșani și F.C. Voluntari!

astăzi, 10:24
98

Meciul, contând pentru runda a VIII-a din această ediție a play-out-ului SuperLigii României, se va desfășura pe stadionul "Municipal" din Botoșani și va începe la or...

Lumânările lăsate nesupravegheate, pericol de incendiu. Pompierii vor fi la datorie în Noaptea de Înviere!

astăzi, 09:43
18

În Noaptea de Înviere şi de Paşte credincioșii vor aprinde lumânări sau candele în locuinţe. Pentru ca aceste sărbători să fie petrecute fără incidente, Inspectoratul...